YaÅŸlı bakımında çifte zam müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Yaşlı bakımında çifte zam müjdesi
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 04, 2023 10:58

Türkiye’deki deprem felaketinden sonraki gelişmeler ve buna bağlı yoğunlaşan haber trafiğinden dolayı iki hafta ara verdiğimiz Hürdanış Köşesi’ne kaldığımız yerden devam ediyoruz. Almanya’daki Yenilikler Dosyası’nın bugünkü 6. bölümünde, özellikle Almanya’da koronavirüs pandemisi sırasında doktor, hemşire, laborant gibi hastane personeli gibi, huzurevlerinde üstün hizmetler sunan yaşlı bakıcılara müjdeli haberle başlayalım.

Haberin Devamı

Â

Yaşlı bakımında çifte zam müjdesi
ALINAN karar uyarınca, yaşlı bakımı alanında çalışan bakım hemşirelerine bu yıl hem mayıs hem de aralık ayında iki zam bekliyor. Yaşlı bakım sektöründe yardımcı bakıcılara halihazırda ödenen asgari saat ücreti 13.70 Euro. Yaşlı bakım yardımcıların saat ücreti mayıs ayında 20 Cent artırılarak 13.90 Euro’ya, aralık ayında da ikinci zamla birlikte 14.15 Euro’ya yükselecek. Kalifiye bakım hemşirelere ödenen saat ücreti ise mayısta 14.60 Euro’dan 14.90 Euro’ya, aralıkta da 15.25 Euro’ya çıkacak. Uzman bakım hemşirelerin saat ücretlerinde de artış var. Buna göre, saat ücretleri ilk etapta 17.10 Euro’dan 17.65 Euro’ya, ikinci etapta ise 18.25 Euro seviyesine yükseltilecek. Yaşlı bakımında çalışan personele ayrıca, daha fazla izin var. Haftada beş gün çalışan bakım personeline, yıllık yasal 20 günlük izin hakkına ilaveten 2023 yılında 9 gün ek hakkı tanınacak.
Yaşlı bakımında çifte zam müjdesi
DÄ°ÄžER BRANÅžLARDAKÄ° DURUM
Toplu sözleşmelere tabi branşlarda belirlenen asgari ücretlerde de gerek bu yılın başında gerekse yılın ortasında artışlar olacak. Asgari ücretlerde artışların olması beklenen branş ve iş kolları şöyle:
* Pedagoji alanında meslek eğitimi yapanlar ile kurum içi meslek geliştirme eğitimine katılan personelin asgari saat ücreti ocak ayında 17.18 Euro’dan 17.87 Euro’ya artırıldı.
* Çatı kaplama sektöründe çalışanların asgari saat ücreti yıl başında 14.50 Euro’dan 14.80 Euro’ya çıktı.
* Elektronik alanda çalışan personele ödenen asgari saat ücreti ocakta 12.90 Euro’dan 13.40 Euro seviyesine çıkarıldı.
* Et işleme sektöründeki asgari saat ücreti aralık ayında 12.00 Euro’dan 12.30 Euro seviyesine çıkarılacak.
* Para ve değerli eşya nakil sektöründeki saat ücretleri, eyaletlerde geçerli yönetmelikler bağlı olarak, ağustos ayında zamlanacak. Örneğin Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki 20 Euro’luk asgari saat ücreti Ağustos 2023’ten itibaren 20,64 Euro seviyesine yükseltilecek.
* Kiralık işçilere ödenen asgari saat ücreti nisan ayında 12.43 Euro’dan 13.00 Euro’ya çıkarılacak.

Haberin Devamı

ÇIRAK VE KALFALARA DA ZAM VAR
Almanya’da çıraklara da 2023’te zam var. Bu yıldan itibaren Alman Meslek Eğitim Yasası veya Zanaatkarlar Odası Yönetmeliği kapsamında herhangi bir zanaat dalında meslek eğitimine başlayanlara, ilk eğitim yılı için asgari aylık miktarı 585 Euro’dan 620 Euro’ya yükseltilecek. İkinci yılda yüzde 18, üçüncü yılda yüzde 35 ve dördüncü yılda ise asgari çırak aylığının yüzde 40’ı oranında zam yapılacak. Yapılacak zamların, çırakların istihdam edildikleri işletmelerde sağladıkları değer artışına karşılık olduğunu belirten yetkililere göre, işverenler çıraklara yönelik belirlenen asgari aylık ödemelerin üzerine çıkma özgürlüğüne sahipler.

Haberin Devamı

AYLIKLARDA ÃœST SINIR YOK
Örneğin bina temizliği sektöründe çıraklara yönelik ilk zamlar Ekim 2022’de yapılmıştı. Buna göre, bu sektörde istihdam edilen çıraklar ilk meslek eğitim yılına 900 Euro aylıkla başlarken, ikinci yıl aylıkları 1.035 Euro’ya ve üçüncü yıl 1.200 Euro’ya yükselecek. Boyacılık sektöründe çıraklara ödenen aylık da, 1 Ağustos 2022 itibariyle artırılmıştı. 740 Euro düzeyine çıkan boyacı çırakların aylığı, ikinci meslek yıllarında 815 Euro, üçüncü yılda ise 980 Euro olacak. Gerek boyacılık gerekse bina temizliği sektörlerinde meslek eğitimi yapan çıraklara, meslek yıllarına göre aylıklarına bu yıl yeni bir artış yapılacak.

UYMAYANLARA CEZA VAR
Asgari ücret uygulamasına tabi olan işletmeler, çıraklara hak ettikleri asgari ücreti ödemedikleri zaman, çıraklar aylık farklarını geriye dönük talep edebilirler. 1 Ocak 2020’den itibaren yürürlükte olan Meslek Eğitimi Kanunu’nda öngörülen asgari ücret ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmelere ayrıca 5 bin Euro’ya kadar para cezası da kesilecek. Meslek eğitimi için belirlenen asgari ücret uygulaması, aylık ödemeleri eyaletler bazında yapılan eğitimciler veya fizyoterapist, konuşma veya mesleki terapistleri kapsamadığını da bu noktada hatırlatmak istiyoruz.

Haberin Devamı

HACÄ°ZDEN MUAF GELÄ°R SINIRI YÃœKSELECEK
Almanya’da 1 Temmuz 2023’ten itibaren, hacizden muaf tutulan gelir miktarı da yükseltilecek. Borçları yüzünden aylıklarına haciz konulan borçluların yüzünü güldürecek bu artışın ne oranda gerçekleşeceği ise, Nisan 2023’te kamuoyuna açıklanacak. Kesin olan şu ki, örneğin nafaka ödemesi yapanların, hacizden muaf olan gelir miktarının artırılmasıyla birlikte ceplerinde kalacak para miktarı hissedilir derecede artacak. İşverenler, çalışan personele yönelik haciz uygulamalarındaki değişiklikleri otomatikman uygulamaya koymakla yükümlü. - BİTTİ -

-BUNU BÄ°LÄ°YOR MUSUNUZ?-
ÃœNÄ°VERSÄ°TELÄ°LERE 200 EURO DESTEK
Almanya’da yüksek öğrenim gören veya mesleki uzmanlık eğitimi yapan öğrencilere, artan enerji giderlerine karşı desteklemek amacıyla maddi yardım yapılacak. Yardım miktarının 200 Euro olacağı açıklanırken bir defaya mahsus olan yardım ödeneği, başvuru üzerine tahsis edilecek. Başvuru ile ilgili detaylı bilgilere şu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.einmalzahlung200.de/eppsg-de

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!