Yolsuzluk iddiaları koltuğundan etti

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzluk iddiaları koltuğundan etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 11:43

Almanya’nın devlet televizyonu ARD Genel Müdürlüğü’nü bırakan Particia Schlesinger, 2016 yılından beri sürdürdüğü RBB Genel Müdürlüğü’nden de istifa etti.

Haberin Devamı

ARD kısa adıyla tanınan Almanya Federal Cumhuriyeti Kamu-Hukuku Radyo Kurumları Çalışma Birliği Genel Müdürlüğü’nü yolsuzluk iddiaları üzerine bırakmak zorunda kalan Patricia Schlesinger, baskıların artması üzerine 2016 yılından beri sürdürdüğü Berlin-Brandenburg Radyo Kurumu (RBB) Genel Müdürlüğü’nden de istifa etti. Kendisine dönük yolsuzluk iddialarını geri çeviren 61 yaşındaki deneyimli gazeteci, “Şahsıma dönük asılsız suçlamalar ve karalamalar öyle bir düzeye ulaştı ki, kişisel olarak bu makamda görevimi sürdürmem imkânsız hale geldi” diyerek RBB’deki görevini de bıraktı.

ÜLKEDEKİ YOLSUZLUKLARA YER VERMİŞTİ
Sözleşmeye göre istifasının 28 Şubat 2023 tarihi itibariyle geçerli olacağına işaret edilirken, beklediği tazminatın ödenmesi halinde Patricia Schlesinger’in görevi derhal bırakacağı da belirtildi. Yıllarca ARD’de sunduğu ‘Panorama’ programında ülkede yaşanan yolsuzluklara yer veren Patricia Schlesinger’in Almanya’nın 9 eyaletinin Radyo ve Televizyon Kurumları ile yurt dışına yayın yapan Almanya’nın Sesi (DW) Radyo ve Televizyonu’nun oluşturduğu ARD’nin tepesinde bu yıl başında fahri olarak üstlendiği görevinin ardından RBB Genel Müdürlüğü görevinden de istifa etmek zorunda kalması, Almanya’da devlet televizyon ve radyolarının izleyici ve dinleyicilerin harçlarıyla finanse edilmesi tartışmalarını da yeniden gündeme getirdi. Yıllık 303 bin Euro olan ücretinin yanı sıra ek prim de alan Schlesinger’in kurumda başka bir görev üstlenmesinin söz konusu olmadığına dikkat çekilirken, savcılığın devreye girmediği, ancak RBB’de oluşturan bir komisyonun suçlamaların aydınlatılması için derhal göreve başlayacağını da açıklandı.

Yolsuzluk iddiaları koltuğundan etti
EŞİNE KIYAK SUÇLAMASI
2016 yılında RBB’nin başına geçtikten sonra Patricia Schlesinger’in eski bir gazeteci olan emekli eşi Gerhard Spörli’ye Berlin Fuarı’nda 75 bin Euro karşılığı medya danışmanlık hizmeti vermesi için ‘arabuluculuk’ yaptığı iddia edildi. 2016 yılında RBB Genel Müdürü olduktan sonra makam odasının restorasyonu ve yeni mobilyalarla donatılması için 658 bin 112 Euro 25 cent ödendiği ileri sürüldü. Audi A8 model 145 bin Euro değerinde makam aracının kendisine yüzde 70 indirimle verildiği ve özel şoförününün kullandığı makam aracını özel işleri için de kullandığı da suçlamalar arasında yer aldı. Eşi Gerhard Spörli’nin de Schlesinger’in şoförünün kullandığı makam aracı ile işe gidip geldiği de iddia edildi. Kendi evinde ağırladığı misafirler için lokantalardan ve catering şirketlerinden yiyecek içecek siparişi vererek, fatura karşılığı tüm giderleri RBB’den aldığı da.

Haberin Devamı

23 BİN ÇALIŞANI VAR
Almanya’da ikamet ettikleri yerde televizyon ve radyoları olmasa bile, televizyon ve radyo programlarını izleme ve dinleme imkânı olan her hanenin ayda ödediği 18.36 Euro harçla finanse edilen ARD’de kadrolu 23 bin personel çalışıyor. ARD bünyesindeki radyo ve televizyon kurumlarının yıllık bütçesi 6.3 milyar Euro civarındadır. ARD’nin 11 televizyon ve 55 radyo programı ve 16 orkestrası var. ARD’nin yanı sıra Alman İkinci Televizyonu (ZDF), Almanya’nın Sesi (DW), Phönix ve Almanya Radyosu (Deutschlandfunk) da ödenen harçlarla finanse ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!