‘Yurt dışındaki Kıbrıslı Türkler oy kullanmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Yurt dışındaki Kıbrıslı Türkler oy kullanmalı’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2022 11:00

İngiltere’nin Kıbrıslı Türklerin en yoğun yaşadığı ülke olduğunu belirten KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin de seçimlerde oy kullanması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

BİR dizi ziyaret için Londra’ya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yurttaşlarıyla bir araya geldiği toplantıda yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin de seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olduğunu ve çok gecikmeden bunun gerçekleşmesi çalıştıklarını ifade etti. Öğrencilik yıllarını geçirdiği Londra’ya pandemi nedeniyle 3 yıldır gelemediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs ile gurbetteki soydaşlarını bir arada, gönül birliği içinde taşıyan olgunun milliyetçilik duygusu olduğunu söyledi. KKTC’nin gelişmesi konusunda her zaman destek olan yurt dışındaki soydaşlarını kutladığını ifade eden Tatar, aralarında bulunmayanları da rahmetle andı. 1940 ve 1950’lerde Londra’ya gelenlerin her zaman kendilerine destek olduğunu belirten Tatar, İngiltere’nin, Kıbrıslı Türklerin en yoğun yaşadığı ülke olduğunu hatırlattı:

‘Yurt dışındaki Kıbrıslı Türkler oy kullanmalı’
‘YENİ SİYASETİMİZ GÜÇLENMEKTEDİR’
“Mücadelemiz devam ederken, siyaset de değişmiştir. Kıbrıs yok olma noktasındaydı. Türkiye müdahale etmeseydi, Kıbrıs Türkleri yok olma noktasına gelecek, büyük olasılıkla Yunan adası olacaktı. Türkiye’nin müdahalesiyle hem Türklere hem Rumlara barış gelmiştir. Yıllarca süren gelişmeler boşa çıkmıştır. Bizi, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yamalatma gayretleri, şehitler vererek, gazilerimizle, bizlerin gayreti ve Türkiye’nin desteğiyle gerçekleşmemiştir. Ancak iki egemen eşit devletin varlığıyla adada anlaşma olabilir. Yeni siyasetimiz güçlenmektedir. Bizim bunları tüm dünyaya anlatmaya gücümüz yetmez. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada, bizim tanınmamızın zamanı geldiğine ilişkin mesajı kuvvetli bir mesaj olmuştur.”
‘Yurt dışındaki Kıbrıslı Türkler oy kullanmalı’
‘Yurt dışındaki Kıbrıslı Türkler oy kullanmalı’
‘İNGİLTERE’NİN SORUMLULUĞU VAR’
Türkiye önemli bir devlettir. Bizlerin kökleşmesi, kabul görmesi için elinden geleni yapmaktadır. Kıbrıs’ın güvenliğinin Avrupa Birliği tarafından yönetilmesi eğilimi vardır. Garantörlerden Türkiye ve Birleşik Krallık, AB dışındadır. Geçmişimizin bilinmesi gerekmektedir. Londra, bugün önemli bir merkezdir. İngiltere’nin bize karşı sorumluluğu vardır. Garantörlüğünü İngiltere’ye hatırlatmak bizim görevimizdir. Brexit sonrası İngiltere’nin belki Kıbrıs’a farklı bakması gerekmektedir. Senin, Rum tarafında üslerin varsa, Kuzey’de de Türk toplumu vardır. Bunların hatırlatılması gerekir.”
Hayal denilen birçok projenin, su projesinde olduğu gibi Türkiye’nin desteğiyle adaya getirildiğini de kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, pandemiden önceki sıkıntıların Türkiye’nin gayretiyle pandemi öncesi rakamlara getirildiğini ifade etti.
‘Yurt dışındaki Kıbrıslı Türkler oy kullanmalı’
KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin

Haberin Devamı

‘DOĞU AKDENİZ’İN YENİ DESTİNASYONU’
KKTC’nin Maraş açılımıyla, Doğu Akdeniz’in yeni destinasyonu olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti: “Ben her zaman geleceğe olumlu baktım. KKTC’ye inandım. KKTC’ye her zaman sahip çıkalım. Yatırım yapalım, oradan gelenlere de yardımcı olalım. Burayla sık sık böyle toplantılar yapmamız gerek. Ticaret Odamız burada temsilcilik açmıştır. Burada 500 iş insanımızın olduğunu belirledik. Oy verme konusunu da dönünce görüşeceğim. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın da oy hakkı olması gerektiğine inanıyorum. Benim vatandaşım oyunu kullanmalıdır. Çok gecikmeden bunun gerçekleşmesi için çalışıyoruz. Görüşmeler devam ediyor.”
Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı konusunda öneminin arttığına dikkati çeken Tatar, KKTC’nin önem kazandığını, denge unsuru, kilit noktada bir devlet olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar ve eşi Sibel Tatar, soydaşlarıyla sohbet ederek, fotoğraf çektirdiler.

‘Yurt dışındaki Kıbrıslı Türkler oy kullanmalı’
FEDERASYON GÖREVLİLERİYLE BULUŞTU
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra temasları çerçevesinde Londra Türk Toplumu Futbol Federasyonu’nda (TTFF) yer alan Kıbrıs Türk takımlarının yöneticileri ve futbolcularıyla buluştu. Cumhurbaşkanı Tatar’a, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin ve Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser eşlik etti. Cumhurbaşkanı Tatar, ilk olarak Gençlik Gücü ve Yeni Boğaziçi takımları futbolcularıyla White Hart Lane üzerinde yer alan New River Sports Centre’de bir araya geldi. Daha sonra bir süre Mehmetçik London-Çınar Spor futbol maçını izleyen Cumhurbaşkanı Tatar, futbolcular ve takım yöneticileriyle, sohbet etti. Organizasyonu düzenleyenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Tatar, Londra’da olduğu dönem kendisinin de futbol oynadığını ve Levent Ruso ile anıları olduğunu söyledi.
‘Yurt dışındaki Kıbrıslı Türkler oy kullanmalı’

 

BAKMADAN GEÇME!