Vatandaşlık yasasına eleştiri: ‘Zihin polisi’ kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlık yasasına eleştiri: ‘Zihin polisi’ kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2023 15:27

Federal Meclis’te, vatandaşlık yasası görüşülmeden önce ‘Pass(t) uns allen’ inisiyatifi, ‘Modern Vatandaşlık Yasası’ndaki Alman vatandaşlığına geçişteki kısıtlamaların kaldırılması için Meclis önünde gösteri düzenlendi. Aralarında Almanya Türk Toplumu (TGD) ve Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu’nun da (TBB) yer aldığı çok sayıda göçmen derneği, vatandaşlık yasa tasarısındaki engellere dikkat çekti.

Haberin Devamı

TBB Sözücüsü Safter Çınar, yasayı sert bir dille eleştirdi. Yasada, çoklu vatandaşlığın göçmenlerin uzun zamandan beri beklediği olumlu bir düzenleme olduğunu ifade eden Çınar, ancak vatandaşlığın sadece yeterli gelir durumuna bağlanmasının vatandaşlığa geçişleri kısıtlayacağını ifade etti. Çınar, “Vatandaşlık yasasında yapılması öngörülen değişiklikleri hükümet ileriye dönük reformlar diye anlatıyor. Kesinlikle öyle değil. Hatta belki tam tersine. Şunu kabul etmek gerekiyor. Çifte vatandaşlık normal hale gelecek ve zamanında vatandaşlığını bırakıp Alman olanlar tekrar eski vatandaşlıklarına da dönebilecek. Buraya kadar tamam. Ama vatandaşlığa geçme şartları daha da zorlaştırılıyor. Testler zorlaştırılıyor. Ayrıca bir de ‘zihin polisi’ kuruluyor. Ben o kavramı kullanıyorum. Alman vatandaşı olmak isteyen kişinin Alman değerlerine ve kadın haklarına saygılı olup olmadığı araştırılacak. Asıl araştırılacak çok merak ediyorum, işsizlik veya az gelir vatandaşlığı engelleyici bir husus. Bunu da kabul etmek mümkün değil. Onun için çifte vatandaşlığın normal bir hale gelmesinin çok büyük bir ivme getireceğini düşünmüyorum, şartların daha da zorlaştırıldığından hareketle” dedi.

Vatandaşlık yasasına eleştiri: ‘Zihin polisi’ kuruluyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE YIĞILMA OLUR
Safter Çınar, yasanın geçmesinden sonra Alman vatandaşlığına geçerken Türk vatandaşlığını bırakmak zorunda olanların yeniden Türk vatandaşlığına başvuracağına dikkat çekti ve “Son bir noktayı Sayın Büyükelçimizle de konuştuk. Yasa geçerse, belli sayımızda arkadaşımız tekrar Türk vatandaşlığına geri dönmek isteyecektir. Diyelim ki 60 bin kişi. Bunun bürokratik işi 60 bin yıl sürer. Benim önerim en azından mavi kartı olanların doğrudan Türkiye Cumhuriyet vatandaşlığını alabilmeleri, diğerlerine bürokratik kolaylık getirilmesi” dedi.

Vatandaşlık yasasına eleştiri: ‘Zihin polisi’ kuruluyor

Vatandaşlık yasasına eleştiri: ‘Zihin polisi’ kuruluyor



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!