Vatandaşlık yasası tamam!

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlık yasası tamam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2023 12:19

Uzun süren müzakerelerin ardından, koalisyon ortakları Modern Vatandaşlık Yasası’na ilişkin yasada yapılacak değişiklikler üzerinde anlaşmaya vardı. Yasanın ocak ayı gibi erken bir tarihte bile kabul edilebileceği belirtildi. Daha önce nisan ayında yürürlüğe girmesinin beklendiği açıklanmıştı.

Haberin Devamı

YEŞİLLER Partisi Parlamento Grup Başkanları Britta Hasselmann ve Katharina Dröge, SPD Grup Başkanı Rolf Mützenich ve FDP Grup Başkanı Christian Dürr, “Koalisyon parlamento grupları önemli yasa teklifleri üzerinde yapıcı müzakerelerde anlaşmaya vardı” açıklamasında bulundu. Açıklamada, modern bir göç toplumuna ve insanlık ve düzen ilkelerine uygun bir anlaşma olduğu vurgulandı. Vatandaşlık yasasıyla birlikte sınır dışını düzenleyen ‘geri dönüşleri iyileştirme’ yasası üzerinde de uzlaşıldı. Özellikle Yeşiller Partisi yasada birtakım iyileştirmeler istemiş ancak FDP tarafından reddedilmişti.

3 YILDA DA VATANDAŞ OLABİLECEKLER
Vatandaşlık yasa tasarısına göre, göçmenler Almanya’da beş yıl ikamet ettikten sonra, devlet yardımı olmaksızın kendi geçimlerini sağlayabilmeleri koşuluyla Alman vatandaşı olabilecekler. Şimdiye kadar ülkede en az sekiz yıl yaşamaları gerekiyordu. Okulda ya da işte başarılı olmaları, dil becerilerinin iyi olması ya da gönüllü çalışmalarda bulunmaları halinde üç yıl sonra da vatandaşlığa kabul edilmeleri mümkün olacak. Alman pasaportu almak isteyenler artık eski pasaportlarından vazgeçmek zorunda kalmayacak. Bu da özellikle Türkler için çifte vatandaşlık anlamına geliyor.

Haberin Devamı

İSTİSNA UYGULANMAYACAK
Yeşiller ve SPD Meclis Grubu üyeleri, engelli ve kendi kusuru olmaksızın işsiz kalan kişilerin sosyal yardım alıyor olsalar dahi vatandaşlığa kabul edilebilmeleri için istisnalar yapılmasını talep etmişti. Ancak koalisyon çevrelerine göre vatandaşlığa alınma hakkına istisna getirilmeyecek. FDP’li içişleri politikası uzmanlarından Ann-Veruschka Jürisch, “Engellilerin ya da kendi geçimini sağlamakta zorlanan kişilerin, istisna başvuruların değerlendirildiği komisyonlarda, kendi takdirlerine bağlı olarak vatandaşlığa kabul edilmeleri mümkün olacak” dedi. Koalisyon hükümeti prosedürleri basitleştirerek sınır dışı işlemlerinin artık son dakikada iptal edilmesini de önlemek istiyor. Bu bağlamda, sınır dışı edilmeyi beklerken azami gözaltı süresi 10 günden 28 güne çıkarılacak. Güvenlik görevlileri ve yetkililerin, ortak barınma merkezlerinde sınır dışı edilen kişinin odası dışındaki odalara da girmelerine izin verilecek.

 

 

BAKMADAN GEÇME!