Yeni iddialar ortalığı daha da karıştırdı! ‘Hitler selamı verip...’

Güncelleme Tarihi:

Yeni iddialar ortalığı daha da karıştırdı ‘Hitler selamı verip...’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2023 11:25

Bavyera’da CSU’nun koalisyon ortağı Hür Seçmenler Partisi Genel Başkanı ve Bavyera Ekonomi Bakanı Hubert Aiwanger’in, gençliğinde Yahudi karşıtı bir broşür dağıtmasıyla ilgili iddialar büyüyor. Şimdi de bir arkadaşı Aiwanger’in sınıfta Hitler selamı verdiğini, bir diğeri de çantasında Hitler’in kitabı ‘Kavgam’ı taşıdığını söyledi. Başbakan Olaf Scholz ise olayın tamamen açıklığa kavuşturulması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

BAVYERA Ekonomi Bakanı ve Hür Seçmenler Genel Başkanı Hubert Aiwanger’in Yahudi karşıtı broşür dağıttığıyla ilgili iddialara yenileri eklendi. Hubert Aiwanger’i Burkhart Lisesi’nden tanıdığını söyleyen bir arkadaşı BR’ye yaptığı açıklamada, onunla aynı sınıfta olduklarını ve 1990’da liseden mezun olduklarını söyledi. Yeminli ifade veren ancak akrabalarını korumak için ismini açıklamak istemeyen Aiwanger’in lise arkadaşı, 10’uncu sınıftayken Mayıs 1987’de eski Doğu Almanya’ya yapılan bir okul gezisini anlattı. Gezi sırasında bir toplama kampı anıtını da ziyaret ettiklerini belirten arkadaş, BR24’e yaptığı açıklamada, “Bir akşam Yahudiler hakkında yaptığı ve çok iğrenç olduğunu hatırladığım bir şaka beni çok üzmüştü. Ayrıca Afrika’da açlıktan karınları guruldayan çocuklarla ilgili bir şakasını da hatırlıyorum. Bana öyle geliyordu ki, Hubert bu tür esprileri çok beğeniyordu” dedi.

Yeni iddialar ortalığı daha da karıştırdı ‘Hitler selamı verip...’

Markus Söder, Hubert Aiwanger

Haberin Devamı

‘KAVGAM KİTABINI TAŞIRDI’
Bavyera’daki gazeteciler Aiwanger’in başka sınıf arkadaşlarıyla da görüştü ancak birçoğu kamera karşında konuşmak istemedi. Bazıları Aiwangner’in aşırı sağcı görüşlerini hatırlamadıklarını belirtirken, medyada açık bir şekilde konuşan o dönemden tek kişi olan Mario Bauer, ‘Report München’ ve BR24’e yaptığı açıklamada, Aiwanger’in kalabalık sınıfa girerken zaman zaman ‘Hitler selamı’ verdiğini söyledi. Ayrıca sık sık Hitler’in konuşmalarını taklit ettiğini de belirten Bauer, “O zaman hep öne çıkmak isterdi” dedi. Son ortaya atılan iddialardan biri de Aiwanger’i zor durumda bıraktı. Aiwanger’in bir başka sınıf arkadaşı da olayı ilk haber yapan Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesiyle temasa geçti ve şunları söyledi: “Aiwanger okul çantasında sık sık Hitler’in ‘Kavgam’ kitabını taşırdı.” Son iddialarla zor durumda kalan Aiwanger’e yönelik baskılar da giderek artıyor.
Hubert Aiwanger ise suçlamalarla ilgili Donauworth’te gazetecilere şu açıklamaya yaptı: “Ben ne bir antisemit ne de bir aşırıyım. Ben bir demokratım, bir hayırseverim. Gençlik zamanlarında yaşananların tartışılması beni biraz şaşırtıyor.”

Yeni iddialar ortalığı daha da karıştırdı ‘Hitler selamı verip...’

Olaf Scholz

Haberin Devamı

SCHOLZ: ÖRTBAS EDİLMEMELİ
Başbakan Olaf Scholz da Messeberg Sarayı’ndaki kabine toplantısında bu olaya değindi ve olayın tamamen açıklığa kavuşturulması çağrısında bulundu. Scholz hiçbir şeyin ‘örtbas edilmemesi ve bulanıklaştırılmaması’ gerektiğini belirterek, “Bilinen her şey çok iç karartıcı” değerlendirmesinde bulundu. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner de Almanya’da Yahudi düşmanlığının hiçbir koşulda görelileştirilmemesi gerektiğini söyledi. Aiwangner’e yönelik suçlamaların rahatsız edici olduğunu kaydeden Lindner, Aiwanger’in ya kendisi ya da Bavyera Eyalet Başbakanı tarafından acilen olayın açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck de Aiwanger’in önceki raporları ele alış biçiminin ‘güvenilmez’ olduğunu söyledi. Habeck, Bavyera Başkanı Markus Söder (CSU) için asıl sorunun, son dönemde sağ popülist açıklamalarıyla da dikkati çeken bir siyasetçiyle çalışmak isteyip istemediği olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

PARTİSİ DESTEK VERİYOR
Bavyera’da yaklaşan eyalet seçimleri öncesinde gündeme gelen suçlamalar karşısında Hür Seçmenler liderlerinin arkasında birleşti. Parti ve parlamento grup yönetiminin bazı üyeleri, Münih’teki Eyalet Parlamentosu’nda yapılan ortak istişarelerin ardından desteklerini açıkladı. Fraksiyon lideri Florian Streibl, “Gelecekte de bir koalisyon sadece Hubert Aiwanger ile var olacaktır” derken, Genel Sekreter Susann Enders de kararlılığını dile getirdi ve “Hür Seçmenler olarak Hubert Aiwanger’in yüzde yüz arkasındayız ve bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!