GeriSeyahat Bağbozumu turları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bağbozumu turları

Bağbozumu turları

Yazın son demlerini yaşadığımız bu günlerde artık bir çok bölge deniz mevsimini kapattı. Bu mevsim dünyanın bütün şarap ülkelerinde bağbozumu sezonu diye anılıyor.

Genç, yaşlı, kadın, erkek bağların arasında kurulmuş barakalarda kalıyor, gündüzleri üzüm toplayıp geceleri eğleniyorlar. Bütün bağlar, kentlerden gelen şarap meraklıları için turlar düzenliyor. Türkiye'de de son iki yıldır şarap üreticileri, bağbozumu zamanında bağlarına gelenleri ağırlıyor. Bağların içindeki küçük evlerde konaklama imkanı, şarap sunulan kır lokantalarında yemek, şarap üreticilerinin düzenledikleri turlarda yaşanan keyiflerden birkaçı. Hangi bağları gezebilirsiniz? Gusto Dergisi son sayısında verdiği Bağbozumu Turları 2002 rehberinde bu soruya cevap veriyor.

BORTAÇİNA (Avşa)

Adadaki şarapevine mutlaka uğrayın


Şu an Adakarası üzümlerinin anavatanı olan Avşa Adası'ndaki tek şarap üreticisi olan Bortaçina, buraya gelecek konukları için geçtiğimiz ay bir şarapevi açtı. Adakarası'ndan yapılan şarapların yanısıra salatadan mezelere, çeşitli balık türlerinden tatlılara kadar oldukça zengin bir mönü var Bortaçina Şarapevi'nde. Ayrıca uygun fiyatlı fiks mönülerle et veya balık yiyebilir şarapların tadına fıçıdan bakabilirsiniz. Avşa Adası Yiğitler Köyü, Liman Mevkii- Balıkesir. Telefon: (0262) 982 11 20.

MELEN (Hoşköy)

Riesling şarabını tadın


Türkiye'nin en eski şarap imalatçılarından Çetintaş Ailesi tarafından Trakya bölgesinde imal edilen Melen, yılda ortalama 300 ton üretiliyor. Melen şarapları bölgesinde yetiştirdiği üzümlerin özelliklerini en iyi şeklide yansıtıyor. Melen'in yöneticisi Cem Çetintaş bağbozumu süresince Gusto Dergisi'yle gelen şarapseverlere Riesling şarabını önce tattıracak sonra da armağan edecek. Telefon: (0282) 538 60 05. Faks: (0282) 538 62 84. info@melenwinery.com ya da melenwinery@hotmail.com

DOLUCA (Mürefte)

Her hafta sonu tur var


Doluca, ağustos-ekim ayları arasında her haftasonu Tekirdağ-Gelibolu arasında yer alan Mürefte'deki yapım tesisi ve bağlarında günübirlik tur düzenliyor. Bu gezilerde şarabın üzümden kadehe uzanan serüvenine tanıklık edeceksiniz. On şarabı içeren tadım seminerlerinde şarap tadımının temel unsurlarını öğrenecek, saklama, servis, satın alma gibi konularda sohbet etme imkanı bulacaksınız. Günbatımında Doluca'nın bağlarında şarap servisiyle bağcılık konusunda bilgi edinebilirsiniz. Dönmeden önce Mürefte'deki Doluca Satış Reyonu'nda Doluca ve Sarafin şaraplarını ve çeşitli şarap aksesuarlarını bulabilirsiniz. 13 Ekim Pazar gününe kadar her cumartesi-pazar düzenlenecek günübirlik bağbozumu turlarının katılım bedeli 70 milyon. Gezi programı şöyle: 8.30. Swissotel İstanbul'un lobisinde buluşma. 9.00-12.30: Mürefte'ye yolculuk. 12.30-14.00: Mürefte üretim tesileri gezisi. 14.00-16.00: Şarap tadımı. 16.30-17.30: Çınarlı Köyü Riesling bağı gezisi. 18.00-21.30: İstanbul'a geri dönüş. Telefon: (0212) 698 98 30 Ayça Pehlivanoğlu, Taner Öğütoğlu, Emre Utku. Faks: (0212) 698 98 30.

