GeriSeyahat Bağbozumu turları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bağbozumu turları

Bağbozumu turları

Yazın son demlerini yaÅŸadığımız bu günlerde artık bir çok bölge deniz mevsimini kapattı. Bu mevsim dünyanın bütün ÅŸarap ülkelerinde baÄŸbozumu sezonu diye anılıyor. Genç, yaÅŸlı, kadın, erkek baÄŸların arasında kurulmuÅŸ barakalarda kalıyor, gündüzleri üzüm toplayıp geceleri eÄŸleniyorlar. Bütün baÄŸlar, kentlerden gelen ÅŸarap meraklıları için turlar düzenliyor. Türkiye'de de son iki yıldır ÅŸarap üreticileri, baÄŸbozumu zamanında baÄŸlarına gelenleri ağırlıyor. BaÄŸların içindeki küçük evlerde konaklama imkanı, ÅŸarap sunulan kır lokantalarında yemek, ÅŸarap üreticilerinin düzenledikleri turlarda yaÅŸanan keyiflerden birkaçı. Hangi baÄŸları gezebilirsiniz? Gusto Dergisi son sayısında verdiÄŸi BaÄŸbozumu Turları 2002 rehberinde bu soruya cevap veriyor.BORTAÇİNA (AvÅŸa)Adadaki ÅŸarapevine mutlaka uÄŸrayınÅžu an Adakarası üzümlerinin anavatanı olan AvÅŸa Adası'ndaki tek ÅŸarap üreticisi olan Bortaçina, buraya gelecek konukları için geçtiÄŸimiz ay bir ÅŸarapevi açtı. Adakarası'ndan yapılan ÅŸarapların yanısıra salatadan mezelere, çeÅŸitli balık türlerinden tatlılara kadar oldukça zengin bir mönü var Bortaçina Åžarapevi'nde. Ayrıca uygun fiyatlı fiks mönülerle et veya balık yiyebilir ÅŸarapların tadına fıçıdan bakabilirsiniz. AvÅŸa Adası YiÄŸitler Köyü, Liman Mevkii- Balıkesir. Telefon: (0262) 982 11 20.MELEN (HoÅŸköy)Riesling ÅŸarabını tadınTürkiye'nin en eski ÅŸarap imalatçılarından ÇetintaÅŸ Ailesi tarafından Trakya bölgesinde imal edilen Melen, yılda ortalama 300 ton üretiliyor. Melen ÅŸarapları bölgesinde yetiÅŸtirdiÄŸi üzümlerin özelliklerini en iyi ÅŸeklide yansıtıyor. Melen'in yöneticisi Cem ÇetintaÅŸ baÄŸbozumu süresince Gusto Dergisi'yle gelen ÅŸarapseverlere Riesling ÅŸarabını önce tattıracak sonra da armaÄŸan edecek. Telefon: (0282) 538 60 05. Faks: (0282) 538 62 84. info@melenwinery.com ya da melenwinery@hotmail.com DOLUCA (Mürefte)Her hafta sonu tur varDoluca, aÄŸustos-ekim ayları arasında her haftasonu TekirdaÄŸ-Gelibolu arasında yer alan Mürefte'deki yapım tesisi ve baÄŸlarında günübirlik tur düzenliyor. Bu gezilerde ÅŸarabın üzümden kadehe uzanan serüvenine tanıklık edeceksiniz. On ÅŸarabı içeren tadım seminerlerinde ÅŸarap tadımının temel unsurlarını öğrenecek, saklama, servis, satın alma gibi konularda sohbet etme imkanı bulacaksınız. Günbatımında Doluca'nın baÄŸlarında ÅŸarap servisiyle baÄŸcılık konusunda bilgi edinebilirsiniz. Dönmeden önce Mürefte'deki Doluca Satış Reyonu'nda Doluca ve Sarafin ÅŸaraplarını ve çeÅŸitli ÅŸarap aksesuarlarını bulabilirsiniz. 13 Ekim Pazar gününe kadar her cumartesi-pazar düzenlenecek günübirlik baÄŸbozumu turlarının katılım bedeli 70 milyon. Gezi programı şöyle: 8.30. Swissotel Ä°stanbul'un lobisinde buluÅŸma. 9.00-12.30: Mürefte'ye yolculuk. 12.30-14.00: Mürefte üretim tesileri gezisi. 