Türkiye’den Batı’ya gönderilen ‘kıvılcımlar’a Münih’te anma!

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den Batı’ya gönderilen ‘kıvılcımlar’a Münih’te anma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2023 16:10

Çalışmalarını ‘Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri Proje Ekibi’ olarak sürdüren bir grup akademisyen, Cumhuriyet’in 100’üncü yılına atfettikleri projelerinin açılışında eğitim ve öğrenimlerini sürdürmeleri için Türkiye’den Avrupa’ya gönderilmiş ve daha sonra ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayan Türk büyüklerini anacaklar.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin Münih Başkonsolosluğu’nda 2 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek etkinlikte, söz konusu projeyle ilgili çalışmaları içeren bir sunumum yanı sıra, Atatürk’ün ‘kıvılcımlar’ olarak nitelediği bilim ve sanat insanlarından kalan görsel ve yazılı belgeleri içeren sergi açılacak ve yine onları konu alan bir belgesel gösterilecek. Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği (TMMB) çatısı altında faaliyete geçen Yüksek Öğrenimli Türk Göçmenler (YÖTG) çalışma grubundan doğan ‘Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri Proje Ekibi’nin konuyla ilgili çağrısı şöyle:

‘SİZİ BİRER KIVILCIM OLARAK GÖNDERİYORUZ...’
“Cumhuriyetimizin 100. yılına atfettiğimiz ‘Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri’ projemizde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyoruz. Gür alevler halinde dönmelisiniz’ diyerek yurt dışındaki eğitim-öğrenim hayatlarına uğurlanan, bu telgraf nedeniyle ‘kıvılcımlar’ olarak tanınan ve ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynamış olan değerli Türk büyüklerimizi araştırdık. Sizleri 2 Aralık 2023 Cumartesi günü T.C. Münih Başkonsolosluğu ev sahipliğinde, RUUT by İŞBANK AG ve Oyak Anker Bank GmbH sponsorluğunda organize ettiğimiz projemizin açılış etkinliğinde görmekten mutluluk duyacağız.

Haberin Devamı

‘KIVILCIMLAR’DAN BUGÜNE...
Etkinliğimizde ekibimizden Dr. Emir Öngüner’in projemizin ara sonuçlarını paylaşacağı sunumun yanı sıra Dr. Öngüner’in derlediği görsel ve yazılı belgelerin Diaspora Türk’ün küratörlüğünde tasarımcı Buse Kaçar tarafından görselleştirilmesiyle hazırlanan sergide ‘kıvılcımlar’dan bugüne kalan çeşitli görsel ve yazılı belgeleri inceleme ve 1923-1945 yılları arasında Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasında gerçekleşmiş olan bu kalkınma yolculuğuna tanıklık etme fırsatı bulacaksınız. Projemize başlamamıza ilham kaynağı olan ‘Kıvılcımdan Volkana’ belgesel gösterimi ardından programımız bilim insanı Dr. Kaan Mika’nın bilim toplumu olmanın önemine değineceği konuşmasıyla devam edecektir. Askeri zaferlerin ancak eğitim, bilim, iktisat, sanayi ve sanat gibi alanlarda kazanılacak yeni başarılarla kalıcı olabileceği düşüncesine ve bilim toplumu olmanın önemine vurgu yapacağımız, kıvılcımların aziz anısını yaşatacağımız Atatürk’ün bizlere emanet ettiği cumhuriyetimizin 100. yılında, etkinliğimizde sizlerle bir araya gelmeyi bekliyoruz.” Açıklamada etkinliğe katılım sayısının sınırlı olduğu ve katılmak isteyenlerin 26 Kasım Pazar gününe kadar aşağıdaki linkte yer alan kayıt formunu doldurmaları gerekiyor. https://cumhuriyetinaydinlanmaonculeri.com/index.php/duyurular/

BAKMADAN GEÇME!