GeriSeyahat Bağbozumu zamanı geldi seyahatler bağlara yöneldi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bağbozumu zamanı geldi seyahatler bağlara yöneldi

Bağbozumu zamanı geldi seyahatler bağlara yöneldi

Bazı şarap üreticilerinin tanıtım ve yeni müşteri kazanmak amacıyla 2000 yılında başlattığı bağbozumu turları turizm hareketine dönüştü. Sektörün önde gelen firmaları bu yıl yine fabrikalarını, bağlarını şarap meraklılarına açtı, turlar düzenledi. Kültür gezileri düzenleyen firmalar da bu alana yöneldi. Hafta sonunda düzenlenen günübirlik ya da iki günlük bağbozumu turlarına katılanlar üzüm türleri, bağcılık, şarap üretimi konusunda bilgi alıyor, bölgenin tarihi, turistik yerlerini geziyor, tadım yapıyor.

Ağustosun sonuna yaklaştığımız şu günlerde bağlar hareketlendi. Sıcak geçen yazın da etkisiyle bağbozumu birçok ilde erken başladı. Genç, yaşlı, kadın, erkek herkes bağlarda üzüm topluyor. Toplanan üzümler traktörler ve kamyonlarla şarap fabrikalarına doğru yola çıkıyor. Bağlar bağbozumu süresince arı kovanı gibi olacak.

Bir yandan şarap üretimi için hazırlıklar sürerken diğer yandan pazarlama faaliyetleri başladı. Şarap üreticileri ürünlerini tanıtmak için özel turlar düzenliyor. Şarap tutkunlarını bağlarına, fabrikalarına götürüyor, ağırlıyor, bilgilendiriyor. Bu turlar eylül ayı sonuna kadar sürecek. Turlarda sadece bağlar ve fabrikalar gezilmiyor. Lüks otobüslerle düzenlenen bazı geziler kültür ve lezzet şölenine dönüşüyor. İddialı restoranlarda özel mönüler tadılıyor, tarihi alanlar geziliyor, yöre kültürü tanıtılıyor.

Üzümü bağda görmek isteyenlerin bu yıl elini çabuk tutması gerek. Büyük bir ihtimalle, ekim ortalarına doğru tüm üzümler toplanmış olacak. Üzümün bağlardan kadehlere olan yolcuğuna tanıklık etmek için programınızı şimdiden yapmanızın yararı var.

KAPADOKYA’YA KÜLTÜR TURU

Kavaklıdere bu yıl 25-26 Ağustos’ta Kapadokya’daki bağlarını gezdiriyor. Tur, Kapadokya’nın eski başkenti Kayseri’den başlıyor. Bölgenin az bilinen kiliselerden Çavuşin (Aziz Yahya) Kilisesi gezilecek. Buradan Avanos’taki bir restoranda Kavaklıdere şarapları eşliğinde Kapadokya lezzetleri tadılacak. Sonrasında, Kızılırmak nehri boyunca ilerleyerek Gülşehir yakınlarındaki Kavaklıdere Kapadokya bağlarına gidilecek. Üzüm türleri hakkında bilgi verilecek, şarap tadımı yapılacak. Bu arada yörenin en güzel manastır kompleksi Açıksaray ve en bakımlı kiliselerinden Karşı Kilise gezilecek. Sonra Kapadokya manzarası eşliğinde şarap tadımı gerçekleştirilecek. Akşam yemeği de Kapadokya manzarasına sahip bir terasta yenilecek. Gece butik bir otelde konaklanılacak. İkinci gün Aşk Vadisi ya da Beyaz Vadi adı verilen peri bacaları arasında yürüyüş yapılacak. Sonra Ürgüp’e geçilerek eski adıyla Sinasos, günümüzdeki adıyla Mustafapaşa’ya gidilecek. Öğle yemeği de burada yenilecek. Pancarlık Vadisi ve kilisesi gezilecek. Turun son tadımı Uçhisar’daki Kav Butik’te, Güvercinlik Vadisi manzarasına karşı yapılacak. Ardından, Kayseri Erkilet Havaalanı’ndan dönüşe geçilecek. Tur fiyatı 290 YTL. Rezervasyon için: www.kavaklidere.com Tel: 0 312 847 50 73 - 212 360 05 40. Kavaklıdere ayrıca Ankaralılara yönelik günübirlik turlar düzenliyor. Otobüsler her cumartesi, pazar saat 12.45’de Ankara Tunus Caddesi’ndeki Kav Butik önünden kalkıyor. Akyurt Üretim Tesisleri, Kalecik Karası bağları geziliyor. Bağcılık ve üretim hakkında bilgi veriliyor, tadım yapılıyor. Akşam yemeğinden sonra, saat 19.00’da tesisten ayrılıp Ankara’ya dönülüyor. Turun fiyatı 75 YTL.
/images/100/0x0/55ea46b0f018fbb8f8757c00

