Yüzde 46.7 oy aldı, herkesi korkuttu

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 46.7 oy aldı, herkesi korkuttu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2023 10:15

Thüringen’e bağlı Sonneberg’de AfD’nin kaymakam adayı tüm rakiplerini geride bırakırken, gözler ikinci tura çevrildi. Dört parti, 25 Haziran’da yapılacak ikinci turda CDU’nun adayını destekleme çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

YABANCI ve İslam karşıtı parti Almanya için Alternatif’in (AfD) güçlenmesi tartışılırken, sağ popülist partinin, Thüringen’e bağlı Sonneberg kentinde gösterdiği kaymakam adayı en fazla oy alarak tedirginlikleri artırdı. Pazar günü yapılan kaymakamlık seçiminde AfD’nin adayı Robert Sesselmann, toplam oyların yüzde 46.7’sini alarak yarışı önde bitirdi. Ancak yüzde 50’yi kıl payı kaçırdığı için ikinci tura kaldı. İkinci turda yarışacağı CDU’lu rakibi Jürgen Köpper ise yüzde 35.7 oy aldı. Sol Parti ile Yeşiller’in ortak adayı Nancy Schwalbach yüzde 4, Pro SON ile SPD’nin desteklediği Anja Schöhnheit da yüzde 13 oy aldı. Resmi olmayan ilk belirlemelere göre seçimlere katılım oranı yüzde 49’da kaldı. Aşırı sağcı söylemleriyle tanınan AfD Thüringen Teşkilatı Başkanı Björn Höcke, “Meclis grubu arkadaşımız Robert Sesselmann yüzde 47 ile ilk turda en fazla oy alan kaymakam adayı oldu. AfD’li ilk kaymakam için 3 puan eksik” içerikli bir Tweet paylaştı.

Haberin Devamı

OY KULLANMAYANLARA KIZDI
SPD, Sol Parti, Yeşiller ve FDP, 25 Haziran’da yapılacak ikinci tur seçimlerde CDU’nun adayı Jürgen Köpper’i destekleme çağrısında bulundu. Sol Parti’li Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow, sandık başı yapmayıp evde kalan seçmenleri eleştirdi. Seçim çağındakilerin yarıdan fazlasının oy kullanmamasına kızan Ramelow, sağ popülist AfD’nin ilk turda en güçlü parti çıkmasında oy kullanmayan yüzde 50.9’un da sorumluluğu olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!