Yeni Mavi Kart’la göç daha kolay olacak

Güncelleme Tarihi:

Yeni Mavi Kart’la göç daha kolay olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2023 09:29

Birçok branşta yıllardır kalifiye uzman açığıyla boğuşan Almanya, aldığı bir dizi yeni tedbirlerle cazip bir göçmen ülkesi haline gelmek için yoğun çaba sarf etmeye devam ediyor. Bu tedbirlerin başında, Avrupa Birliği (AB) Mavi Kart uygulaması geliyor.

Haberin Devamı

Yeni Mavi Kart’la göç daha kolay olacak

BİLİNDİĞİ gibi Almanya, iş kontratı ve asgari brüt gelire sahip olma gibi aranan koşullara sahip olan yabancı kökenli akademisyenlerin ülkeye göç edip çalışmalarına imkân sağlayan Mavi Kart adlı oturma izni statüsünü 01.08.2012’de yürürlüğe koymuştu. Bunun yasal dayanağını, Avrupa Birliği’nin yüksek kalifiye göçmenlere ilişkin yönergesi kapsamında hazırlanan Federal Alman İkamet Yasası’nın 19. Maddesinin a bendi oluşturuyor.
Federal Alman hükümeti, Almanya’ya daha fazla göçmen çekmek için hazırladığı Yeni Kalifiye Göç Kanunu’nun Kasım 2023’ten itibaren aşamalı olarak yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. Bu kanun kapsamında nelerini ne zaman değişeceğini siz değerli okurlarımız için araştırdık. İşte yeni göç kanunun ana noktaları şöyle:
GETİRİLECEK KOLAYLIKLAR
• ‘Fachkräfteeinwanderung Gesetz’ adlı yasa, üçüncü ülkelerden uzman göçü için yeni yollar açıyor. Yeni göç yasası, yabancı meslek diplomalarının tanınması ve denklik sağlama olasılıklarını da genişletiyor. Almanya’da yönetmeliklerle tanımlanmış ve düzenlenmiş bir mesleği icra etmek isteyen kişinin, diplomasının tanınmasına ve denkleğine ihtiyaç duymasında değişiklik olmayacak. Yabancı diplomaların tanınması ve denkliği, uzun vadeli olarak mesleki uyum ve Almanya’da gelecek için birçok avantaj sunacaktır.
KASIMDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
• Yeni Kalifiye Göç Kanunu’na ilişkin düzenlemeler, Kasım 2023’ten itibaren aşamalı olarak yürürlüğe girecek. Üniversite mezunu uzmanlar için, AB Mavi Kart ile Almanya’ya göç etme olanakları genişliyor. Örneğin, Almanya’ya göç etmeyi planlayan kalifiye elemanlarda aranan asgari gelir sınırları önemli ölçüde düşürülüyor. Bu imkândan yararlanabilecek kişi sayısı artırılıyor, izin verilen mesleklerin listesi genişletiliyor ve aile birleşimi kolaylaştırılıyor. Bilişim teknolojisi (IT) uzmanları, mesleki deneyime sahipse, diplomaya sahip olmadan da bir AB Mavi Kart alabilirler.
HEMEN OTURMA İZNİ VERİLECEK
• Meslek eğitimi veya yüksek öğrenim görmüş yabancı uzmanlar, aranan tüm koşulları taşımaları halinde, oturum izni alma hakkına sahip olacaklar. Nitelikli meslek diploması veya üniversite diplomasına sahip yabancı uzmanlar, yönetmelikle tanımlanma ve düzenlemeye tabi olmayan bir branşlarda nitelikli bir iş yapma hakkına sahip olacaklar. Yeni yasa ile birlikte mesleki kalifiye ile istihdam alanları artık birbirine bağlı olmak zorunda değil. Ayrıca, ağır vasıta şoförlüğünü meslek olarak icra edenler de Almanya’da daha kolay istihdam edilebilecek.
MART 2024’TEN İTİBAREN YENİLİKLER
• Meslek diplomasının denkliği için oturum: Almanya’da bir uyarlanma veya denklik eğitiminde yer alan kişi, bu amaçla ülkeye gelebilir ve Mart 2024’ten itibaren en fazla 3 yıl ikamet edebilir. Aynı zamanda, yabancı kalifiye eleman adayı, denklik işlemi ve eğitimi sırasında haftada 20 saate kadar yarı zamanlı bir iş yapma hakkına sahip olabilecek.
