Az farklı galibiyet

Güncelleme Tarihi:

Az farklı galibiyet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2017 22:13

PARLAMENTER sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi öngören anayasa paketinin referandumda kabul edilmesi dünya basınında büyük yankı buldu. Dış basın gelişmeyi şöyle aktardı:

Haberin Devamı

-Times (İngiltere): “Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin lideri olarak yerini yıllarca koruyabileceği bıçak sırtı referandumda  zafer ilan etti, ancak bu, ülkesini keskin şekilde bölünmüş halde bıraktı.”

-Guardian (İngiltere): “Az farklı bir galibiyet iktidar partisi içinde ve ülke genelinde bölünmeyi artırabilir.”

-New York Times (ABD): “Türk seçmenlerin az bir çoğunluğu cumhurbaşkanına geniş yetkiler verilmesini kabul etti. Muhalefet, bunun otoriter sistemi sağlamlaştırmasından korkuyor. Birçok analist, sonuçların yakın çıkmasıyla şaşkınlığa uğradı. Sayın Erdoğan’ın referandumu korku atmosferinde yapması nedeniyle daha büyük bir çoğunluk çıkmasını beklemiş olduklarını söylediler.”

-Washington Post (ABD): “Türkiye demokrasisindeki birçok kusura rağmen son yıllardaki seçimler genelde adil oldu. Ancak pazar gecesi izlenim böyle değildi. Muhalefet, hileli oy pusulası haberlerine ve seçim kurulunun tuhaf davranışına işaret etti.”

Haberin Devamı

-Süddeutsche Zeitung (Almanya): İnternet portalındaki Mike Szymanski imzalı haber-yorum “Kendisi ile mücadele eden bir ülke” başlığını taşıyor. Alt başlıkta ise “Erdoğan taraftarları bu kıl payı sonucu büyük bir zafer gibi kutluyor. Ancak ülkenin büyük bir bölümü geleceğinin elinden alındığı hissine kapılacaktır” deniyor.

-Liberation (Fransa): Fransız gazetesi sonucu ‘yarım zafer’ olarak niteledi.

- İzvestiya (Rusya): ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarihi zaferi’ olarak yorumladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!