GÜNÜBİRLİK MÜREFTE

Doluca bağbozumu turlarında yedi yılı geride bıraktı. Geçen hafta başlayan geziler, 9 Eylül’e kadar sürecek. Firma hafta sonlarında konuklarını Mürefte’deki bağlarında ve şarap yapım tesisinde ağırlıyor. 30 kişilik özel otobüsle yapılan tur, cumartesi ve pazar sabahı saat 09.00’da Swissotel İstanbul’un önünden başlıyor. Yolculuk süresi 4,5 saat. Yol boyunca Swissotel’in hazırladığı yiyecekler, içecekler ikram ediliyor. Öğle yemeği Mürefte Deniz Restoran’da. Mönüde taze balık, meze ve şarap var. Ardından firmanın fabrikaları geziliyor. Doluca ve Sarafin etiketli şaraplar, tadım semineri eşliğinde sunuluyor. Günbatımına doğru konuklar bağlara götürülüyor. Bağcılık konusunda bilgi verilirken, tadım yapılıyor. Tur saat 18.30’da sona eriyor. İstanbul’a dönüş yine gezi otobüsüyle. 30 kişilik gruplara hafta içindeki günlerde de tur düzenleniyor. Gezinin ücreti 180 YTL. Rezarvasyon ve bilgi için: Tel:0212 327 77 77, bagbozumu@doluca.com

BAĞDA BARBEKÜ PARTİSİ

Geleneksel Kutman Bağbozumu programı bu yıl da günübirlik. Şirket 40 kişilik grup olarak başvuranlara özel tur düzenleyecek. Cumartesi ve pazar sabahları 08.00’de Kadıköy’den kalkan otobüs Taksim, Avcılar’daki yolcularını da alıp saat 13.00’de Şarköy Mürefte’deki tesise ulaşacak.

Yarım saat süren tesis turu ve Kutman Müzesi ziyaretinden sonra konuklar degüstasyon salonuna alınıyor. 3 çeşit şarap, peynir eşliğinde sunuluyor. Tadım sırasında şarapla ilgili söyleşi yapıyor. Ardından bağa geçiliyor. O bağın üzümlerinden yapılan şaraplar eşliğinde barbekü partisi veriliyor. Bağcılık, şarapçılık üzerine sohbet ediliyor. Dönüşte otobüs yine Kutman’ın tesislerine uğruyor, sipariş verilen ürünler alınıyor. Otobüs saat 23.00 civarında Kadıköy’e varıyor. Tur fiyatı 140 YTL. Büyük grup oluşturamayan, ancak 15 kişiyi toplamayı başaran ve kendi imkanlarıyla Kutman’ın Mürefte’teki tesisine ulaşan şarap meraklılarına bağbozumu turu ücretsiz. Bu tur sırasında tadım da yapılıyor. Tel:0212 667 89 62

PAZAR HARİÇ HERGÜN

Sevilen Şarapları, bağbozumu için tur organizasyonu yapmadı. İzmir’in Menderes ilçesi Gölcükler Köyü’ndeki bağlarına kendi imkanlarıyla ulaşan şarap meraklılarına özel programlar düzenliyor. Ancak en az 20 kişilik grup oluşturmak ve önceden rezarvasyon yaptırmak gerek. Turlar pazar hariç haftanın altı günü düzenleniyor. 60 kişilik İsabey Bağevi’nde konuklara ikramda bulunuluyor, bağ turu yaptırılıyor, fabrika gezdiriliyor. Tüm bunlar için talep edilen ücret 20 YTL. Öğle yemeği eklendiğinde fiyat 35-45 YTL’ye yükseliyor. Rezervasyon ve bilgi için her gün saat 12.00’den sonra 0 232 782 49 59’den Nilgün Hanım’ı arayabilirsiniz.

