Yeşiller’de göç ve sığınmacı sancısı

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller’de göç ve sığınmacı sancısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2023 11:10

Almanya’da faaliyetteki son üç nükleer santralın da 15 Nisan 2023’te kapatılmasında etkin rol oynayarak partinin temel ilkelerine sahip çıktıkları için tabandan alkış alan Yeşiller, düzensiz göç ve sığınmacılar yüzünden karıştı.

Haberin Devamı

KARLSRUHE düzenlenen kurultayda Yeşiller, SPD ve FDP ile oluşturdukları koalisyon hükümetinin düzensiz göçün engellenmesi ve ülkeye gelen sığınmacı sayısının sınırlandırılması politikası yüzünden birbirine girdi. Partinin gençlik kolu Genç Yeşiller, hükümetin ‘başvuruları reddedilen sığınmacıların sınır dışı edilmelerinin hızlandırılması, sığınmacılara yapılan sosyal yardımların azaltılması, güvenli ülke sayısının artırılması, Avrupa Birliği (AB) sınırlarının dışında ‘Sığınmacı Merkezleri’ oluşturularak başvuruların oralarda değerlendirmesi’ planına karşı çıktı.

Yeşiller’de göç ve sığınmacı sancısı

Genç Yeşiller Başkanı Katharina Stolla

Haberin Devamı

Genç Yeşiller, kabinede görev yapan ve kendi partilerinden olan bakanların hükümetin bu yöndeki planlarına destek vermemesini istedi. Hatta bununla ilgili bir önerge sunarak oylamaya gidilmesini bile talep etti. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, bu yönde oylamaya gidilmesinin hükümetin işini zorlaştıracağına dikkati çekerken, bunun aynı zamanda “Yeşiller hükümeti terk etsin” anlamına geleceğini de hatırlatarak tepki gösterdi. Yeşiller Eş Başkanları Ricarda Lang ile Omid Nouripour ile daha başka birçok milletvekili de Genç Yeşiller’in önergesine tepki gösterdi. Uzun süren tartışmalardan sonra yapılan oylamada Genç Yeşiller’in önergesi reddedildi

Yeşiller’de göç ve sığınmacı sancısı

Ricarda Lang
Yeşiller’de göç ve sığınmacı sancısı

Omid Nouripour

LANG VE NOURIPOUR YENİDEN BAŞKAN
İki yıl önce göreve gelen Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang ve Omid Nouripour koltuklarını korudu. Kadın kotasının rakipsiz adayı Ricarda Lang, 800 delegenin yüzde 82.3’ünün desteğini alırken, Philipp Schmagold’a karşı yarışan Omid Nouripour yüzde 79.1’le yeniden Yeşiller Eş Başkanı seçildi. SPD ve FDP ile oluşturdukları koalisyon hükümetinin zor bir dönemde göreve geldiğini hatırlatan Lang, “Son iki yıl içinde yaptıklarımız ve başardıklarımızla sonsuz gurur duyuyorum” dedi. Dünya genelinde yaşanan enerji krizini sıkıntı yaşamadan atlatmanın büyük bir başarı olduğunun altını çizdi. Omid Nouripour da koalisyon hükümetinde zaman zaman ciddi görüş ayrılıkları yaşandığını hatırlatırken, “Bu ilk iki yıl kolay değildi. Ama bizleri daha zor iki yıl bekliyor. Koalisyonda hâlâ sürtüşmeler var. Bu sürtüşmeleri azaltmalıyız. Önemli olan Almanya’nın geleceği. Biz, ülkemizin ve halkımızın geleceği için akıllı politikaların peşindeyiz” dedi.

Yeşiller’de göç ve sığınmacı sancısı


Haberin Devamı

SON BEŞ YILIN EN DÜŞÜK OY ORANI
Yeşiller, Karlsruhe’deki kurultayda yeniden canlanmanın yollarını ararken, son yapılan kamuoyu yoklamalarında oy kaybına uğradıkları ortaya çıktı. INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU yüzde 30, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 22, SPD yüzde 16, Yeşiller yüzde 12, FDP yüzde 6, Sol Parti yüzde 4, Özgür Seçmenler (FW) yüzde 3 oy alacak. Bu veriler ışığında Yeşiller’in oy oranının son 5 yılın en düşük seviyeye düştüğüne dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!