Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda

Güncelleme Tarihi:

Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2024 14:30

Aşırı sağcı AfD’ye tepki dinmiyor. Hafta sonu ülkenin birçok kentinde yüz binlerce kişi sokaklara döküldü. Almanya’da ırkçılığa yer olmadığı belirtilen gösterilerde “Biz Nazileri istemiyoruz” sloganları atıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da aşırı sağcıların ülkede yaşayan göçmen kökenlileri ve sığınmacıları sınır dışı etme planlarının yapıldığı toplantılara AfD’li bazı politikacıların da katılmalarının ortaya çıkması üzerine ülke genelinde başlatılan protesto gösterilerine hafta sonunda da devam edildi. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin başkenti Düsseldorf başta olmak üzere Köln, Aachen ve Gelsenkirchen başta olmak üzere diğer eyaletlerin de birçok kentinde demokrasi sevdalıları sokaklara döküldü. Dün (cumartesi) Düsseldorf’ta “Bir daha asla, şimdi!” sloganıyla AfD’ye karşı düzenlenen gösteriye 100 binden fazla kişi katıldı. Çok sayıda kişinin çocuklarıyla birlikte katıldığı gösteride “Biz Nazileri istemiyoruz” sloganları atan yaşlı insanlar da yer aldı. Yıllardır ilk defa bir gösteriye katıldığını söyleyen yaşlı bir Alman, “Şimdi tavır koymazsak ileride tamamen çıkmaza gireriz” dedi. “Almanya’da faşistlere yer yok” sloganları atan göstericiler, ellerinde “Bir daha diktatörlüğe asla!”, “Demokrasiyi koruyalım”, “Demokrasi ve çeşitlilik için” yazılı pankartlar taşıdı.

Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda

Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda

Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda

Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda
BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
Aachen’de 20 binden fazla kişinin katıldığı gösteride CDU’lu Schleswig-Holstein Başbakanı Daniel Günther ile FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner de hazır bulundu. Aşağı Saksonya’nın Osnabrück kentinde 30 binin üzerinde kişi AfD’ye karşı yürüdü. Kent merkezinde düzenlenen gösteriye Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius (SPD) da katıldı. Pistorius, “Biz faşistlerin, AfD’nin kin ve nefretine karşıyız. Hem de hep beraber. Biz, insanların özgürlüğünün ve insan onurunun korunmasından yanayız. Bunun için de sonuna kadar mücadele edeceğiz. Weimar Cumhuriyeti döneminde demokrasi, düşmanları güçlü olduğu için değil, taraftarları zayıf olduğu için çökmüştür” diyerek halka demokrasi düşmanlarına karşı birlik olma, birliktelik sergileme çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

‘IRKÇILIĞA YER YOK’
Baden-Württemberg’in Sigmaringen kentinde düzenlenen gösteriye de Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann eşiyle beraber katıldı. Köln yakınlarındaki Brühl kentinde düzenlenen gösteriye bölgedeki cami dernekleri de destek verdi. ‘AfD’den Demokrasiyi Koruma Mücadelesi’ adı altında düzenlenen gösteride, “Almanya için Alternatif, Almanya için bir alternatif değildir” vurgusu yapıldı. Eschweiler’deki gösteride Uyum Meclisi Başkan Yardımcısı Mevlüt Gürbüz de bir konuşma yaptı. Gürbüz, Almanya gibi çok kültürlü bir ülkede ırkçılığa da göçmen düşmanlığına da yer olmadığını vurguladı. AfD’ye karşı gösteriler düzenlenen gösteriler bugün (pazar) de devam etti. Hamburg, Bremerhaven, Schleswig, Solingen, Neuss, Lübben, Grona gibi birçok kentte düzenlenen gösterilere yüz binlerce kişi katıldı.

Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda

Bir gösterici elinde “Nefret bir fikir değildir” yazılı parkartla eyleme katıldı.

Haberin Devamı

Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda

Bir gösterici köpeğine “Köpekler AfD’ye karşı” yazılı bir yazı koyarak eyleme katıldı.

Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda

Schleswig-Holstein Başbakanı Daniel Günther, CDU’lu Julia Klöckner, Federal Ekonomi Bakanı Christian Lindner (FDP) ve CDU’lu Armin Laschet.

Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda

Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius

Yüz binler AfD’ye karşı sokaklarda

Baden-Württemberg Başbakanı Winfried Kretschmann, Sigmaringen’deki gösteriye eşiyle birlikte katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!