BÜYÜLÜBAĞ

Büyülübağ firması, Avşa’nın Değirmenyolu bölgesindeki bağlarını bağbozumu süresince şarapseverlere açıyor. Kendi imkanlarıyla Avşa’ya ulaşan meraklıları firma personeli herhangi bir ücret talep etmeden bağlarında, şaraphanesinde gezdiriyor. Şarap tattırıyor. Bilgi için: 0216 348 83 93 www.buyulubag.com

CÜMLE KUR, TUR KAZAN

Kayra Şarapları, Elazığ’daki bağlarında özel bir tur gerçekleştirecek. Bu tur sadece "Bağbozumunun sizin için ne ifade ettiğini bir cümleyle anlatın, bağbozumu gezisi kazanma şansını yakalayın" kampanyasına katılanlara açık. Firma gönderilen cevapları değerlendirecek, en etkileyici cümleleri gönderen 10 çifti Elazığ’a götürecek. 29 Eylül’de düzenlenecek 2 günlük gezide, fabrika ve bağlar gezilecek. Kampanyaya katılmak isteyenler info@kayrasaraplari.com adresine mail atabilir veya Mey İçki çağrı merkezini (444 4 639) arayabilir. 12 Eylül’e kadar cevap göndererek kampanyaya katılmak mümkün.

DİĞER BAĞBOZUMU TURLARI

Bozcaada

Günbatmadan firması 30 Ağustos - 2 Eylül arasında İstanbul’dan Bozcaada’ya 3 gece, 4 günlük bağbozumu turu düzenliyor. Turda bağlar ziyaret edilecek, üzüm toplanacak, şaraphaneler ziyaret edilecek, tadım yapılacak. Ulaşım, konaklama dahil fiyat: 330 YTL (www.gunbatmadan.net)

Ankara/Kapadokya

Vinotolia ile Travel Atelier’nin ortaklaşa düzenlediği "Ankara, Hattuşaş, Yazılıkaya, Kapadokya Turu" meraklılarını hafta sonlarında şarabın doğduğu topraklara taşıyor. İki gece, üç günlük turun programı, Hitit Uygarlığı’nın Orta Anadolu’daki merkezinde şarabın tarih boyunca öyküsünü yansıtmayı amaçlıyor. Katılımcılar Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Kalecik Karası Bağları, Hattuşaş, Yazılıkaya, Kavaklıdere ve Kocabağ’ın Kapadokya’daki şarap fabrikalarını gezecek. Kapadokya’nın gizli kalmış hazinelerini keşfedecek. Ulaşım dahil tur fiyatı 730 YTL, ulaşım hariç 430 YTL. Rezervasyon ve bilgi için: Vinotolia (0212 261 51 69) Travel Atelier (0384 341 65 20) info@vinotolia.com

Kapadokya

Vinotolia ile Travel Atelier, hafta sonlarında Kapadokya’ya bir gece, iki günlük bağbozumu ve pekmez yapımı turları düzenliyor. Katılımcılar sabah erken saatlerde otelden ayrılarak at arabasıyla bağa gidiyor, sabah serinliğinde köy ekmeği, tereyağı, pekmezle ve çorbayla kahvaltı yapıyor. Şalvarları giyip, bağda çalışıyor. Üzümlerin toplanması öğleye kadar sürüyor. Bağda öğle yemeği yendikten sonra otele dönüyor ve dinlendikten sonra gezintiye çıkıyor. Gün şarap tadımıyla uğurlanıyor. Ertesi gün üzümler ayakla eziliyor, pekmez yapılıyor. 14 Eylül’e kadar sürecek turun fiyatı, uçakla Kapadokya’ya ulaşım dahil, 560 YTL. Ulaşım hariç fiyat: 290 YTL

BUNLARA DİKKAT

Alkol yasağı nedeniyle 18 yaşından küçükler bağbozumu turlarına katılamıyor. Bir başka deyişle, bu geziler çocuklu ailelere açık değil. Fabrika turu sırasında mahzenler de geziliyor. Fıçıların bulunduğu bu bölgeler nemli ve serin. Yanınızda ceket, hırka veya merserize bir kazak bulundurmanızda yarar var. Fotoğraf makinenizi ya da video kameranızı yanınıza almayı unutmayın. Ancak her isteğiniz yerde çekim yapamıyorsunuz. Mahzen gezisinde, tadımda ve bağlarda görüntü almak serbest. Fabrikaların üretim sahasında görüntü alınmaması isteniyor.
False