Tüketici hakları güçlendirildi: Satıcılar daha fazla sorumluluk alacak

Güncelleme Tarihi:

Tüketici hakları güçlendirildi: Satıcılar daha fazla sorumluluk alacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2022 12:26

Avrupa Birliği ülkeleri, internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketici haklarının güçlendirilmesi konusunda anlaştı. Avrupa Parlamentosu müzakerecileri ile AB ülkeleri temsilcilerinin ortaklaşa vardıkları anlaşmaya göre internet üzerinden satış yapan şirketler ve tedarikçiler, sattıkları ürünlerle ilgili daha fazla sorumluluk alacak.

Haberin Devamı

YENİ düzenlemeyle hedeflenenlerden biri de tehlikeli ürünlerin piyasadan hızlı bir şekilde toplatılmasını sağlamak. Düzenleme, örneğin Amazon gibi online satış platformu üzerinden satın alınan ve AB üyesi olmayan bir ülkeden teslim edilen malları da kapsıyor. Avrupa Parlamentosu İç Pazar Komitesi Başkanı Anna Cavazzini (Yeşiller) “Sonuç olarak, güvenlik standartlarımızı karşılamayan ürünler iç pazara giriyor” derken, varılan anlaşmanın, online alışveriş için gecikmiş bir düzenleme olduğunu ifade etti. Yeni düzenlemeyle birlikte gelecekte, sorumlu kişi olarak adlandırılan bir kişi veya şirket, AB dışındaki üreticilerin AB güvenlik standartlarına ilişkin bilgilerinin doğru olup olmadığını ve bu standartların karşılanıp karşılanmadığını kontrol etmesi gerekecek. SPD’li AP milletvekili René Repasi, belirli koşullar altında bu kişinin kusurlu ürünlerden kaynaklanan zararlardan da sorumlu olacağını söyledi.

Tüketici hakları güçlendirildi: Satıcılar daha fazla sorumluluk alacak
İLK YIL 1 MİLYAR EURO TASARRUF
Bu sayede sorumlu şirketlerin, örneğin geri çağırma durumlarında müşterilerini daha iyi ve daha hızlı bilgilendirmeleri amaçlanıyor. Alıcılar için, tehlikeli ürünlerin değiştirilmesi, onarılması veya satın alma fiyatının iade edilmesi hakkına sahip oldukları uzatılmış bir garanti süresi de değişiklikler arasında yer alıyor. Avrupa Parlamentosu’na göre, yeni kurallar sayesinde AB’deki tüketiciler ilk yıl yaklaşık 1 milyar Euro, önümüzdeki on yıl içinde ise yaklaşık 5.5 milyar Euro tasarruf edecek. Uzlaşmanın halen AB devletleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmen kabul edilmesi gerekiyor. Yeni kurallar 18 aylık bir geçiş döneminin ardından yürürlüğe girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!