‘Yeşiller’le ortaklık etmeyiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Yeşiller’le ortaklık etmeyiz’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2022 10:06

Bavyera’da yeniden başbakan adayı gösterilen Markus Söder, Yeşiller’le koalisyon hükümeti kurmayı düşünmediklerini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da muhafazakâr Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), 2018 yılından beri Bavyera Başbakanı olan Markus Söder’i yeniden başbakan adayı gösterme kararı aldı. Henüz somut tarihi belli olmayan ancak yasalara göre gelecek yıl eylül-aralık ayları arasında yapılması planlanan eyalet seçimlerine Söder liderliğinde katılma kararı, CSU Meclis Grubu’nda oy birliğiyle alındı. Söder’in, krizlerin aşılması için ‘en iyi ve en doğru isim’ olduğu vurgulandı.

‘HEDEF TEK BAŞINA İKTİDAR OLMAK’
2019 yılından beri aynı zamanda CSU Genel Başkanı olan Markus Söder, seçimlerden sonra Yeşiller’le koalisyon hükümeti oluşturmayı kesinlikle düşünmediklerini açıkladı. Söder, önümüzdeki kış döneminde beklenen enerji krizine rağmen ideolojik nedenlerle Almanya’daki son 3 nükleer santralın da kapatılmasında ve kâr eden enerji şirketlerine bile ödenmesi için halktan enerji katkı payı alınmasında ısrar eden bir partiyle ortaklığın söz konusu olmayacağını vurguladı. “Siyah-Yeşil (CSU-Yeşiller) Bavyera için bir opsiyon değildir” diyen Söder, kendilerini federal düzeyde SPD, FDP ve Yeşiller’den olan koalisyon hükümetinin yönlendirmesine izin vermeyeceklerini dile getrdi. Bavyera’da 2018 yılından beri Hür Seçmenler (FW) ile ortaklık eden CSU Lideri, hedefin seçimlerden sonra tek başına iktidara gelmek olduğunu söyledi.
14 Ekim 2018’de yapılan Bavyera Eyalet Parlamentosu seçimlerinde CSU yüzde 37.2, Yeşiller 17.6, Hür Seçmenler (FW) yüzde 11.6, Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 10.2, SPD 9.7 ve FDP yüzde 5.1 oy aldı. Sol Parti yüzde 3.2’de kalarak yüzde 5 barajını aşamadı.

Haberin Devamı

‘Yeşiller’le ortaklık etmeyiz’

GEREKİRSE TAZE BORÇ ALINIR
İleriye dönük siyasi hedeflerle ilgili açıklamalarda bulunan Söder, eğitime öncelik vereceklerinin altını çizdi. Öğretmenlik mesleğinin daha cazip hale getirilmesi için maaşların önemli ölçüde artırılacağının müjdesini veren Söder, Alman Anayasası’nda dengeli bütçe yer aldığı halde pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşından sonra yaşanan enerji ve ekonomi kriz nedeniyle bu konuda esnek davranılmasından yana olduğunu söyledi. “Ben de taze borç alınmasından yana değilim. Ama düşündüğümüzün ötesinde bir kriz yaşanırsa ne olacak? Bazı kurallar o zaman ülkenin geleceği için felaket olur” diyen Markus Söder, olağanüstü durumlarda ekonomik alanda çöküntü yaşanmaması için taze borç alınmasından yana olduklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!