GeriSeyahat Ayağınızı yerden kesin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ayağınızı yerden kesin

Ayağınızı yerden kesin

İster helikopterle, isterseniz yamaç paraşütüyle… Ne kadarlık bir bütçeyle uçabilirsiniz? Ayağınızı yerden kesmenin en kolay yolu ne?

Toplantılarınıza kendi kullandığınız uçakla gitmek ister misiniz? Veya evinizin bahçesine helikopterle inmek? Bunlar size hayal gibi gelebilir. Ama milyon dolarlık bütçelere gerek kalmadan, iyi bir eğitim alarak siz de ayağınızı yerden kesebilirsiniz.
O kadar param yok derseniz, yamaç paraşütü sizi bekliyor. Haydi ayağınızı yerden kesin… Ama iyi eğitim alın. Kendinizi geliştirmek için sık sık uçun. Unutmayın, havacılıkta her şeyden önce uçuş emniyeti geliyor!

1-Kendi uçağınızın pilotu olun!
İstediğiniz saatte, istediğiniz yere mi uçmak istiyorsunuz? Kendi uçağınızın pilotu olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey, önce özel pilot lisansı (PPL) almak. Bu lisansla, tek motorlu uçakları gündüz, görüşün açık olduğu şartlarda uçurabilirsiniz.
PPL olarak adlandırılan pilot lisansı için 45 saat uçuş ve 200 saat de yer dersi görmeniz gerekiyor. Sınavlarınızı tamamladıktan sonra tek motorlu uçaklar sizi bekliyor.
PPL için istenilen ücret, 10 bin ila 12 bin Euro arasında değişiyor. Ortalama 3-4 ay içinde bu eğitimi tamamlamak mümkün.
Top Air: 0 212 465 48 66-67 www.topair.com.tr
İstanbul Havacılık Kulübü: 0 212 588 00 60 www.ihk.org

KENDİ UÇAĞINIZI ALIN

Tek motorlu, fabrika çıkışlı bir uçak için harcayacağınız para ortalama 200 bin dolardan başlıyor. Dört koltuklu Cessna 172 veya biraz daha performanslı uçuş için Cirrus SR20 serisi uçaklardan birini alabilirsiniz. İkinci eldeyse uçakların yaşı, toplam uçuş süresi gibi faktörlere göre 30 bin dolara bile tek motorlu, pervaneli uçak var. Tek motorlu uçakların saatteki hızı 210 ila 300 kilometre arasında değişiyor. Yani İstanbul’dan kalkıp İzmir’e kendiniz uçarak 1,5 saatte gidebilmek mümkün.

2-Bunun adı ‘GYROKOPTER’
Bu garip hava aracı, uçak-helikopter karışımı. Adı da ‘Gyrokopter’. 100 metrelik bir düzlükten, havalanıyor ve saatte 180 kilometre hıza çıkıyor. İniş için gerekli pist sadece 10 metre! Yakıt olarak otomobil benzini kullanıyor. İstanbul’dan Ayvalık’a bir saat 15 dakikada uçuyor. Harcadığı yakıtsa 16 litre. Yani 80 TL’ye İstanbul’dan Ayvalık’a gidebiliyor. Gyrokopterlerin satış fiyatları ortalama 30 bin Euro’dan başlayıp 90 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Uçak gibi geniş bir hangara ihtiyacı da yok. Yurtdışında pek çok meraklı, otomobillerinin arkasındaki römorka gyrokopterini koyuyor ve uçacağı yere gidiyor. Gyrokopter pilotluğu için önce ultralight pilot lisansı almanız gerekiyor. 25 saat uçuş ve yer dersleriyle bu lisansı alıyorsunuz. Sonrasında döner kanat sistemine sahip gyrokopterin tip eğitimini tamamlıyorsunuz.
FG Air: 0 212 465 37 71 www.fgair.com
Fly Alaçatı: 0 532 668 74 88 www.flyalacati.com

