Türkler İngiltere’yi mahkemeye veriyor

Güncelleme Tarihi:

Türkler İngiltere’yi mahkemeye veriyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 09:57

İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşları, Ankara Anlaşması’ndan doğan haklarını ani bir kararla gasp etmeye kalkışan İçişleri Bakanlığı’na dava açmaya hazırlanıyor. Bu amaçla bir fon oluşturan Türkler, dava ve mahkeme masrafları için para toplamaya başladı.

Haberin Devamı

İNGİLTERE’de iş kurmuş Türkler, Türkiye ile AB arasında imzalanan Ankara Anlaşması’yla kazanılan hakların Brexit sonrası ellerinden alınacağı endişesiyle harekete geçti. Brexit nedeniyle İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın geçen mart ayında aldığı ani kararlar, bu ülkedeki Türkleri bir girişimde bulunmaya itti. Haklarını mahkemede aramak için Alliance of Turkish Business People adıyla bir fon kurdular ve para toplamaya başladı. Şu ana kadar toplanan para 30 bin sterlini buldu. Ancak dava sonrası ortaya çıkacak gelişmeler ve diğer masraflar için 100 bin İngiliz sterlini gerekiyor.

ÖNCE İHTARNAME GÖNDERİLECEK
Fonun kurucu direktörlerinden İpek Leni Candan, neden böyle bir yola başvurduklarını şöyle anlattı:
“Şu anda milletvekilleri nezdinde kamuoyu oluşturma çalışmalarımız devam ediyor, ancak yapmakta olduğumuz hukuki bir çalışma, şu anda yürüttüğümüz bağış kampanyası ile topladığımız paralar ile dava açılacak. Önümüzdeki birkaç gün içinde İçişleri Bakanlığı’na ihtarname göndereceğiz. Bu ihtarnamede şu sebeplerden dolayı yapmış olduğunuz şey kanunsuzdur buna dava açacağız diye kendilerine bildireceğiz.”

Haberin Devamı

HAKSIZLIĞA SESSİZ KALMAYACAĞIZ
“Burada Konsolosluğumuz ile görüştük ama daha fazla şeyin yapılabileceğine inanıyoruz. Açıkçası bu konuda devletimizin de bize burada sahip çıkmasını bekliyoruz. Bu dava Birleşik Krallık hükümetine, Türk toplumunun böyle haksız uygulamalara sessiz kalmayacağını ve göçmenleri sindiremeyeceklerini göstermek açısından çok büyük önem taşıyor.”

‘TÜRKLERDE ŞOK ETKİSİ YARATTI’
Immigration Connetion’dan Göçmenlik Hukuku Uzmanı Nüsra Şahin de İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın geçen mart ayında aldığı kararın toplumda şok etkisi yarattığını ve İngiltere’deki Türklerin kendi haklarını aramalarının doğal olduğunu söyledi. Şahin, “Bu kabul edilmesi zor bir gelişmeydi. 16 Mart sabahı kuralların aniden değişmesi ve geceden sabaha kaldırılmış olması bir çok insanı şok etti. Beklemiyorduk açıkçası. İnsanlar çok kızgın ve haklılar da. Belli bir prosedür ile yapılmalıydı eğer değişiklik yapılacaksa. Bu çerçevede insanlar tabi ki haklarını arayacaklar” dedi.

Haberin Devamı

KURALLAR BİR GECEDE DEĞİŞTİ
Ankara Anlaşması çerçevesinde İngiltere’ye yerleşip burada iş kuran Türk vatandaşları 16 Mart 2018’e kadar dört yılı tamamladıktan sonra ücretsiz olarak süresiz ikamet başvurusu yapabiliyordu. Ancak aniden yürürlüğe giren yeni kurallarla süresiz ikamet için beş yıl yaşama, kişi başı 2 bin 389 sterlin başvuru ücreti ve dil ile kültür sınavı şartları getirildi. Yeni kurallar, Ankara Anlaşması’na dayanarak İngiltere’de işini kurmuş 12 bin 500 Türk vatandaşına geriye dönük olarak uygulanıyor. Dört yılda süresiz ikamet beklentisiyle yatırım yapmış olan bu durumdaki Türkler, artık beş yıl beklemek zorunda kalacak. İki çocuklu bir ailenin neredeyse 10 bin sterlin başvuru ücreti ödemesi de gerekecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!