Avrupa’da yeni moda: IŞİD mahallelerine turistik turlar

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da yeni moda: IŞİD mahallelerine turistik turlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2016 10:07

Avrupa’da yeni ve sıra dışı bir seyahat trendi başladı: Avrupa’da Paris saldırılarını düzenleyenler başta olmak üzere IŞİD’li teröristlerin yaşadığı mahallelere turistik turlar düzenleniyor.

Haberin Devamı

Avrupa’da kaygısız turizm rotalarından ve klasik deniz-güneş-kum seyahatlerinden sıkılan turistlerin artık yeni bir rotası var: Avrupa’da IŞİD’li teröristlerin çıktığı mahalleler. Kulağa ne kadar garip gelse de Avrupa’da gitgide daha fazla sayıda insan, Avrupa’nın çeşitli yerlerinde IŞİD’li teröristlerin çıktığı bu mahalleleri merak ediyor, gidip görmek istiyor.

Avrupa’da yeni moda: IŞİD mahallelerine turistik turlar

‘Sharia4Belgium’ (Belçika için şeriat) adlı radikal İslamcı grubun Ocak 2012’de Molenbeek’de düzenlediği bir protesto gösterisi

En fazla merak edilen mahallelerin başındaysa Kasım 2015’te 130 kişinin öldüğü Paris saldırılarını düzenleyen IŞİD’cilerden en az ikisinin, Belçika vatandaşı Abdülhamid Abaaoud ile Brahim Abdüsselam’ın yaşadığı, Belçika’nın başkenti Brüksel’in ‘Molenbeek’ bölgesi geliyor.

Haberin Devamı

Paris saldırılarında kendini havaya uçuran Brahim Abdüsselam’ın kardeşi ve saldırıların planlayıcılarından olan Salah Abdüsselam da Mart 2016’da Belçika polisinin Molenbeek’e düzenlediği baskında dört kişiyle beraber tutuklanmıştı.

Avrupa’da yeni moda: IŞİD mahallelerine turistik turlar

Molenbeek’te ağırlıklı olarak Müslüman göçmenler yaşıyor

İşte tüm bu olayların ardından Avrupa’da bütün gözler Molenbeek’e çevrildi. Molenbeek’e alternatif turistik turlar düzenleyen Belçika merkezli ‘Brukselbinnenstebuiten’ adlı tur şirketinin rehberlerinden Bert De Bisschop, “Kasım 2015’te Paris’teki IŞİD saldırıları meydana geldikten sonra Molenbeek’e duyulan merak aşırı derecede arttı” diyor.

Turlarla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Bert De Bisschop, düzenledikleri turları şöyle anlatıyor:
“Biz şehri klasik bir rehber gibi ‘Şu bina şu tarihte yapılmıştır’ diye gezdirmiyoruz, şehri gerçek anlamda anlatmaya ve analiz etmeye çalışıyoruz. Amacımız, insanlara Brüksel şehrini temsil eden yerleri göstermek… Molenbeek de aslında 30 yıldan fazla bir süredir şehir turlarımızda gösterdiğimiz bir bölge. Ancak son birkaç yılda Molenbeek’le ilgili merak son derece artmış durumda, insanlar bu mahalleyi artık çok daha fazla merak ediyorlar.”

Haberin Devamı

Peki, Paris’teki IŞİD saldırılarının ardından Molenbeek’e olan ilgi neden bu kadar arttı, neden bu kadar çok insan Molenbeek’i görmek istiyor?

2015’TE 18, 2016’DA 100 TUR

Bert De Bisschop, bu soruyu şöyle cevaplıyor:
“Molenbeek’e olan bu merak, kökenini medyadaki haberlerden alıyor. Molenbeek, medyada cihatçıların merkezi olarak, hatta sadece radikal dincilerin yaşayabildiği bir yer olarak tarif edildi. Bu da insanlarda merka uyandırdı. İnsanlar, Avrupa’nın ortasındaki bu mahalleleri kendi gözleriyle görmek istiyorlar. O zaman biz de Molenbeek hakkında giderek büyüyen bu ilgiye cevap verelim ve insanlara Molenbeek’i herşeyiyle gösterelim dedik. Tahminimizin çok üstünde, inanılmaz büyüklükte bir ilgiyle karşılaştık ve bu ilgi hâlâ da artarak devam ediyor. Size rakam vermem gerekirse, 2015’te Molenbeek’e 18 tur organize etmiştik, 2016’da ise Ocak ayından bu yana yaklaşık 100 tur düzenledik.”

