Vatan hainliğinden yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

Vatan hainliğinden yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2015 13:01

Almanya’nın Türkiye’yi dinlediği iddialarını da içeren yaklaşık 200 gizli belgeyi ABD’ye vermekle suçlanan Alman gizli servis (BND) çalışanı Markus R. hakkında Federal Savcılık dava açtı.

Haberin Devamı

Almanya'nın NATO üyesi Türkiye'yi dinlediği bilgisini sızdıran Alman gizli servis elemanı Markus R. yargılanacak.

ABD istihbaratı CIA'ye Almanya hakkında çok sayıda gizli belgeyi sızdıran Alman gizli servisi (BND) elemanı Markus R. hakkında Federal Savcılık dava açtı.

Tutuklu bulunan çifte casus Markus R. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde vatana ihanetten yargılanacak. Federal Savcılık iddianamede Markus R.'yi hem CİA hem de Rus gizli servisine çalışmakla suçluyor. Alman gizli servisi BND'de yabancı ülkelerle ilişkiler bölümünde çalışan Markus R., Almanya hakkında CİA'ye çok sayıda gizli belgeyi sızdırdığı suçlamasıyla geçen yıl tutuklanmıştı.

SNOWDEN KARŞILIĞI

Markus R. olayı nasıl ortaya çıktı? Almanya Snowden'in sızdırdığı belgelerle ABD'nin Başbakan Merkel de dahil kendilerini dinlediğini öğrendi. Bunun üzerine Almanya'da NSA skandalı patlak verdi.

Alman kamuoyu ve yönetimi ABD dinlemelerine karşı küplere bindi. Başbakan Merkel, “Dostlar dinlenmez” dedi. Bunun üzerine ABD, çifte ajan Markus R.'nin sızdırdığı gizli belgelerden hareketle, Almanya'nın da NATO üyesi Türkiye, ABD dışişleri bakanları John Kerry ve Hillary Clinton'ı dinleyip konuşmaları kaydettiği bilgilerini sızdırdı.

Haberin Devamı

95 BİN EURO

Markus R. ayrıca Rusya'nın Münih Başkonsolosluğu'na iki belge sızdırmakla suçlanıyor. Federal Savcılık iddianamesine göre Markus R. 2008 yılından Temmuz 2014 tarihinde yakayı ele verinceye kadar çifte casus olarak çalıştı ve CIA'den 95 bin Euro civarında para aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!