Yerel belediyeler zararda

Güncelleme Tarihi:

Yerel belediyeler zararda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2024 11:09

Almanya’daki yerel yönetimler 2011’den bu yana ilk kez, geçen yıl yine zarar etti. Federal İstatistik Ofisi’ne göre, yerel belediyeler ve belediye birlikleri 6.8 milyar Euro açık verdi.

Haberin Devamı

2023 yılında toplam 358.1 milyar Euro’luk gelir elde edilirken harcamalar ise 364.9 milyar Euro oldu. 2012’den 2022’ye kadar olan yıllarda, belediyeler kendi vergi gelirleri ve federal ve eyalet hükümetlerinden gelen bütçe desteğiyle finansman fazlası vermişti. Koronavirüs salgını sırasında da belediyeleri desteklemek amacıyla ödenekler geçici olarak artırılmıştı. 2022 yılında finansman fazlası 2.6 milyar Euro olarak gerçekleşmişti. Rakamlara göre, belediye harcamaları bir yıl içinde 39.2 milyar Euro yani yaklaşık yüzde 12 oranında bir artış gösterdi. İstatistikçilere göre, ana maliyet unsuru yüzde 11.7 artışla 76 milyar Euro’ya ulaşan sosyal harcamalar oldu. Ayrıca vatandaşlık geliri (Bürgergeld) ve sosyal yardım için standart oranlar 1 Ocak 2023 itibariyle artırıldı. Artış aynı zamanda Ukrayna’dan gelen mültecilerin vatandaşlık yardımı alabilmesinden de kaynaklandı.

Yerel belediyeler zararda
GELİR TARAFINDA DA ARTIŞ VAR
Sosyal yardım harcamalarına ek olarak, diğer önemli harcama türleri de güçlü bir şekilde arttı. Buna göre temel bütçelerde, personel harcamaları yüzde 7.4 artarak 80.9 milyar Euro’ya ulaştı. Bu artışın, kamu sektöründe 2023 toplu ücret sözleşmesinden, özellikle de enflasyonu telafi etmek için yapılan özel ödemeden kaynaklandığı belirtildi. Verilere göre, gelir tarafında da yüzde 9’luk önemli bir artış oldu. Bir önceki yıla göre 29.7 milyar Euro daha fazla gelir elde edildi. Örneğin vergi gelirleri yüzde 7.3 oranında artarak 130.3 milyar Euro’ya ulaştı. Özellikle ticaret vergisi gelirleri beklenenden daha fazla artarak ortalama yüzde 9.5 oranında yükseldi. Ancak bu durum, harcama tarafındaki artışı telafi etmeye yetmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!