Haberin Devamı

Avrupa’da yeni moda: IŞİD mahallelerine turistik turlar

AVRUPA’NIN HER YERİNDEN GELİYORLAR

Peki, Molenbeek’e düzenlenen bu turlara daha çok hangi ülkelerden turistler ilgi gösteriyor? Bert De Bisschop, şöyle diyor:
“Belçika’nın diğer bölgelerine düzenlediğimiz turlara daha çok Belçikalılardan talep geliyor ancak Molenbeek turlarına yurtdışından da çok talep var. Molenbeek’e gitmek için Avrupa’daki diğer ülkelerden bize başvuranların sayısı oldukça yüksek. Avrupa’nın her yerinden buraya geliyorlar. 2016’da şu ana kadar düzenlediğimiz yaklaşık 100 turun 59’u Hollandaca, 18’i İngilizce, geri kalanları da Almanca ve Fransızca dillerinde yapıldı.”

Haberin Devamı

PEKİ MOLENBEEK GERÇEKTEN DE MEDYADA YANSITILDIĞI GİBİ “SADECE CİHATÇILARIN YAŞADIĞI” BİR BÖLGE Mİ?

Bert De Bisschop, “Aslında Molenbeek medyada yansıtıldığı gibi sadece cihatçıların yaşadığı bir bölge değil, çok daha kozmopolit, çok daha renkli bir mahalle. Evet, çok büyük bir Müslüman toplum var ve bu Müslüman toplum içinde maalesef IŞİD’ciler gibi radikal İslamcılar da çıkabiliyor. Ancak unutmamak gerekiyor ki Müslüman toplum içinde de çok büyük bir çeşitlilik var, Pakistanlılar, Afganlar, Faslılar, birçok farklı ülkeden gelen Müslümanlar bulunuyor ve her birinin gelenekleri farklı.”

Avrupa’da yeni moda: IŞİD mahallelerine turistik turlar

Paris saldırılarının baş planlayıcısı Abdülhamid Abaaoud da tur yapılan Molenbeek mahallesinde yaşıyordu.

Haberin Devamı

Bert De Bisshop, Avrupa’da kendilerinin dışında Almanya ve İngiltere’de de benzer turlar düzenleyen tur şirketleri olduğunu söylüyor. “İnsanlar IŞİD saldırılarının ardından Avrupa’da bir ‘cihatçı’ gerçeği olduğunun farkına vardılar ve radikal İslamcıların yaşadığı bu mahalleleri merak ediyorlar. Biz de onların bu merakına cevap veriyoruz” diyor.

Amerikalı tarihçi ve yazar Daniel Pipes da birkaç ay önce Avrupa’nın üç önemli başkentine, Paris, Berlin ve Stockholm’deki Müslüman göçmenlerin yaşadığı ve suç oranı yüksek mahallelere ‘Yeni Avrupa’ adı altında turistik bir tur düzenledi.

Şüphesiz bu turların bu kadar rağbet görmesinin nedenlerinin başında “Avrupalı cihatçıların yaşadığı yerlere duyulan merak” geliyor. Ancak herşeyden öte Avrupalılar, kendi içlerinden çıkan IŞİD saldırganlarının şokunu daha uzun süre atlatamayacak gibi gözüküyor.

Avrupa’da yeni moda: IŞİD mahallelerine turistik turlar

Brüksel’deki IŞİD saldırıları sonrasında kentin her yerinde güvenlik önlemleri artırıldı.

MOLENBEEK NERESİ?

Belçika’nın başkenti Brüksel’de kanalın batı yakasında yer alan Molenbeek, 1960’lardan bu yana daha çok Müslüman göçmenlerin yerleştiği, son yıllardaysa işsizlik, ayırımcılık ve terör saldırılarıyla gündeme gelen bir bölge. Özellikle 13 Kasım 2015’te IŞİD’in Paris’te düzenlediği ve 130 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarının ardından, saldırganların yarısından fazlasının Molenbeek’te yaşadığının ortaya çıkmasıyla birlikte mahalle, uluslararası çapta tanınır hale geldi. Paris saldırılarının baş planlayıcısı Abdülhamid Abaaoud, Paris saldırısında kendini havaya uçuran Brahim Abdüsselam ve saldırıların planlayıcılarından Abdüsselam’ın kardeşi Salah Abdüsselam Molenbeek’liydi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!