‘Yanınızdayız’, lafta kaldı

Güncelleme Tarihi:

‘Yanınızdayız’, lafta kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2024 10:46

Hanau’da geniş katılımlı ‘anma töreni’ yerine ‘sessiz tören’ düzenlendi. Birliktelik, dayanışma ve bütünlük baltalandı. “Yanınızdayız” açıklamaları lafta kaldı.

Haberin Devamı

BUNDAN tam 4 yıl önce 19 Şubat 2020 akşamı, Almanya’nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde, Tobis R. isimli 43 yaşında bir ırkçı, Türkiye kökenli Ferhat Unvar (22), Sedat Gürbüz (30), Fatih Saraçoğlu (34), Gökhan Gültekin (37), Polonya kökenli Mercedes Kierpacz (35), Bosna kökenli Hamza Kurtoviç (21), Afganistan kökenli Said Nesar Hashemi (21), Romanya kökenli Vili Viorel Pun (23), Bulgaristan kökenli Kaloyan Velkov’u (32) kurşun yağdırarak katletti.
Katil Tobias R., giriştiği katliamın ardından evlerine giderek yatalak olan annesini de öldürdükten sonra intihar etti.
Dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Irkçılık bir zehirdir, nefret bir zehirdir. Bu zehir bizim toplumuzda vardır” dedi ve “Bu korkunç cinayetlerin tüm arka planlarının aydınlatılması için her türlü çaba sarf edilecektir” sözünü verdi. Hanau ‘Congress Park’ta düzenlenen cenaze ve kurbanları anma törenine Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Başbakan Angela Merkel, dönemin Hessen Başbakanı Volker Bouffier, Hanau Anakent Belediye Başkanı Claus Kaminsky de katıldı.
Hanau’da tam bir dayanışma sergilendi.
Şansölye Merkel, bu korkunç katliamın birinci yıl dönümünde yayınladığı video mesajda, “Irkçılık bir zehirdir. Nefret bir zehirdir” söylemini yinelerken, “Biz Almanya’yı bölmek isteyenlere kararlı bir şekilde karşı çıkmayı sürdüreceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Steinmeier, Hanau’da 19 Şubat 2021’de düzenlenen ‘kurbanları anma’ törenine katılarak, kurban yakınlarına ve Almanya’daki göçmen kökenli insanlara “Yanınızdayız” mesajı verdi.
“Hepimiz biziz” dedi.
Bouffier ile Kaminsky, ortaklaşa yayımladıkları bildiride, “Kurbanların anıları ailelerinin ve dostlarının kalbinde yaşıyor. Onların acıları bugün de ilk günkü kadar büyüktür ve asla gitmeyecektir. Biz kurbanların yakınlarının yanındayız. Onları yalnız bırakmamak ve onları desteklemek bizim önceliğimizdir” görüşünü vurguladılar.
Ve 19 Şubat’ı ‘anma günü’ ilan ettiler.

Haberin Devamı

ZAMANLA TUTUM DEĞİŞTİRDİ
19 Şubat 2022 ve 19 Şubat 2023’de de Hanau Marktplaz’da (Pazaryeri Meydanı) Hessen eyalet hükümeti ile Hanau Belediyesi’nin iş birliğinde ‘anma törenleri’ düzenlendi.
Ama nedense Hanau Anakent Belediye Başkanı Claus Kaminsky, zamanla tutum değiştirdi.
Hanau Belediyesi, kurban yakınlarının kent merkezindeki ‘Marktplatz’a anıt yapılması önerisini “Orada Grim Kardeşler anıtı var” diyerek karşı çıktı.
Kaminsky yönetimi, “Yeni bir başlangıç yapma” gerekçesiyle, ‘Marktplaz’da geniş katılımlı ‘anma töreni’ yerine, kurbanlardan Ferhat Unvar, Hamza Kurtoviç ve Said Nesar Hasemi’nin mezarlarının, diğer kurbanlar için de dikilmiş temsili mezar taşlarının bulunduğu Hanau Merkez Mezarlığı’nın girişindeki binada ‘Sessiz Tören’ düzenlenmesine karar verdi.
Ve Claus Kaminsky, 1 Şubat’ta Merkez Mezarlığı’nda 19 Şubat’ta ‘Sessiz Tören’ düzenleneceğini içeren davetiyeleri gönderdi.

