Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir

Güncelleme Tarihi:

Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2023 12:38

‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ Almanya ve Avrupa’daki temsilciliklerde de kutlandı. Kutlamalarda, yurt dışında yaşayan çocuklarımızın ana dilini öğrenmesinin önemine vurgu yapıldı, öğretmenlere büyük görevler düştüğü belirtildi.

Haberin Devamı

BERLİN Büyükelçisi Ahmet Başar Şen himayesinde Büyükelçilik Eğitim Müşavirliği ve Başkonsolosluk Eğitim Ataşeliği öncülüğünde düzenlenen etkinliğe çok sayıda öğretmen ile öğrenci ve veliler katıldı. Büyükelçi Ahmet Başar Şen, Başkonsolos İlker Okan Şanlı, Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşavir Vekili Prof. Erdal Tanas Karagöl’ün hazır bulunduğu etkinlik, yaşamlarını kaybeden öğretmenler için yapılan saygı duruşu ve hep birlikte okunan İstiklâl Marşı ile başladı. Ardından Prof. Karagöl ile en genç öğretmen Berrin Keçeci, selamlama konuşması yaptılar. Daha sonra Büyükelçi Şen ve Başkonsolos Şanlı günün anlam ve önemini içeren konuşmalarını yaptılar. Konuşmalardan sonra etkinlik Berlin Başkonsolosluğu Müzik ve Türk Kültürü Ders öğretmenleri ile Berlin Türk Musikisi Konservatuvarı sanatçılarından oluşan karma koronun verdiği konserle devam etti.

Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen

Haberin Devamı

KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK
Büyükelçi Ahmet Başar Şen, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir” sözüne atıfta bulundu, öğretmenlere çok önemli görevler düştüğünün altını çizdi: “Siz değerli öğretmenlerimizin yetiştirdiği nesiller, yarın ülkemizi şekillendirecek asli unsurlardır. Özellikle yurt dışında görev yapan öğretmenlerimize çok büyük görevler düşüyor. Bilimsel araştırmalar, ana dillerini iyi öğrenen çocukların diğer dilleri daha kolay öğrendiklerini ve eğitim hayatlarında daha başarılı olduklarını ortaya koyuyor. Biz, derslerimizin içeriklerinin ne kadar zengin olduğunu, Türkçeyi ve kültürümüzü yeni nesillere anlatmaktan başka bir gayesi olmadığını çok iyi biliyoruz, ancak belki de yeterince anlatamıyoruz. Berlin’de Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerimizce ücretsiz olarak bu derslerin verildiğinden haberdar olmayan veliler maalesef hâlâ var. Yine üzülerek söylüyorum, derslerimize içerikleri itibariyle başka başka ve hayali anlamlar yükleyerek uzak duran okul müdürlerinin, Alman dostlarımızın da sayısı hiç az değil. Bu noktada, belki on yıllardan beri sürdürülen kıymetli çabalara ilave olarak, yeni bir iletişim stratejisi üzerinde de çalışmalıyız. Kaybedecek zamanımız yok. Türkçemizi yaşatmak için hepimiz çaba göstermeliyiz.”

Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir

İlker Okan Şanlı

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLERİMİZE BORÇLUYUZ
Öğretmenlik mesleğinin dünyanın her yerinde en kutsal mesleklerin başında geldiğini belirten Başkonsolos İlker Okan Şanlı da özellikle yurt dışında görev yapan öğretmenlerimize buralarda doğup büyüyen, buralarda öğrenim gören çocuklarımıza Türkçe öğretmek ve eğitimlerinde başarılı olmaları için zor ama çok önemli bir görev düştüğünü vurguladı. Ancak değerli öğretmenler sayesinde girişimci ve yaratıcı genç kuşakların yetiştirilebileceğinin altını çizdi.
Berlin Eğitim Müşavir Vekili Prof. Karagöl de insanoğlunun var olduğu günden bu yana kendisini yetiştiren ve geleceğe hazırlayan önemli insanları asla unutmadığını belirterek, “Bunlardan en önemlilerinden birisi de öğretmenlerimizdir. Bizlerin yetişmesinde olduğu gibi çocuklarımızın da yetişmesinde büyük rol oynayan, çocuklarımıza sevgisini, ilgisini, bilgisini, birikimini veren her türlü fedakârlığı gösteren öğretmenlerimize çok şey borçluyuz” dedi.

Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir

Berrin Keçeci

Haberin Devamı

Berlin’de görev yapan en genç öğretmenimiz Berrin Keçeci ise yurt dışında başarılı yeni nesiller yetiştirilmesi ve Türkçemizin yaşatılması için kendilerine düşen görevin bilincinde olduklarını vurguladı ve “Biz bu görevimizi severek yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir


‘EĞİTİM, GELECEĞİMİZİN TEMİNATI’
Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci de Öğretmenler Günü vesilesiyle başkonsolosluk konutunda bir resepsiyon verdi. Başkonsolos Cebeci, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Görev bölgemizde farklı okullarda Türkçe ve Türk kültür derslerine giren 29 öğretmen ve 3 okutman bulunuyor. Yurtdışında görev yapan öğretmenler, iki kültür arasında bocalama riski olan çocuklarımızla ve gençlerimizle ilgilenmek zorunda ve bu yüzden Türkiye’deki meslektaşlarına göre daha zor, çok daha özel koşullarla karşı karşıya. Burada, öğretmenlerimizin yetiştirdiği çocuklarımız ve gençlerimizin, Türkiye ile Almanya arasındaki bağları geliştirecek birer kültür elçisi görevini üstleniyor. Eğitim geleceğimizin teminatıdır. Ana dilimize sahip çıkalım. Çocuklarımızın geleceği için büyük önem taşıyan ve hayati bir rol üstlenen siz değerli öğretmenlerimiz, varlığınızla aydınlık bir gelecek inşa ediyorsunuz. Bilgi, sizin ellerinizde şekilleniyor ve yeni nesiller sizin eseriniz olacaktır. Bir öğretmen, milyonlarca öğrencinin hayatında iz bırakır. Sizler bizim hayatımızda en değerli izlersiniz. Öğretmenler gününüz kutlu olsun.”

Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir

Haberin Devamı

Bekir Şener ve Emmiya Tunalı’nın bağlama ile türkülerin seslendirildiği, Türk yemek ve tatlıların ikram edildiği programda, Würzburg’da yaşayan araştırmacı tarihçi Latif Çelik Eğitim Ataşesi Mustafa İkbal’a, Türk kahvesinin 300 yıllık tarihini anlatan kitap hediye etti.

Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir

‘BÜYÜK KATKILARDA BULUNUYORSUNUZ’
Hannover Başkonsolosluğu yerleşkesindeki kutlamada konuşan Eğitim Ataşesi Doç. Dr. H. Kazım Kalkan, “Başta başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aramızdan ayrılan tüm öğretmenlerimize rahmet diliyorum. Yaşamlarını sürdüren tüm öğretmenlerimizin de Öğretmenler Günü’nü kutluyorum. Eğitim yuvalarında görev yaparak, yeni nesillerin sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine büyük katkılarda bulunuyorsunuz” dedi. Başkonsolosu Gül Özge Kaya ise şunları söyledi: “Eğitim ailede başlıyor, okullarda sizlerin vereceği eğitimlerle şekilleniyor. Yurtdışında yaşayan toplum olarak hayatın her alanında nitelikli bir şekilde yer edinmek istiyorsak, iyi derece eğitimli bir toplum yaratmak zorundayız. Bunda da siz öğretmenlerimizin payı büyüktür. Hepinizin Öğretmenler Günü’nüzü kutluyor, başarılı çalışmalar diliyorum.”

Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir

Münih Eğitim Ataşeliği tarafından düzenlenen kutlamada konuşan Başkonsolos Süalp Erdoğan, “Sevgili öğretmenlerimiz, Her biriniz, bilgiye ışık tutan, yarının liderlerini şekillendiren, umut dolu yarınlarımıza yön veren değerli öğretmenlerimizsiniz. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nüz kutlu olsun” dedi.

Haberin Devamı

Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir


‘TOPLUMUN EN FEDAKÂR İNSANLARI’
Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalye Eyaleti’ne bağlı Bottrop kentinde faaliyet gösteren Bottrop Kültürlerarası Veliler Derneği (INTEV BOTTROP) cumartesi günü düzenlediği 24 Kasım Öğretmenler Günü programıyla hem öğretmenlere hem de ailelere güzel bir gün yaşattı. Etkinliğin yapıldığı salona Türk ve Alman bayraklarının yanı sıra, sahneye, üzerinde Atatürk posteri ve “Dünyanın her yerinde öğretmenler, toplumun en fedakâr ve saygıdeğer insanlarıdır” sözünün yer aldığı görüntü yansıtıldı. Şehit öğretmenlerin anıldığı program, Sezen Kirten ve Alper Sökmen’in Zeybek oyunuyla başladı. Müzik ve bağlama Hocası Selma Karakullukcu’nun yönettiği Selcem THM Korosu birbirinden güzel Anadolu türkülerini seslendirdi. Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından müzisyen Şebnem Ocakverdi ve Serkan Sevim ikili olarak bir müzik dinletisi sundu.

Ulusları kurtaracak olan yalnız öğretmenlerdir

 

‘AİLELERİNDEN UZAKTA...’
İngiltere Türk Aile Birliği’ne bağlı Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu, ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nü düzenlediği yemekli etkinlikle kutladı. İngiltere Türk Aile Birliği Başkanı Sevtap Kemal, etkinlikte yaptığı konuşmada, ailesinden ve memleketinden uzakta Türk çocuklarına ana dillerini ve kültürlerini öğretmek için fedakârlık eden öğretmenlere teşekkür etti. Kemal, “Bir grup eğitim gönüllüsü ve sizlerin gayretleri ile bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çocuklarımıza ana dillerini, öz kültürlerini imkânlarımız ölçüsünde öğretmeye devam edeceğiz” dedi. Başkan Sevtap Kemal, günün anlamına binaen öğretmenlere hediye ve kırmızı gül takdim etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!