Zirve öncesi hükümete baskı: ‘Daha fazla yardım gerekiyor’

Güncelleme Tarihi:

Zirve öncesi hükümete baskı: ‘Daha fazla yardım gerekiyor’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2023 12:21

Almanya’da eyaletler ve yerel yönetimler, sürekli artan mülteci sayısıyla başa çıkamadıkları gerekçesiyle federal hükümet üzerindeki baskıyı artırdı. Mülteci konusuyla ilgili acil çözüm bekleyen yerel yönetimler, hükümetten daha fazla mali yardım bekliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA İçişleri Bakanı Faeser, 2024’te düzenlenecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesinde mülteci sistemi konusunda reform talep ediyor. Çarşamba günü Başbakanlık’ta düzenlenecek mülteci zirvesi öncesinde konuşan Faeser, iltica başvurusunun kabul şansı olmayan ve güvenli diye nitelenen ülkelerden gelenlerin, yanlarında çocuk veya hasta yoksa doğrudan dış sınırlarda kurulacak merkezlerde tutularak ilticasının incelenmesini önerdi. Bu da pratikte en çok kabul edilen Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden gelenler dışında kalan sığınmacıların çoğunlukla bu merkezlerde işlemlerinin yürütüleceği anlamına geliyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu da Faeser’in önerisine destek sinyali verdi. AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, düzensiz göçün kontrol edilmesi ve insani koşullarda, hızlı şekilde geri göndermelerin yapılabilmesi için sınırlarda gerçekleştirilecek işlemlerin önem arzettiğini vurguladı. Johansson’a göre hudutlarda iltica inceleme uygulamasıyla ‘ikincil göç’ diye nitelenen, AB üyesi ülkeler içi hareketliliğin de azaltılması mümkün olabilecek. Mülteci hakları için çalışan kuruluşlar ise bu planlara karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

EN ÇOK ALMANYA ALIYOR
AB üyesi ülkeler arasında da mülteciler konusunda ortak bir politika ve sığınmacıların dağılımı konusunda uzlaşı sağlanamıyor. Birlik içinde en çok sığınmacı kabul eden Almanya, geçen yıl 1 milyon Ukraynalı mülteciyi kabul etti. Ukraynalılar dışında diğer ülkelerden gelen yüz binlerce mülteci nedeniyle de eyaletler ve belediyeler kabul kapasitesinin çoktan aşıldığını vurgulayıp bir çözüm bulunmasını talep ediyor. Almanya’da çarşamba günü yapılacak ‘Sığınmacı Zirvesi’ öncesi eyaletler ve yerel yönetimler, federal hükümete baskıyı artırarak daha fazla parasal yardımda bulunulması talebini yineledi. Yerel yönetimlerin sığınmacılara yönelik harcamaları karşılamakta zorlandığını belirten Hessen Başbakanı Boris Rhein (CDU), “Federal hükümet, yapmayı vaat ettiği 2 milyar 750 milyon Euro yardımı en az iki misline çıkarmalı. Göçle ilgili sorumluluk federal hükümette. Sığınmacı sayısındaki artış daha fazla harcama gerektirmektedir. Bu yüzden politik sorumluluk taşıyan federal hükümet de daha fazla katkıda bulunmalıdır” dedi. Baden Württemberg Başbakanı Winfried Kretschmann da (Yeşiller), “Federal hükümet, sığınmacı krizinde eyaletleri yalnız bırakmayıp sorumluluğunu adil bir biçimde yerine getirmeli. Özellikle sığınmacıların kalacakları yer konusunda yerel yönetimlere daha fazla yardım yapmalı” görüşünü vurguladı.
Bavyera Başbakanı Markus Söder (CSU) ile Saksonya-Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff’un (CDU) yanı sıra Saarland Başbakanı Anke Rehlinger de (SPD), federal hükümetin sığınmacılara dönük harcamalar için daha fazla katkıda bulunmasını istedi. Eyaletlerin taleplerine rağmen SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin sığınmacılar için daha fazla ödeme yapmaktan yana olmadığı, bu durumda çarşamba günü yapılacak ‘Sığınmacı Zirvesi’nde uzlaşmaya varılmasının mümkün olmayacağı belirtildi.

Haberin Devamı

AYDA 20 BİN DÜZENSİZ GÖÇMEN GELİYOR
Alman hükümetinin verilerine göre, ülkeye ayda 20 bin ‘düzensiz göçmen’ geliyor. En çok sığınmacı gelen ilk dört ülke Suriye, Afganistan, Türkiye ve Irak. Federal Göç ve Sığınmacılar Dairesi’nin yıllık raporuna göre 2022’de Almanya’da iltica başvurularında 70 bin 976 başvuruyla Suriyeliler ilk sırada. İkinci sırada 36 bin 358 kişiyle Afganistan, üçüncü sırada 23 bin 938 kişiyle Türkiye, dördüncü sırada 15 bin 175 başvuruyla Irak geliyor. Resmi verilere göre geçen yıl Almanya, kolaylaştırılmış sığınma hakkı alabilen Ukraynalılar dışında öteki ülkelerden yaklaşık 250 bin iltica talebi aldı.

BAKMADAN GEÇME!