‘Yanınızdayız’, lafta kaldı

‘Yanınızdayız’, lafta kaldı

Haberin Devamı

KURBAN YAKINLARI İSTEMEDİ
Nitekim öyle de oldu.
Ve 19 Şubat’ta Hanau Merkez Mezarlığı’nın Müslümanlar için ayrılan bölümünde kurban yakınları kendi aralarında bir araya gelerek dualarla anma törenlerini gerçekleştirdi.
Törene, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer de katıldı.
Bazı kurban yakınlarının verdikleri sözlerde durmadıkları, kentin görünen Pazaryeri Meydanı’nda anıt yapılmasına izin verilmediği için kurbanların mezarlarının başucunda görmek istemediklerinden, Alman politikacılar dini anma törenine katılamadılar.
21 yaşındaki oğlu Hamza’nın acısını yaşayan babası Armin Kurtoviç, sözünü yerine getirmediği gerekçesiyle oğlunun mezarı başında görmek istemediğini ilan ettiği için, eskiden çok yakın ilişkisi olan Hessen Başbakanı Boris Rhein, törene gelmedi, gelemedi.
Mezarlığın girişindeki ‘Sessiz Tören’ öncesi Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile Hessen Başbakan Yardımcısı Kaweh Mansoori ve Claus Kaminsky, kurbanların mezarına çelenk bıraktı.
Büyükelçi Şen, Başkonsolos Tunçer ile bazı kurban yakınlarının da hazır bulunduğu törende politik konuşmalar yapılmadı.
Tören öncesi bir açıklama yapan Bakan Faeser, bu korkunç ırkçı saldırının kurbanlarını ve evlatlarını kaybedenlerin acılarını asla unutmayacaklarını söyledi.
“19 Şubat 2020’nin yaraları kapanmayacak” dedi.
“Aşırı sağla mücadele etmek için anayasal devletimizin tüm imkanlarını kullanmaya devam edeceğiz. Çünkü insanlık dışı nefret söylemlerini parlamentolarımızdan dahi yayan aşırı sağcı şiddetin öncüleri, son dört yılda seslerini daha gür ve daha güçlü bir şekilde duyurmaya başladılar” dedi.
*
Evet...
Hanau’da daha önceki yıllarda olduğu gibi geniş katılımlı ‘anma töreni’ yerine, ‘Sessiz Tören’ düzenlemekle birliktelik, dayanışma ve bütünlük baltalandı.
“Yanınızdayız” açıklamaları lafta kaldı.
NSU cinayetleri, Solingen, Mölln, Ludwigshafen ve daha birçok kundaklama ile cinayetler, saldırılar aradan yıllar geçtiği halde hâlâ aydınlatılamadı.
Aydınlatılmadı...
Son dönemlerde aşırı sağa karşı Almanya genelinde binlerce, on binlerce, yüz binlerce, milyonlarca demokrasi sevdalısı sokaklara dökülürken, Hanau’da beklenen bütünlük sergilenemedi.
Oysa ki zaman birliktelik sergileme zamanıdır.
Zaman, bütünlük ve dayanışma zamanıdır.
Aşırı sağcıların cirit atmaya başladığı bu dönemde, Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in veya Başbakan Olaf Scholz’un da katılımıyla Hanau’da geniş kapsamlı bir ‘anma töreni’ düzenlenmesi, hiç şüphesiz bu birliktelik, bütünlük ve dayanışma için çok önemli bir sinyal olurdu...
Maalesef bu sinyal bu yıl için artık kaçtı.

‘Yanınızdayız’, lafta kaldı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!