3-En ‘hafif’ olan en iyi uçar
Havacılıkta buna ‘ultralight’ yani çok hafif hava aracı diyorlar. Ama yeni nesil tasarımlar ve özel motor sayesinde performansları hızla artıyor. İki kişilik hafif uçakların hızı saatte neredeyse 200 kilometreyi aşıyor. Maksimum kalkış ağırlığı 450 kilogramı geçmeyen bu hafif uçakları uçurabilmek için ultralight pilot lisansı almak gerekiyor.
FG Air: 0 212 465 37 71 www.fgair.com
Erkan Hoş: 0 533 639 70 15

4-Onların trafiği varsa benim de helikopterim var!
Gyrokopter sizi kesmediyse, illaki piste gerek yok, evimin bahçesine inip kalkabilmek istiyorum derseniz helikopter sizi bekliyor. Tabii ki bütçenizi de biraz daha artırmanız gerekiyor. Fabrika çıkışlı en ucuz helikopter olan iki kişilik Robinson R22’nin fiyatı 276 bin dolardan başlıyor. İmalatçının hesabına göre bir saatlik uçuşun maliyeti 285 dolar. Helikopter uçurmak için aynı tek motorlu uçaklar gibi PPL almanız gerekiyor. Bu sınıfın eğitim maliyetleri ortalama 20 ila 25 bin Euro arasında değişiyor. Eğitim süreci 4-5 ay sürüyor.
TAI: 0 312 220 33 64 www.tai.com.tr
Sancak Air: 0 212 541 41 41 www.sancakair.com.tr

5-Atın sırtınıza istediğiniz yere taşıyın!
İlla ayağımı yerden keseceğim ama öyle büyük bütçem yok derseniz, yamaç paraşütünü deneyebilirsiniz. Sırtınızda gidebildiğiniz yere kadar taşıyın. Uçuş için sadece gerekli olan uygun hava şartları ve elbette iyi bir eğitim… Yamaç paraşütünün başlangıç kursları yaklaşık bir hafta sürüyor. Tüm hava araçlarında olduğu gibi sürekli uçmak ve tecrübe kazanmak şart. Termik yani hava akımlarını kullanarak saatlerce uçabilir, kilometrelerce yol kat edebilirsiniz. Eğer yamaç paraşütü ile birlikte bir motor da alırsanız, uçuş için tepelere tırmanmanız gerekmiyor. Paramotor olarak adlandırılan hava aracı ile istediğiniz yerden kalkabilirsiniz. Bunun için alacağınız eğitimin toplam maliyeti 1000 Euro. Paramotoru, paraşüt ve diğer teçhizatları ile ortalama 7-8 bin Euro’ya satın alabilirsiniz.
İkarus: 0 212 243 16 28 www.ikarus.com.tr

6-Ayağım yerde olsa da gerekirse uçarım!
Havacılığı, uçuşu seviyor ama ayaklarım yere bassın diyorsanız, model uçak dünyasında keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Boy boy pervaneli, hatta gerçek jet motoru kullanan model uçaklardan ya da inanılmaz performansa sahip helikopterlerden birini seçebilirsiniz. Uzaktan kumandalı, elektrik motorlu başlangıç seviyesindeki uçakların fiyatları 150-200 TL’den başlıyor. Uçak gibi helikopterler de var. Açık veya kapalı alanda bunları uçurmak mümkün. Tavsiyemiz, bu hobiye gönül verdiyseniz önce simülatör alın. Bilgisayarda kıra döke öğrenin. Arkasından daha çok bilgiye sahip bir modelciyle ilk uçuşlarınızı yapın.
Top Models: 0 212 660 41 41 www.topmodels.com.tr

7-Boeing veya Airbus uçurmak ister misiniz?
Hep pilot olmak, büyük yolcu uçaklarını uçurmak istediniz. Ama hayatın rüzgârı sizi farklı bir yere attı. Sakın üzülmeyin. Gerçek bir kokpitte, sanal olarak uçun! İstanbul’da hizmet vermeye başlayan Sanal Kokpit, Boeing 737 uçağının simülasyonu ile meraklılara hizmet veriyor. Uçağın koltuğundan lövyesine kadar tüm sistemler gerçek uçakla birebir aynı özelliklere sahip. Bu simülatörde uçmanın saati 150 TL. İsterseniz siz de böyle bir sistemi evinize kurabilirsiniz.
Sanal Kokpit: 0 216 34 84 14 www.sanalkokpit.com

False