GeriSeyahat Baltık Denizi’nde beyaz geceler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Baltık Denizi’nde beyaz geceler

Baltık Denizi’nde beyaz geceler

Mayıs sonundan temmuz ortasına gecelerin aydınlık geçtiği dönemde St. Petersburg ile Kopenhag arasında çıkacağınız yolculukta ender bir doğa olayına şahit olabilir, farklı karakterlerde şehirler görebilirsiniz.

Bundan yıllar evvel, Amerika’da bir gazetede okumuştum, eskiden kruvaziyer seyahatlerine katılmak o kadar pahalı ve ender bir deneyimmiş ki, sadece “yeni evliler veya çok yaşlılar” bu gezilere vakit ve para bulabilirlermiş. Hatta esprili tekerlemeyi de hatırlıyorum: “newly weds or nearly deads!”

Baltık Denizi’nde beyaz geceler
Bugün durum çok farklı. Orta gelir düzeyine de hitap eden çok sayıda gemi seyahati var artık. Ve neredeyse sonsuz seçenek…
Hayatını seyahatten kazanan birisi olarak, yıllar içinde çok sayıda gemi yolculuğu yaptım. Yaz aylarında Yunan Adaları turuna bayılmakla birlikte, sanırım geçen yıl gittiğim Baltık Denizi gezisi, bende bambaşka bir lezzet bıraktı.

GEMİYİ DENİZ KIZI UĞURLADI

Her şeyden önce, Danimarka gibi medeniyetin ve demokrasinin en üst düzeyde yaşandığı bir ülkeden geziye başlamak bile yetiyor. Bavulları bırak, koca bir gün var önünüzde. Gülümseyen ve sessiz insanlarla, kolayca anlaşılan bir şehir Kopenhag. Günlük turlar almak mümkün, ama istenirse rahatlıkla keşfediliyor.
Meşhur Küçük Denizkızı heykeli, mahzun bakışlarıyla selamlıyor önce. Staget’te mağazalara şöyle bir bakıp, Christiana’da başka bir dünyanın kapıları aralanıyor. Tam bin kişinin yaşadığı, hipi geleneğinin her anlamda hayatta olduğu bir özerk bölge burası. Hemen ardından, nefes kesici güzellikteki Tivoli Bahçeleri’nde uzun bir öğleden sonrasının rehaveti… Yazın olmalı bu gezi, hatta beyaz gecelere yakın. Ben geçen haziranda oradaydım, günler neredeyse hiç kararmazken. Tivoli’den çıkıp Modern Sanat Müzesi’ni gezdim, sonra da yarım saatlik otomobil yolculuğuyla Viking Gemileri Müzesi’ne gittim. Deniz seyahatlerinin bin yıl önceki hali çok güzel anlatılıyor. Ayrıca her an bir sergi veya aktivite var. Bir de hatırladığım, girişler tüm 18 yaş altındaki çocuklar ve gençlere bedava.
Hâlâ geminin kalkmasına vakit var; haydi bir gayret Botanik Bahçesi’ni gezin. Şehrin merkezinde ve tarihi kış bahçesi çok güzel…

Baltık Denizi’nde beyaz geceler

GEMİLERDEN GEMİ BEĞEN

İşte, gemiyle seyahatin en güzel hissi: Daha görecek çok şey var, ama gemiye yetişmem lazım! Bu his neden güzel diyeceksiniz, söyleyeyim: Yorgun argın gelip, odaya yayılmak, satın aldığınız ıvır zıvırı bavula hemen yerleştirmek ve duşa girmek. Hemen ardından da geminin dünyasını keşfetmek…
Baltık turlarında çok büyük ve lüks gemilerle seyahatler yapmak mümkün, benim gittiğim orta karar bir gemiydi. Fena olmayan şovları, küçük bir piyano barı, güzel bir spor salonu vardı.
Bunlar çok önemli, çünkü bazen iki şehir arasında iki, hatta üç gün gemide oluyorsunuz. Bir film, güzel bir spor, üstüne sauna. Akşam yemeğinden sonra gösteri, biraz beyaz geceleri seyretme ve kamarada en kalın perdeleri sıkı sıkı kapatarak uyumaya çalışma… Müthiş bir his…