14.00-16.00: Åžarap tadımı. 16.30-17.30: Çınarlı Köyü Riesling bağı gezisi. 18.00-21.30: Ä°stanbul'a geri dönüş. Telefon: (0212) 698 98 30 Ayça PehlivanoÄŸlu, Taner ÖğütoÄŸlu, Emre Utku. Faks: (0212) 698 98 30.KAVAKLIDERE (Ankara)Åžarap turlarını geniÅŸlettilerKavaklıdere Åžarapları, geçen sene düzenlediÄŸi, Kapadokya ve Ankara Kalecik ilçelerini kapsayan 1. Kalecik Åžarap Turu'nu bu sene geniÅŸletti, Bozcaada ve Åžarköy bölgelerini de programına ekledi. 7-8 Eylül'de düzenlenecek 1. Bozcaada Åžarap Turu'nda yörenin Karasakız üzümlerini asmalarında tadabileceksiniz. Gece adanın yöresel yemekleri yenecek, ÅŸarapları içilecek. Ertesi gün ÅŸarap seminerine katılıp üzümün ÅŸaraba dönüş serüvenine ortak olacaksınız. 14-15 Eylül'de 1. TekirdaÄŸ, Åžarköy, Mürefte, HoÅŸköy turu, TekirdaÄŸ BaÄŸcılık Enstitüsü'nde bulunan Türkiye'nin en büyük milli bağının gezilmesiyle baÅŸlayacak. Daha sonra Mürefte ve HoÅŸköy bölgelerinde Rumlardan kalma ÅŸaraphaneler gezilecek, ÅŸarap yapımında kullanılan Semillon, Cinsault ve Gamay üzümlerinin baÄŸları dolaşılacak. Gün baÄŸbozumu gecesiyle bitecek. Ertesi gün ÅŸarabın tarihi, saklama, servis ve ÅŸarapla yemeÄŸin evliliÄŸini konu alan seminerle devam edecek. 21-22 Eylül ve 28-29 Eylül tarihlerinde 2. ve 3. Kapadokya Kalecik Turu var: Peri bacaları arasındaki baÄŸlarda baÅŸlayacak, Kapadokya'nın baÄŸları ve ÅŸarapevleri gezilecek ve ÅŸarapseverlere katılım sertifikası verilecek. Ayrıca Kavaklıdere Åžarapları baÄŸbozumu süresince her pazar Ankara'dan Akyurt tesislerine ücretsiz ÅŸarap turlarına da baÅŸladı. Çankırı Yolu, Akyurt, Ankara. Telefon: (0312) 847 50 73. SEVÄ°LEN (Ä°zmir)Ä°sabey BaÄŸevi'nde nikah bile kıyılıyorSevilen Åžarapları, Ä°zmir Menderes ilçesi Gölcükler köyüne baÄŸlı bölgedeki baÄŸ alanına sahip. BaÄŸlarda Cabernet Sauvignon, Merlot, Semillon, Misket, Chordonnay, Sauvignon Blanc üzümleri yetiÅŸtiriliyor. Bu baÄŸlar içindeki Ä°sabey BaÄŸevi'nin kapasitesi 60 kiÅŸi. Bu sevimli baÄŸevinde alakart bir mönü var. Burada ÅŸirket toplantıları, özel davetler, nikah vb. düzenlenebiliyor. Ayrıca ÅŸarap satış ofisinden alışveriÅŸ yapabilirsiniz. Akçay Cad. 239 Gaziemir Ä°zmir. Telefon: (0232) 251 29 17. TURASAN (Kapadokya)Kayalara oyulmuÅŸ kavları gezinKapadokya'da en tanınmış üreticisi Turasan hem bölge baÄŸlarında yetiÅŸtirdiÄŸi Emir, Narince, Kalecik Karası gibi üzümlerden ÅŸarap yapıyor hem de GüneydoÄŸu'nun ünlü BoÄŸazkere ve Öküzgözü üzümlerini iÅŸliyor. Turasan Åžarap her gün kayalardan oyulma kavlarında yüzlerce turisti ağırlıyor, tadım yaptırıyor. Bu kavların en önemli özelliklerinden biri yaz kış sabit 12-13 derece sıcaklıkta olmaları. Turasan'ı ziyaret ederseniz yetkililer size hem Ãœrgüp'deki fabrikayı hem de Erciyes Dağı'nın eteklerindeki YavaÅŸ Ovası'nda bulunan Emir, Narince, Kalecik Karası ekili baÄŸlarını gezdirecekler. Çimenli Mevkii, Ãœrgüp-NevÅŸehir. Telefon: (0384) 341 49 61.Â
False