‘Türkiye, egemenlik haklarını hiçbir şekilde tartışmaya açmayacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye, egemenlik haklarını hiçbir şekilde tartışmaya açmayacak’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 12:22

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinde coşkuyla kutlandı, resepsiyonlar verildi.

Haberin Devamı

BERLİN Büyükelçiliği’ndeki resepsiyona, siyaset, ekonomi, spor ve medya camiasından Türk ve Alman konuklar davet edildi. Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasa Koruma Teşkilatı Başkan Yardımcısı Sinan Selen de davetliler arasında yer aldı. Oyuncu ve Alman Bisiklet Federasyonu İkinci Başkanı Uwe Rohde ile Alman sinema ve televizyon dünyasından tanınan oyuncular Aykut Kayacık ile Didem Erçin de davete katıldı. Ağır bir hastalıkla mücadele eden ve uzun dönem yoğun bakımda kalan rap sanatçısı Killa Hakan da konuklar arasındaydı. Geleneksel Osmanlı ve Türk kıyafetlerinin yer aldığı defilenin gerçekleştirildiği törende bir de resim sergisi açıldı.
Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Alman Milli Marşı da piyanoyla çalındı.

‘Türkiye, egemenlik haklarını hiçbir şekilde tartışmaya açmayacak’
Alman Bisiklet Federasyonu İkinci Başkanı ve oyuncu Uwe Rohde, Büyükelçi Başar Şen’e, şampiyon Alman bisikletçilerin imzalarının yer aldığı Alman Milli Takımı forması hediye etti.

Haberin Devamı

Resepsiyonda, ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle gönderdiği mesaj okundu. Ardından Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, misafirlerine hitap etti. Şen konuşmasında ağırlıklı olarak Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere değinirken, Almanya’nın bazı konularda üstlendiği ‘arabulucu rolü’ne yönelik gönderme yaptı. Geçen hafta Yunanistan’a ziyaret gerçekleştiren Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Doğu Akdeniz’deki Yunan adalarıyla ilgili anlaşmazlıkta Türkiye’ye karşı Yunanistan’ı savunmuş ve “Bir NATO ortağının diğerinin egemenliğini sorgulaması kabul edilemez” demişti.

‘Türkiye, egemenlik haklarını hiçbir şekilde tartışmaya açmayacak’

Türkce rap müziğin tanınan isimlerinden olan ve geçirdiği rahatsızlık nedeniyle uzun süre yogun bakımda kalan Killa Hakan, elçilikte verilen resepsiyona katıldı. Büyükelçi Şen, “Geçmiş olsun seni aramızda görmek güzel” diyerek konuğunu karşıladı.

Haberin Devamı

ALMANYA İÇİN DE ÖNEMLİ
Büyükelçi Başar Şen ise resepsiyondaki konuşmasında, Türkiye ile Almanya arasında yürütülen diyaloğun uluslararası hukuka uygun, müttefiklik ruhuyla, eşit ve adil yürütülmesinin gerekli olduğunu vurguladı. Şen, yalnızca Karadeniz değil, Türkiye’nin yakın coğrafyasında yaşanan diğer bölgesel meseleler karşısında da Almanya ile olan diyaloğun devam etmesinin önemli olduğunu ifade etti ve özellikle Ege ve Doğu Akdeniz meseleleri konusunda yürütülecek diyaloğun müttefiklik ruhuyla, uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin egemenlik haklarını hiçbir şekilde tartışmaya açmayacağını belirten Şen, “Geçmişte Almanya’ya bu konularda bir nevi ‘dürüst arabulucu’ olarak atfettiğimiz değer ve önemin aşınması kimsenin çıkarına değildir” dedi.

‘Türkiye, egemenlik haklarını hiçbir şekilde tartışmaya açmayacak’
AB’ye tam üyeliğin Türkiye açısından stratejik hedef olduğunu vurgulayan Şen, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi gibi konularda Türkiye’ye verilen sözlerin yerine getirilmesi noktasında Almanya’dan olumlu rol oynamasını beklediklerini söyledi. Büyükelçi Şen, konuşmasında terörle mücadeleye de değindi. Türkiye’nin, PKK ve FETÖ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesinin Almanya’nın güvenliği ve kamu düzeni açısından da önemli olduğunu vurgulayan Şen, “Başta uzun süredir yanıtsız bırakılan iade taleplerimizin yerine getirilmesi suretiyle, terörle mücadeledeki iş birliğimizi geliştirmek yalnızca dostluğumuzun değil, müttefikliğin ve karşılıklı çıkarlarımızın da gereğidir” dedi. Türkiye ile Almanya ilişkilerini farklı kılan konulardan birinin de bu ülkede yaşayan Türkler olduğunu belirten Şen, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı konularında federal hükümetin çabalarını desteklediklerini ve ilave adımların da atılmasını beklediklerini kaydetti.
‘Türkiye, egemenlik haklarını hiçbir şekilde tartışmaya açmayacak’
DEFİLE DÜZENLENDİ
Konuşmaların ardından Samsun Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan ‘Geçmişten geleceğe, gelecekten moderne’ adlı defile sergilendi. Enstitü Müdürü Fatma Arslan’ın hazırladığı defilede, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu dönemi ile Anadolu yöresel kadın giysileriyle günümüz kıyafetlerinden oluşan giysiler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ayrıca Çağdaş Türk Ressamları Sergisi de açıldı. Sergide Derya Yıldız, Çağlar Tağcı ve Fatih Karakaş’ın eserleri yer alıyor. Sergi 28 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.
‘Türkiye, egemenlik haklarını hiçbir şekilde tartışmaya açmayacak’
Alman sinema ve televizyon dünyasından tanınan oyuncularından Aykut Kayacık (soldan ikinci) ile Didem Erçin (sagdan ikinci) ve uluslarası etkinliklerin sunuculuğunu üstelenen Ali Aslan da resepsiyona katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!