KAVAKLIDERE (Ankara)

Şarap turlarını genişlettiler


Kavaklıdere Şarapları, geçen sene düzenlediği, Kapadokya ve Ankara Kalecik ilçelerini kapsayan 1. Kalecik Şarap Turu'nu bu sene genişletti, Bozcaada ve Şarköy bölgelerini de programına ekledi. 7-8 Eylül'de düzenlenecek 1. Bozcaada Şarap Turu'nda yörenin Karasakız üzümlerini asmalarında tadabileceksiniz. Gece adanın yöresel yemekleri yenecek, şarapları içilecek. Ertesi gün şarap seminerine katılıp üzümün şaraba dönüş serüvenine ortak olacaksınız. 14-15 Eylül'de 1. Tekirdağ, Şarköy, Mürefte, Hoşköy turu, Tekirdağ Bağcılık Enstitüsü'nde bulunan Türkiye'nin en büyük milli bağının gezilmesiyle başlayacak. Daha sonra Mürefte ve Hoşköy bölgelerinde Rumlardan kalma şaraphaneler gezilecek, şarap yapımında kullanılan Semillon, Cinsault ve Gamay üzümlerinin bağları dolaşılacak. Gün bağbozumu gecesiyle bitecek. Ertesi gün şarabın tarihi, saklama, servis ve şarapla yemeğin evliliğini konu alan seminerle devam edecek. 21-22 Eylül ve 28-29 Eylül tarihlerinde 2. ve 3. Kapadokya Kalecik Turu var: Peri bacaları arasındaki bağlarda başlayacak, Kapadokya'nın bağları ve şarapevleri gezilecek ve şarapseverlere katılım sertifikası verilecek. Ayrıca Kavaklıdere Şarapları bağbozumu süresince her pazar Ankara'dan Akyurt tesislerine ücretsiz şarap turlarına da başladı. Çankırı Yolu, Akyurt, Ankara. Telefon: (0312) 847 50 73.

SEVİLEN (İzmir)

İsabey Bağevi'nde nikah bile kıyılıyor


Sevilen Şarapları, İzmir Menderes ilçesi Gölcükler köyüne bağlı bölgedeki bağ alanına sahip. Bağlarda Cabernet Sauvignon, Merlot, Semillon, Misket, Chordonnay, Sauvignon Blanc üzümleri yetiştiriliyor. Bu bağlar içindeki İsabey Bağevi'nin kapasitesi 60 kişi. Bu sevimli bağevinde alakart bir mönü var. Burada şirket toplantıları, özel davetler, nikah vb. düzenlenebiliyor. Ayrıca şarap satış ofisinden alışveriş yapabilirsiniz. Akçay Cad. 239 Gaziemir İzmir. Telefon: (0232) 251 29 17.

TURASAN (Kapadokya)

Kayalara oyulmuş kavları gezin


Kapadokya'da en tanınmış üreticisi Turasan hem bölge bağlarında yetiştirdiği Emir, Narince, Kalecik Karası gibi üzümlerden şarap yapıyor hem de Güneydoğu'nun ünlü Boğazkere ve Öküzgözü üzümlerini işliyor. Turasan Şarap her gün kayalardan oyulma kavlarında yüzlerce turisti ağırlıyor, tadım yaptırıyor. Bu kavların en önemli özelliklerinden biri yaz kış sabit 12-13 derece sıcaklıkta olmaları. Turasan'ı ziyaret ederseniz yetkililer size hem Ürgüp'deki fabrikayı hem de Erciyes Dağı'nın eteklerindeki Yavaş Ovası'nda bulunan Emir, Narince, Kalecik Karası ekili bağlarını gezdirecekler. Çimenli Mevkii, Ürgüp-Nevşehir. Telefon: (0384) 341 49 61.
False