Türkoloji’ye Türk Başkan!

Güncelleme Tarihi:

Türkoloji’ye Türk Başkan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2023 11:29

Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu, Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanlığı’na vekil profesör olarak atandı.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en önde gelen Türkoloji bölümlerinden olan ve 1940’larda kurulan Münih Türkoloji Bölümü Başkanlığı’na Yıldız Teknik Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu getirildi. Kendisine yapılan daveti kabul eden Prof. Hacısalihoğlu göreve başladı. Türkoloji bölümünün Türk tarihi ve Almanya’daki Türk diasporası açısından önemiyle ilgili olarak şunları söyledi: “Münih Türkoloji bölümü, tanınmış Osmanlı tarihçisi Franz Babinger tarafından kurulmuş, çok değerli Osmanlı tarihçilerinin görev yaptığı bir bölümdür. Böyle bir bölümde profesör olarak görev yapmayı severek ve heyecan duyarak kabul ettim. Böyle bir bölümün Münih’te bulunması özellikle Almanya’daki Türk diasporası açısından büyük bir şans. 15-20 yıl aradan sonra tekrar Münih’e döndüğümde, ismi Türkçe olup maalesef benimle Türkçe konuşamayan çok sayıda gençle karşılaştım. Türkçenin kaybının bu kadar hızlı gerçekleşmesi beni hem çok şaşırttı hem de çok üzdü. Böyle devam ederse bir yirmi yıl daha geçtiğinde Türkçe konuşamayanların sayısı Türkçe konuşabilenleri geçer diye endişeliyim. Türkoloji bölümü tam da Osmanlı-Türk tarihini bilimsel metotlarla öğrenme imkânı sunuyor. Yalnızca Türkçe değil, Osmanlı dönemi belgelerini okumak için gerekli Osmanlıca da öğretiyor. Ayrıca Türk dünyası hakkında çalışmalar yapmak için de örneğin Kazakça derslerimiz var. Bölümümüzün bulunduğu Yakın ve Ortadoğu Enstitüsü’nde ayrıca Arapça, Farsça ve İbranice de öğretiliyor ve o alanlarda da uzmanlaşma imkânı var. Sosyal bilim alanlarına ilgi duyan gençler için olağanüstü fırsatlar sunan bir kurumuz.”

Türkoloji’ye Türk Başkan
TÜRK GENÇLERİN SAYISI AZ
Prof. Hacısalihoğlu, Türkoloji bölümünde öğrenim gören kızlı erkekli Türk genci sayısının az olduğunu belirtirken, “Bu beni çok üzdü. Türk gençlerine, anne-babalara sesleniyorum: Üniversite okuyan herkesin mühendisliğe yönelmesi gerekmiyor. Toplumun iyi tarihçilere, edebiyatçılara, sosyologlara da ihtiyacı var. Binlerce mühendisin yapamayacağını bir tarihçi yapabilir. Ne yapabilir? Almanya’daki Türk diasporasına kendi tarihini kültürünü öğretebilir. Bugün, Türkiye’de İlber Ortaylı’nın kamuoyunda ne kadar büyük yere sahip olduğunu görüyorsunuz. Neden Almanya’daki Türk toplumunun da böyle tarihçileri, kanaat önderleri olmasın? Bu imkân var ve bu çok çok önemli bir konu” dedi.

Haberin Devamı

‘İKİ ŞEYİ BAŞARMAK İSTİYORUM’
Hacısalihoğlu ne kadar görev yapacağı ve hedefleriyle ilgili olarak da şunları söyled: “5 yıllık bir süre için bu görev bana tevdi edildi. Bu 5 yılı çok iyi değerlendirerek iki şeyi başarmış olmayı temenni ediyorum. Birincisi, buradaki Türkoloji bölümünün güçlendirilmesi, öğrenci sayısının artırılması ve uluslararası tanınırlığına katkıda bulunmak. İkincisi ise Almanya’daki Türklerin bu bölüme daha fazla sahip çıkması, bölüm olarak tercih etmesi ve aralarından iyi Türkologların yetişmesi. Bu amaçla her fırsatta kendimi buradaki Türk toplumuna tanıtmaya çalışıp bölümüm hakkında bilgilendiriyorum. Umarım bu hedeflerimi gerçekleştirmem mümkün olur. Ayrıca kendim için de hedeflerim var elbette. Çalışmalarıma Münih’in sağladığı imkânlarla yenilerini eklemek ve uzmanlık alanıma özgün katkılarda bulunmak, master ve doktora öğrencileri yetiştirmek, uluslararası akademik etkinlikler organize etmek vs. Bakalım, gayret bizden takdir Allah’tan!”

Türkoloji’ye Türk Başkan
PROF. HACISALİHOĞLU KİMDİR?
Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu, Balkan ve Doğu Avrupa tarihi ve siyaseti uzmanıdır. İlk ve orta öğrenimini Trabzon ve Ordu’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde tarih okudu. Münih Üniversitesi’nde Doğu ve Güneydoğu Avrupa Tarihi alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. 2003’te Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı. 2008’de doçent, 2014’te profesör oldu. Aynı üniversitede Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi’nin (BALKAR) kuruculuğunu yaptı. BALKAR bünyesinde yüzlerce sempozyum ve yayın etkinliği gerçekleştirdi. Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Dergisi’nin (Journal of Balkan and Black Sea Studies) kurucusu ve baş editörüdür. Çalışmalarında bölge dillerini de kullanan Hacısalihoğlu’nun Balkan ve Karadeniz bölgesi tarihi, Osmanlı / Türk tarihi ve siyaseti alanında çok sayıda çalışması yayınlandı. Yıldız Teknik Üniversitesi Senato üyeliği, Atatürk Araştırma Merkezi (Ankara) bilim kurulu üyeliği gibi görevlerde bulundu.

BAKMADAN GEÇME!