Yeni sezona merhaba

Güncelleme Tarihi:

Yeni sezona merhaba
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2022 10:20

Uzun bir yaz tatili molasından sonra HÜRDANIŞ Köşesi’ne tekrar başlıyoruz. Sosyal güvenlik, sağlık veya bakım sigortası ile ilgili sorularınıza yanıt bulabileceğiniz bu köşede, Almanya’da uygulamaya giren yeni yasal düzenlemeleri, günlük hayatımıza ilişkin tüyoları ve benzeri konuları okuyabileceksiniz. Siz değerli okurlarımızın kendilerini ilgilendiren konular hakkındaki görüş ve düşünceleri de bu köşede yerini bulmaya devam edecek. Tüm okurlarımıza merhaba diyerek yeni yayın döneminin hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.

Haberin Devamı

Yeni sezona merhaba
ALMANYA’da havaların soğuduğu, ağaçlarda yaprakların dökülmeye başladığı sonbaharda tüketicileri ilgilendiren bir dizi yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Federal Alman hükümetinin izlediği yeni koronavirüs stratejisinden minijob türü düşük ücretli işlerde çalışanlara yapılan zamma ve asgari ücrete uygulanan artışa kadar günlük hayatımızı ve cebimizi etkileyecek yenilikleri sizler için derledik.

YENİ KORONA STRATEJİSİ
Federal Alman hükümeti koronavirüsüne karşı korunmak amacıyla bugünden itibaren 07.04.2023 tarihine kadar geçerli olacak yeni stratejisini açıkladı. Alınan tedbirlerin bazıları yeni değil. Örneğin toplu taşıma araçlarında veya muayenehanelerde maske takmak zorunlu olmaya devam edecek. Hastane veya bakım evlerinde de maske ve test zorunluluğu devam edecek. Bunun yanı sıra eyaletler, pandeminin gidişatına göre, ek tedbirler hükmedebilecekler. Örneğin, restoranlarda veya diğer iç mekânlar için maske takma zorunluluğu olup olmayacağına veya hatta okullarda test yaptırma şartına eyalet yönetimleri karar verebilecek.

Yeni sezona merhaba
KİMLER TAM AŞILI SAYILACAK?
Almanya’da 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe giren yeni Koronavirüsüne Karşı Koruma Yasası uyarınca, iki veya daha az aşı yaptırmış olanlar, tam aşılı statüsünde sayılmayacaklar artık. Buna karşın, iki aşı yaptırmış olup, koronavirüse bağlı enfeksiyon geçirenler ise tam aşı yaptırmış sayılacaklar. Koronavirüse bağlı enfeksiyonun ibrazı için, ilk aşıdan önce yapılan pozitif test sonucu veya ikinci aşıdan önce veya sonra yapılmış olan pozitif PCR test sonucu gerekli olacak bundan böyle. 30.04.2023’e kadar eczanelerde, veteriner veya diş hekimleri tarafından koronavirüse karşı aşı yaptırılabilecek.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETE YENİ AYAR
Almanya’da bugünden itibaren asgari ücrete de yeni ayar verilecek. Asgari ücretle çalışanların yüzünü güldüren yeni düzenlemeye göre, asgari saat ücreti ülke genelinde 12 Euro’ya yükseltildi. Asgari ücrete bu yıl yapılan ikinci zamla birlikte, daha önce 10.45 Euro’ya çıkan asgari saat ücreti, şimdi 12 Euro seviyesine çıkarılmış oldu. Çalışanlarına asgari ücretin altında ödeme yapan işletmelere 500 bin Euro’ya kadar para cezası kesilebilecek ve sosyal güvenlik ödeneklerindeki fark da geriye dönük talep edilebilecek.

Haberin Devamı

MİNİJOBLARA ZAM
Almanya’da kısa süreli çalışma kolu olarak tanımlanan ve çalışanın aylığından kesinti yapılmayan minijob türü işler için ödenen azami 450 Euro tutarında gelir sınırı, bu aydan itibaren 520 Euro’ya yükseltildi. Minijob türü işler, haftalık yaklaşık 10 saatlik çalışma süresine tekabül ediyor. Yılda iki kez 520 Euro’nun üzerinde gelir elde edenler, başka bir minijob işinde çalışmasına izin verilmiyor. Bir de midijob olarak tabir edilen işler var ki , bunlarda azami gelir düzeyi 1.300 Euro’dan ile 1.600 Euro seviyesine yükseltildi.

Yeni sezona merhaba
DOĞALGAZ KATKI PAYINA İPTAL
Ukrayna ile yedi aydır aralıksız savaş sürdüren Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatını büyük ölçüde düşürmesi nedeniyle doğalgaz fiyatlarının tavan yapması, federal Alman hükümetini arayışlara soktu. İthalatçi şirketlerin doğalgaz alımında artan giderlerini düşürmek ve doğalgaz tedarikinde sonbahar ve kış aylarında dar boğaz yaşanmaması için federal hükümetin planladığı kilovat saat başına 2.4 Cent tutarındaki doğalgaz katkı payı uygulaması, daha yürürlüğe girmeden iptal edildi. İptale, son günlerde siyasi alanda patlak veren tartışmalar neden oldu. Koalisyon hükümeti ortakları, tüketicilere ek külfetten vazgeçme kararı alıp, 200 milyar Euro tutarında yeni bir destekleme paketi üzerinde uzlaştılar.

