Yurt dışındaki kimi seçmenler neden Türkiye’de görünüyor?

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışındaki kimi seçmenler neden Türkiye’de görünüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2018 10:06

Türkiye’de herhangi bir işlem yaptırmış olanların, yurt dışı kaydı siliniyor. Oy kullanmak için sandığa giden kimi seçmen, ‘seçmen kütüğünde kaydınız yok’ sürpriziyle karşılaşıyor.

Haberin Devamı

YURTDIŞINDA yaşayan Türk vatandaşları Türkiye’deki genel seçim ve referandum dahil 5’inci kez oy kullanıyor. 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışında 530 bin seçmen oy kullandı. 7 Haziran 2015 milletvekili seçiminde 1 milyon 56 bin, 1 Kasım 2015 seçiminde 1 milyon 300 bin, 16 Nisan 2017 Anayasa referandumunda yurt dışındaki 1 milyon 400 bin Türk vatandaşı seçmen oy verdi. Bu veriler yurtdışındaki seçmene yerinde oy kullanma hakkının verilmesinden bu yana seçimlere katılımının her geçen yıl arttığını gösteriyor. 

Diğer ülke vatandaşlarına kıyasla yurtdışında seçime katılım rekoru Türklerde.
24 Haziran için yurt dışında yapılan seçim yarın sona erecek. Başlangıçta düşük görülen katılım, bayramdan sonra tekrar hızlandı. Anayasa referandumundaki sayıya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

12 MAYIS’A KADAR SÜRE VERİLMİŞTİ
2014’te ilk seçimde seçmenler dış temsilciliklere başvurarak, adres beyan formu doldurup seçmen kütüğüne kaydoldu. Ancak buna rağmen aksaklıklar yaşandı. Adres beyan formu doldurduğu halde yurtdışı seçmen kütüğüne kaydı geçmeyen çok sayıda seçmen oy kullanamadı. Yüksek Seçim Kurulu bu hatayı bir sonraki seçimlerde düzeltti. Ama seçmenler şimdi başka bir sorun yaşıyor.
Yurt dışındaki seçmenlerin her seçimde YSK’nın Yurt Dışı Seçmen Sorgulaması sayfasından kütüğe kayıtlı olup olmadığını kontrol etmesi isteniyor. Seçmen kütüğüne kayıtlı değilse veya adres değiştirdiyse, dış temsilciliklere başvurup adres beyan formu doldurması gerekiyor. 24 Haziran seçimleri için seçmenlerin bunu 12 Mayıs’a kadar yapmaları gerekirdi.

‘KAYDINIZ YOK’ YANITI VERİLİYOR
Ancak “bir önceki seçimde oy kullandım, seçmen kütüğümde kaydım var” düşüncesiyle birçok seçmen bu sorgulamayı yapmadı. Bu nedenle oy kullanmak için kilometrelerce yol alıp dış temsilciliğe giden kimi seçmenler, “Seçmen kütüğünde kaydınız bulunamadı” sürpriziyle karşılaşıyor. “Nasıl olur, benim bir önceki seçimde kaydım vardı” diye itiraz ediyor ama nafile. Çünkü bir önceki seçimden sonra Türkiye’ye tatile giden ve burada herhangi bir işlem yaptıran Türk vatandaşının yurt dışı kaydı doğrudan YSK seçmen kütüğünden siliniyor ve kaydı Türkiye’de görünüyor. YSK’nın gelecek seçimlerde bu sorunu çözerek, mağduriyetleri önlemesi bekleniyor.

BAKMADAN GEÇME!