Türkçe medyanın sorunları konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Türkçe medyanın sorunları konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2023 11:25

Almanya’nın Duisburg kentinde bulunan Avrupa Türk Basın Yayın ve Gazeteciler Birliği (ATBYGB) tarafından düzenlenen, ATIAD, YTB, Türksoy gibi kurumların da desteklediği 3. Avrupa Türk Medya Zirvesi Neukirchen-Vluyn kasabasında gerçekleştirildi. Almanya başta olmak üzere, Hollanda, Belçika, Avusturya, İngiltere gibi Avrupa’nın farklı kentlerinden basın mensuplarının katıldığı panelde, Türkçe medyanın sorunları ele alındı.

Haberin Devamı

ZİREVEYE, Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul, Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın, Berlin Büyükelçiliği İletişim Müşaviri Hasan Kocabıyık, Neukirchen Vluyn Belediye Başkanı Ralf Köpke, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) Daire Başkanı Fatih Nişancı, AK Parti milletvekili Zafer Sırakaya, CHP milletvekili Ali Öztunç, SPD KRV Milletvekili Volkan Baran, CDU Bremen milletvekili Dr. Oğuzhan Yazıcı, Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Yeşiller eski milletvekili Arif Ünal, Türkiye ve Uyum Araştırmaları Vakfı Direktörü Hacı Halil Uslucan ve ATİAD Başkanı Aziz Sarıyar katıldı. Sunumunu Kanal Avrupa Televizyonu program sunucularından Oğuzhan Erkmen ve Safiye Ulufer’in iki dilli olarak yaptıkları zirvede, Avrupa Türk Basın Yayın ve Gazeteciler Birliği (ATBYGB) Başkanı Alipaşa Akbaş Avrupa’dan yayın yapan yerel medyaya destek bazlı reklam verilmesi önerisini yineledi.

Haberin Devamı

Türkçe medyanın sorunları konuşuldu
Oğuzhan Erkmen, Safiye Ulufer’in

Türkçe medyanın sorunları konuşuldu
Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul

DESTEK SÖZÜ VERİLDİ
Başkonsolos İzbul da 2023’ün zorlu bir yıl olduğunu belirterek, özellikle yılın son aylarında patlak veren Gazze savaşının uluslararası hukuku hiçe sayarak şiddetlendiğini, Ukrayna-Rusya savaşının ise hâlâ sürdüğüne dikkati çekti. Avrupa’daki Türk basınının sorunlarının ele alınacağı toplantı sonrası kendilerinin de konuyu basın kuruluşlarıyla istişare edeceklerini, sorunların çözülmesi ve destek için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti. Neukirchen Vluyn Belediye Başkanı Köpke de Türkçe olarak davetlileri selamladı. Türk basınının problemlerini konuşarak çözmek için bir araya gelindiğini belirten Köpke, davet edildiği için organizasyon ekibine teşekkür etti.

Türkçe medyanın sorunları konuşuldu

Haberin Devamı

İletişim Müşaviri Kocabıyık ise basının doğru bilgilendirmedeki rolüne vurgu yaptı. Türkiye’nin uluslararası tezlerinin dünyaya anlatılması, dezenformasyonla mücadele gibi konularda İletişim Başkanlığı’nın çalışmalarını anlatırken, bu çalışmalarda en önemli paydaşın basın kuruluşları ve basın mensupları olduğunu belirtti. Kocabıyık, özellikle Avrupa’da oradaki toplumun doğru bilgilendirilmesi, sorunlarının dile getirilmesi ve Türkçenin yaşatılması konusunda basının rolünün önemli olduğuna da dikkati çekti.
AK Parti milletvekili Zafer Sırakaya da konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını ileterek başladı. Türkçenin yaşaması ve yaşatılması konusunda özveriyle çalışan basın mensuplarına teşekkür eden Sırakaya, basının, özellikle yerel basının önemine vurgu yaptı. Yerel basına destek konusunda YTB ve farklı kamu kurumları olarak daha fazla destek sağlama konusunda çalışmaların devam edeceğini ifade eden Sırakaya, bunun için gereken yasal düzenleme konusunu tekrar gündeme getireceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

30’A YAKIN KATEGORİDE ÖDÜL VERİLDİ
Konuşmaların ardından medya, spor, sanat başta olmak üzere çeşitli kategorilerde 30’a yakın iş insanı, siyasetçi, sanatçı, yazar, gazeteci ve STK temsilcilerine ödüller verildi. Solingen katliamında 5 ferdini yitiren Genç ailesine Dostluk ve Başarı Ödülü verilirken, ödül Durmuş Genç’e takdim edildi. Türk basını ‘Vefa Ödülü’ usta gazeteci Ahmet Özay’a takdim edildi. Edebiyat ve Türkçeye Katkı Ödülü eğitimci yazar ressam Halil Gülel’e sunuldu. Göçmen Sporcu Ödülleri Borussia Dortmund’da forma giyen milli futbolcu Salih Özcan’a ve SSC Palmberg Schwerin takımının formasını giyen voleybolcu Tutku Burcu Yüzgenç’e verildi.

Haberin Devamı

Türkçe medyanın sorunları konuşuldu
Vefa Ödülü / Ahmet Özay

Türkçe medyanın sorunları konuşuldu
Dostluk ve Başarı Ödülü / Durmuş Genç

Türkçe medyanın sorunları konuşuldu
Edebiyat ve Türkçeye Katkı Ödülü / Halil Gülel

Türkçe medyanın sorunları konuşuldu
Göçmen Sporcu Ödülü / Salih Özcan

Türkçe medyanın sorunları konuşuldu
Göçmen Sporcu Ödülü / Tutku Burcu Yüzgenç

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!