Haberin Devamı

KDV ORANI DÜŞÜRÜLDÜ
Bu aydan itibaren ayrıca, tüketicileri maddi açıdan rahatlatmak için doğalgazdan kesilen katma değer vergisi, 31.03.2024 tarihine kadar yüzde 19’dan yüzde 7’ye düşürülecek. Söz konusu vergi indiriminin hayata geçirilmesi için bunun, dahil olduğu 3. Hayatı Kolaylaştırma Paketi‘nin Federal Parlamento’nun onayından geçmesi gerekiyor.

KALORİFERLERE SIKI TAKİP
Enerji tedarikini güven altına almak amacıyla orta vadeli tedbirlerin alınmasını öngören ve bu ay yürürlüğe giren bir yönetmeliğe göre, Almanya’daki konut sahipleri önümüzdeki iki yıl içinde kalorifer ve yakıt sistemlerini sıkı bir şekilde ve düzenli aralıklarla kontrolden geçirmek zorunda olacaklar. Kalorifer sisemindeki ısı ayarını sağlayan termostatlar ayarlanması gerekecek.

Haberin Devamı

SÜRÜCÜ ADAYLARINA DİKKAT
Bugünden itibaren ehliyet sınavlarına girecek sürücü adaylarına yazılı sınavda sürpriz bekliyor. Çünkü 1 Ekim’den itibaren yapılan değişiklikle yazılı sınavlardaki soru adedi 52’ye çıkarıldı. Yapılan değişiklik, tüm ehliyet sınıfları için geçerli olacak.

Yeni sezona merhaba
WHATSAPP’I KİMLER KULLANAMAYACAK
Akıllı cep telefonları için geliştirilmiş olan mesajlaşma ve arama uygulaması olan Whatsapp’ın kullanım alanı, 25 Ekim tarihinden itibaren sınırlandırılacak. Bu tarihten sonra söz konusu uygulama, sadece iOS12 ve daha yeni olan işletme sistemlerine sahip olan iPhone model akıllı cep telefonlarında kullanılabilecek. Diğer bir ifadeyle, iPhone model akıllı cep telefonundan beşinci ve daha eski modeline sahip olanlar, artık Whatsapp üzerinden mesajlaşamayacak, video veya fotoğraf paylaşamayacak veya ücretsiz arama yapamayacak.

Haberin Devamı

KONUT SAHİPLERİNE VERGİ BEYAN ŞARTI
Bilindiği gibi Almanya’da konut, arsa ve bina sahiplerinin, 31 Ekim tarihine sahip oldukları taşınmazlara ilişkin vergi beyanında bulunmaları gerekiyor. Söz konusu vergi beyanları, bağlı bulunulan maliye nezdinde yapılacak. Toplanan vergilere dayanarak Alman Devleti 2025 yılından itibaren konut vergilerini yeniden hesaplayacak ve yaklaşık 36 milyon arsaya ilişkin bedeller de yeniden belirlenecek. Konut ve arsalara ilişkin vergi beyanında bulunanların sayıları beklenenin altında kaldığı için, beyan süresinin uzatılması umut ediliyor. Federal Maliye Bakanı Lindner’in, beyan süresinin gerektiğinde uzatılabileceği yolundaki açıklaması ise, konut sahiplerini umutlandırdı.

VERGİ BEYANINDA KORONA TEYİRİ
ALMANYA’da yaşayan vergi mükellefleri, 2021 yılına ait vergi beyanlarını, en geç 31.07.2022 tarihine kadar yapmış olmaları gerekiyor. Ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle beyan süresi üç ay uzatılarak 31.10.2022 tarihine kadar izin verildi. Mali müşavir desteğiyle vergi beyanında bulunan vergi mükelleflerine ise 2021 vergi beyanı için 31.08.2023 tarihine kadar süre tanınıyor.

KISMİ GÜNEŞ TUTULMASINI KAÇIRMAYIN
Son olarak geçen yılın haziran ayında tanık olduğumuz kısmi güneş tutulması, Almanca konuşulan ülkelerde yaşayanlar 25.10.2022 tarihinde tekrar tanıklık edebilecek. Bu tarihte saat 11.10’dan itibaren güneş, önüne geçen ay tarafından kısmen kapatılmış olacak. Yetkililer, çıplak gözle güneşe bakılmaması konusunda uyarıda bulunurken saat 13.16’ya kadar süreceği açıklanan kısmi güneş tutulmasını görmek isteyenlerin güneş gözlüğü kullanmaları tavsiye edildi. Hatta güneş tutulmalarını izlemek için geliştirilen özel gözlüğün kullanılması halinde, gözlerde herhangi bir hasarın oluşmadığı hatırlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!