GeriSeyahat Ayasofya, Topkapı ve Mevlana müzesi ulusal müze oldu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ayasofya, Topkapı ve Mevlana müzesi ulusal müze oldu

Ayasofya, Topkapı ve Mevlana müzesi ulusal müze oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye’nin ulusal müzelerini belirledi. Buna göre, Ayasofya da Türkiye’nin ulusal müzesi oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 23 ilden 41 müzeyi ulusal müze olarak ilan etti. Ulusal müzeler, bulundurdukları eser sayısı, eserlerin değeri ve ziyaretçi sayısı gibi kriterler gözönünde bulundurularak seçildi. Müzelerin yerel yönetimlere devri çalışmalarını yürüten Bakanlık, ulusal müzeleri devretmeyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ulusal müze ilan ettiği yerler arasında, Ankara’dan Anadolu Medeniyetler Müzesi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi, Etnografya Müzesi, İstanbul’dan Ayasofya Müzesi, Topkapı Müzesi, Yıldız Sarayı Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Konya’dan Mevlana Müzesi bulunuyor. Öte yandan, Aydın, Antalya, Gaziantep, Çorum, Denizli, Çanakkale, Erzurum, Diyarbakır, Van illerinde bulunan bazı müzeler de "ulusal müze" olarak seçildi.
Avrupa’da da, ülkenin ulusal müzeleri ve yerel yönetimler tarafından işletilen normal müzeler bulunuyor. Kültür veTurizm Bakanlığı da söz konusu sistemi Türkiye’de uygulamaya koyuyor.

Belirlenen ulusal müzelerin her türlü denetimi ve yönetimi Bakanlığa kalacak. Müzelerin finansı, onarım ve bakım ihtiyaçları da Bakanlık tarafından karşılanacak.

"Ulusal" olmayan müzelerin ise denetimi Bakanlık’ta kalacak ve içinde arkeolojik eser bulunanlar Valiliklere, etnografik eser bulunanlar da Belediyelere devredilecek.

False