3 YILA KADAR SÜRE TANINACAK
• Yeni Tanıma Ortaklığı ile, üçüncü ülkelerden gelen kişiler artık önce ülkeye girebilir ve ardından tanıma ve denklik sürecini Almanya’da tamamlayabilirler: Bu imkândan yararlanmak için Almanya’ya göç edecek olan yabancı uzman ve işverenin, ülkeye girişten sonra yabancı diplomanın tanınması ve denklik işlemi için yetkili makamlara başvurmayı ve niteliklendirme dahil tüm süreci aktif olarak başlatmayı ve takip etmeyi taahhüt etmelerini gerektiriyor. Bunun için ilk etapta bu sürece izin verilir ve 3 yıla kadar süre tanınır.
• Tanıma ve denklik sürecinde yetkili makam, nitelik analizi öneriyorsa, gelecek olan yabancı uzman bu amaçla Almanya’ya giriş yapabilir ve en fazla 6 ay Almanya’da kalabilir.
HER ALANDA ÇALIŞABİLECEKLER
• Mesleki deneyime sahip kişiler, bundan böyle, Almanya’da yönetmelikle tanımlanmış ve düzenlenmiş olmayan tüm mesleklerde istihdam edilmek üzere ülkeye gelebilecekler. Aranan koşullar arasında, ibraz edilen diplomanın, tanzimini yapan ülkedeki resmi eğitim kurumlarınca tanınan nitelikli bir meslek diploması olması ve kişinin hedeflenen meslekte en az 2 yıl deneyim sahibi olması yer alıyor. Belirli koşullar altında, bir Alman Dış Ticaret Odası’nın diplomaları da yeterli olabilecek ve Almanya’da meslek niteliğinin resmi tanınması gerekmeyebilecek. Bilişim uzmanlarından da diploma şartı aranmayacak.
• Diğer değişiklikler, bakıcı yardımcılarının işgücü piyasasına erişimini, yabancı uzmanların yerleşme iznini, aile birleşiminde kolaylıkları ve öğrenci ve çırakların istihdamını içeriyor.
HAZİRAN 2024’TEN İTİBAREN YENİLİKLER
• Üçüncü ülkelerden Almanya’ya göç edecek kişiler, iş arayışı için yeni bir fırsat kartı ile ülkeye giriş yapabilecekler. Bu süreçte meslek diplomasının tanımasının bir rol oynayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır: Çünkü meslek diploması tam tanınan yabancı uzmanlar, ek koşul aranmaksızın fırsat kartını alabilecekler. Diğer herkes, fırsat kartı sahibi olmak için Almanya’da tanınan bir yabancı meslek diploması veya üniversite diplomasını ibraz etmek zorunda olacaklar. Belirli koşullar altında, bir Alman Dış Ticaret Odası’nın diplomalarının kabulü de mümkün olacak.
BASİT DÜZEYDE ALMANYA YETERLİ
• Ayrıca basit düzeyde Almanca (A1 seviyesi) veya İngilizce dil bilgisi (B2 seviyesi) koşulu aranmaktadır. Bunun yanı sıra bir puanlama sistemi gereği minimum 6 puan sahibi olunmalıdır. Puanlar mesleki nitelik, dil bilgisi, mesleki deneyim, Almanya ile bağlantı ve yaş gibi faktörlere göre verilmektedir. Meslek diplomasının tanınması ve denkliği de önemli bir rol oynayabilir: Diplomaları kısmen tanınmış olan yabancı uzmanlar 4 puan almaya hak kazanırlar.
• Arnavutluk, Bosna ve Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan gibi Balkan ülkelerinden gelen vatandaşlar için geçerli olan yurda giriş kotası kaldırıldı ve Balkanlar’dan Almanya’ya göç edebileceklerin sayısı 50 bine kadar artırıldı.

Haberin Devamı

DEVAM EDECEK: Yeni Mavi Kart’ın püf noktaları ve Almanya’da hangi branşlarda sorunsuz istihdam mümkün?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!