EN SEVDİĞİM 5 ROTA

1) Baltık Denizi: Kopenhag’dan başlayıp St. Petersburg’a kadar giden 10 günlük müthiş bir yolculuk. Her şehir başka güzel.
2) Yunan Adaları: Ege’nin kokusunu hiçbir şeye değişmem… Rodos, Santorini, Mikonos, Girit, Simi, Midilli ve sonrasında da bizim kıyılar. Muhteşem bir yaz tatili için, denizin, eğlencenin, yemenin ve içmenin tadını çıkartmak için en ideal cruise.
3) Karayipler ve Meksika: Genelde Miami’den yola çıkıp, Fort Lauderdale, Key West, birkaç Karayip adası ve Meksika’da da Cozumer’de bir gün kalınıyor. Uygun fiyatlı ve çok seçenekli bir rota.
4) Boydan boya Avrupa: Roma yakınlarındaki Civitavecchia’dan kalkıyor. Floransa, Pisa, Monte Carlo, Toulon, Barcelona, Valencia, Sicilya, Venedik, Valencia, Sardunya Adası, Tunus ve Türkiye’den de genelde Kuşadası’na uğruyor. Kalabalık Avrupa şehirlerini gemiyle gezmek çok zevkli.
5) Alaska ve Grönland: Alaska’ya gitmedim ama Grönland gezim unutulmazdı. Kuzey ışıklarını, buzulları görmek, küçücük şehirlerde dolaşmak, fiyortlar, neredeyse Kanada kara sularına kadar gidip dünyanın ne kadar muhteşem bir yer olduğuna bir kez daha karar vermek… En ileri kruvaziyer gezilerinden, ama en heyecanlı olanlarından. İlk fırsatta Alaska’da da dolaşmayı arzu ederim.

TÜRK TATİLCİSİNİN EN SEVDİĞİ SEKİZ KRUVAZİYER ROTASI

Baltık Denizi’nde beyaz geceler

1) Yunan Adaları
2) Ege - Adriyatik
3) Batı Akdeniz
4) Baltık Başkentleri
5) Norveç Fiyortları
6) Nehir Turları (Volga, Ren, Tuna)
7) Kanarya Adaları
8) Karayipler
(ETS, Tura, Odeon, Setur, Jolly, Pronto’nun son bir yıllık satışlarından yararlanılarak hazırlanmıştır)

EN GÖZDE YENİ ROTALAR
1) Transatlantik
2) Balear Adalar
3) Mississippi, Yangtze nehir turları

KISA KISA
-Gemi yolculuklarına çıkan tatilcilerin sayısı 65 bine yaklaştı. Bu sayı 2000’lerin başında 5 bin kişiydi. -2009’dan itibaren başlayan vizesiz Yunan Adaları turlarına ilgi her yıl katlanarak artıyor. İlk yıl 7500 kişinin katıldığı turlara geçen yıl katılım 30 binin üstüne çıktı. -Yunan Adaları’nda en çok 4 gece 5 günlük seferler tercih ediliyor.

En iyi 10
-Disney Fantasy -Celebrity Eclipse -Allure o the Seas -Disney Dream -Celebrity Solstice -Celebrity Equinox -Liberty of the Seas -Serenada of the Seas -Celebrity Silhouette -Oasis of the Seas
(Kaynak: Cruise Critic)

Eğlencede en iyi 10
-Disney Fantasy -Alure of the Seas -Disney Dream -Oasis of the Seas -Liberty of the Seas -Norwegian Epic -Norwegian Jewel -Freedom of the Seas -Norwegian Gem -Celebrity Eclipse (Kaynak: Cruise Critic)

Ailelere göre en iyi 10
-Disney Dream -Disney Wonder -Disney Magic -Voyager of the Seas -Freedom of the Seas -Oasis of the Seas -Norwegian Star -Carnival Valor -Liberty of the Seas (Kaynak: Cruise Critic)

Yemekte en iyi 10
-Celebrity Reflection -Celebrity Solstice -Disney Fantasy -Celebrity Eclipse -Nieuw Amsterdam -Celebrity Equinox -Celebrity Constellation -Celebrity Silhouette -Radiance of the Seas -Ruby Princess (Kaynak: Cruise Critic)

False