Banttan heykelle sosyal deney

Güncelleme Tarihi:

Banttan heykelle sosyal deney
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 01:00

Hoşdere Caddesi’nde, görenlerin dönüp bir kez daha baktığı elektrik direğine asılı ‘banttan heykel’in sırrı çözüldü. 

Haberin Devamı

Aynı bölgede bir haftada sayıları 3’e çıkan ancak daha sonra bir anda ortadan kaybolan heykellerin, cadde üzerindeki Nevart Sanat ve Tasarım Akademisi sanatçılarına ait eserler olduğu öğrenildi. Ortaya çıktıkları dönemde sosyal medyada eğlenceli paylaşımlara konu olan ‘banttan heykeller’ ile ilgili Hürriyet Ankara’ya konuşan akademinin Ürün Tasarımı Bölüm Direktörü Engin Çoban, şunları söyledi:

Banttan heykelle sosyal deney


“Aslında bu eserlere, kavramsal sanatın bir çeşidi denilebilir. Mesaj direkt verilmez, izleyicinin bir şeyler bulması beklenir. Asıl amacımız, ‘Sanat sizin için ne ifade ediyor’ diye esnafa sormaktı. İnsanların kamera karşısında doğal olmayacağını düşünüp, tepkileri ölçebilmek adına banttan heykel çalışması yapmaya karar verdik. Amacımız, akademiyi anlatmak değil sanat kaygısıydı. Sosyal deney gibiydi, insanların tepkisi çok hoşumuza gitti. 
Banttan heykelle sosyal deney



Haberin Devamı

BENİMSEYİP, DÜKKÂNA ALAN OLDU

Bir gece yarısı astık. Bir süre fark etmediler ama sonra şaşırdılar. Dokunup, ne olduğunu anlamaya çalıştılar. Bizim yaptığımızı anlayanlar oldu, benimsediler. Hatta dükkânı kapatırken akşamları alıp içeri koyan oldu. Bir süre sonra heykellerle ilgili kendilerine soru soranlara eseri anlatmaya başladılar. Başlarda dalga geçenler oldu ama sonra sahiplenip, fotoğraf çektirenler oldu. Daha fazlasını düşünüyoruz. Hedefimiz, bir miting alanı dolusu ya da Hoşdere Caddesi boyunca bir sürü banttan heykel yapmak.”

1 HEYKELE 20 KOLİ BANDI

Dünyada az sayıda örneği olan battan heykelin yapımı, yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Sanatçıların istediği şekilde duran bir model, önce streç film ardından bant ile sarılıyor. Bir heykel için yaklaşık 20 koli bandı kullanılıyor. Üst üste sarılan bantlarla şekillenen heykel kesilerek, modelin üzerinden çıkarılıyor ve ayrım yerleri birleştirilerek, son şekli veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!