Türkiye’de özel dizayn ATV üretmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de özel dizayn ATV üretmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 10:27

Almanya’nın Essen kentinde yaşayan Zafer Kaman kendi imkânlarıyla ürettiği ATV türü asfalt ve arazi aracı Kaman Z1200’ü gereken destek sağlanırsa, Türkiye’de üretmek istiyor.

Haberin Devamı

KÜÇÜK yaşlardan itibaren araba ve motorlara tutkun olan Zafer Kaman, 16 yaşında Gokart aracına 50 cc’lik motor monte edip trafiğe çıkmış ve ceza yemiş. Elektrik teknisyeni olan Zafer Kaman zaman içinde hem motor kullanma hem de üretme tutkusundan vazgeçmeyerek dizaynı kendisine ait olan Kaman Z1200’ü üretti.

HİZMET SEKTÖRÜNDE KULLANILABİLİR
Kendi geliştirdiği aracı tanıtmak ve hizmet sektöründe kullanım için üretmek istediğini söyleyen Zafer Kaman “ATV’yi yeniden keşfetmedik ama şase dizaynından kullanım, güvenlik ve konforuna kadar her ayrıntıyı Kaman Z1200’e özel tasarladım, gerekli patentleri aldım” dedi. Zafer Kaman aracın özel kullanım dışında çok amaçlı hizmet sektöründe de kullanılabileceğini ve bu yönde geliştirdiğini de anlattı: “Seri üretime geçildiğı zaman araç 1200 cc değil, 600 cc veya 300 cc de üretilebilir. Şase dizaynı tamamen kendine özgü olan araç, pofilden bakıldığında, sıradan bir ATV gibi değil, klasik 2 tekerli bir motor gibi görünüyor. Bu araç aynı zamanda çok fazla değişiklik yapılmadan elektrik aksamı amortisörleri ayarlanarak arazi aracı olarak da kullanılabilir.”

Türkiye’de özel dizayn ATV üretmek istiyor
YANGINA İLK MÜDAHALE
Aracın yangına ilk müdahale aracı olarak, ya da polis, jandarma için şehir içinde bir noktadan bir noktaya hızlı ulaşım için de kullanılabileceğini ifade eden Kaman şunları söyledi: “Kaman Z1200 arkasına ve yanlarına monte edilebilen bagajlarla yangına ilk müdahale aracı olarak da kullanılabilir. Bu bagajlara yangına müdahale için gerekli araç gereç konulabileceği gibi, 8 tane de yangın topu denilen yangın söndürme topları konulabiliyor. Bu topların her biri yaklaşık 12 metrekare bir alanı söndürme kabiliyetine sahip bir yangın tüpü etkisi gösteriyor.”

Haberin Devamı

ROTAX MOTOR KULLANILACAK
“Bu aracın seri üretimini Türkiye’de yapmak istiyorum” diyen Kaman bunun nedenini şöyle açıkladı: “Çünkü Türkiye koşulları bu araçların kullanımına çok daha uygun. Üretim aşamasının da Türkiye’de gerçekleşmesi, maliyetin düşürülmesi açısından önemli. Şu anda kendi imkânlarımla ürettiğim prototipte BMW motoru kullandım. Ancak seri üretime geçildiğinde son derece sağlam ve güçlü olan ROTAX motorlar kullanacağız. Şehir içi hizmet kullanımlarında 600 cc’lik motorlar yeterli. Ayrıca daha düşük cc’li motorlar da rahatlıkla evlere güvenli bir şekilde gıda veya paket servisi için kullabilir.”

Türkiye’de özel dizayn ATV üretmek istiyor
ÖZEL KULLANIM İÇİN GÜVENLİ VE KONFORLU DİZAYN ÖN PLANDA
“Bu aracın dizaynı diğerlerinden farklı yani dört tekerlekli bir ATV aracı olup aynı zamanda yandan bakıldığında sanki iki tekerli bir motora biniyormuş hissi, görüntüsü veren bir araç” diyen Zafer Kaman şase dizaynında nelere dikkat edildiğini şöyle açıkladı: “Dizaynda özellikle dikkat ettiğim nokta, dört tekerli kullanımı rahat, güvenli konforlu bir motor üzerinde 2 tekerli bir motora biniyormuş hissini vermek oldu. Dizaynı sürekli geliştiriyorum. Daha farklı çizgilerde tasarımlarım da var. Ayrıca 2 tekerli motor kullanmaktan korkan güvenli bulmayan, ya da yaş aldıkça daha rahat bir motor kullanmak isteyen kişilerin tercih edebileceği bir araç oluşturmaya çalıştım; hem çok şık bir araç hem de çok güvenli ve konforlu bir araç oluşturmak istedim. İki tekerli motor kullanmanın zorluklarını bu motoru kullanırken yaşamıyorsunuz, çok daha rahat ve güvenli bir şekilde motoru kullanabilirsiniz. Motor virajlara çok rahat ve güvenli giriyor hiçbir sıkıntı yaşanmıyor.”
Türkiye’de özel dizayn ATV üretmek istiyor
ELEKTRİKLİ MOTOR İÇİN DE PROJELER YAPILDI
Son yıllarda teşvik edilen elektrikli araç üretim ve kullanımını da dikkate aldığını belirten Kaman, aracın elektrikli motorla da üretilebileceğini söyledi: “Bu aracı elektrikli araç olarak da üretebiliriz. Yani bu benzin motoru yerine elektrikli motor da takılabilir. Bunun da plan ve projeleri hazırlandı. Kısaca söylemek gerekirse bu aracın prototipi çok beğenildi. Benim de içinde bulunduğum dizi ve film sektöründe aracı görüp de beğenmeyen yok, bazı dizilerde ve filmlerde bile kullanıldı. Çalışmalar devam ediyor, gerekli destek sağlandığında yerli üretim motorumuzun piyasaya çıkması an meselesi.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!