Ayrışma değil bütünleşme günü

Güncelleme Tarihi:

Ayrışma değil bütünleşme günü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2017 00:31

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Meclis’te gece saat 02.32’de düzenlenecek törene CHP’nin katılacağını belirterek “15 Temmuz bütünleşmeyi ifade etmeli, ayrıştırmayı değil. 15 Temmuz’u anmaya dönük programların ayrışmayı teşvik ve tahrik edecek dil üslup ve biçimden uzak tutulması önem taşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

CHP, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri kapsamında, Meclis’te gece saat 02.32’de düzenlenecek törene sonradan yapılan davetin ardından katılma kararı aldı. Davete CHP ve HDP’den temsilcinin çağrılmaması tartışmalara neden olmuş, CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a “Meclis’i bölmeye kimsenin hakkı yoktur. Buna müsaade etmeyeceğiz” diye seslenmişti. Eleştirilerin ardından davetiyeler CHP ve HDP grup başkanlıklarına ulaştırılmıştı. Meclis Başkanlığı’nın CHP’yi davetinin ardından partililerde ‘katılmama’ eğilimi ağır basmasına rağmen, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun görüşü beklendi. TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın “AKP Genel Başkanı’nın himayelerindeki bir törene katılmayacağımızı söylemek isteriz” sözleri kafa karışıklığına neden oldu. Parti sözcüsü Bülent Tezcan ise daha sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

DİRENİŞİN İFADESİ
“Başından beri 15 Temmuz’a karşı yapılan direnişte, Gazi Meclis’in bir kere daha kararlı ve cesaretli duruşu ile Gazi Meclis olduğunu tescillendiği ifade etmiştik. Biz bunu ifade edecek her türlü Meclis etkinliğinde yer alacağız. 16 Temmuz sabaha karşı Birinci Meclis’te başlayan 00.13’teki yürüyüşte Sayın Genel Başkanımız ve bütün milletvekillerimizle hazır olacağız. Oradan bugünkü Meclis’e yürüyeceğiz ve Meclis’teki sabaha karşı yapılacak konuşmada da Genel Başkanımız konuşma yapacak. Her ne kadar şık olmayan bir davetle gönderilmiş olsa da 15 Temmuz TBMM’nin halkla beraber demokrasiyi savunma konusunda kararlı direnişinin bir ifadesidir ve o günü kutlamak en fazla TBMM’nin hakkıdır. Bu çerçevede Meclis etkinliklerinde yer alacağız. 15 Temmuz bütünleşmeyi ifade etmeli, ayrıştırmayı değil. 15 Temmuz’u anmaya dönük hiçbir program ve adımın ayrışmayı teşvik ve tahrik edecek dil üslup ve biçimden uzak tutulması önem taşıyor.”

PROTOKOLE UYULACAK
Tezcan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada Birinci Meclis’ten yapılacak yürüyüş ve törende devlet protokolüne uyulacağını söyledi. CHP’nin katılma kararında, davetin Cumhurbaşkanlığı değil, Meclis Başkanlığı’ndan gelmesinin büyük rolü olduğu öğrenildi. CHP’nin, Meclis’teki programın bitmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenecek etkinliklerde yer almayacağı belirtildi.

EKSİKSİZ KATILIM
Tüm CHP milletvekillerine de mesaj gönderildi. Mesajda, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yarın saat 13.00’te başlayacak olan TBMM Genel Kurulu’ndaki özel oturuma katılarak konuşma yapacak, ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Törenleri için TBMM Başkanlığınca hazırlanan Gece Programı kapsamında saat 00.13’de 1. TBMM binasından başlayacak yürüyüşe katılarak, Programın protokol konuşmaları için belirlenen bölümünde de bir konuşma yapacaktır. Anılan etkinliklerin belirtilen bölümlerinde tüm milletvekillerimiz de eksiksiz bir şekilde Sayın Genel Başkanımıza eşlik edeceklerdir. Dikkatlerinize önemle duyurulur” denildi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!