Transit geçiş mecburi

Güncelleme Tarihi:

Transit geçiş mecburi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2021 09:29

Hırvatistan’da 12 saatte transit geçiş yapma mecburiyeti var. Konaklama veya tatil yapmak isteyenler önceden bildirimde bulunmalı. Hız sınırını aşmayın. Sizin ve sevdiklerinizin güvenliğini tehlikeye atmayın.

Haberin Devamı

HIRVATİSTAN’ın en büyük gelir kaynaklarından biri turizm. Koronavirüs salgını nedeniyle geçen sene bu sektörde büyük kayıplar yaşandı. Alınan tedbirlerle vaka sayıları kontrol altına alındı. Bu yıl hedef çok daha fazla turisti ülkeye çekebilmek. Fakat yine de Hırvat yetkililer kontrolü elden bırakmak istemiyor. Konaklamak için ülkeye gelenlerin https://entercroatia.mup.hr/ internet adresine önceden bildirimde bulunması gerekiyor. Ülkeden 12 saat içinde yapılacak transit geçişler serbest. Transit geçişlerde bir bildirime gerek yok. Hırvatistan, Türkiye’den dönüşlerde Avrupa Birliği’ne giriş ülkesi. Ülke yetkililerinin hedefi Schengen bölgesine dahil olmak. Bu nedenle birlik gümrük kuralları istisnasız uygulanıyor. Giriş ve çıkışlarınız kayıt altına alınmakta. Transit geçiş kuralına dikkat etmekte fayda var. Eğer mecburi sebeplerden veya başka bir sebeple bu süreyi geçirecekseniz bildirimde bulunmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

BAJAKOVA’YA ALTERNATİF TOVARNİK
Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki sınır kapısı Bajakova Sıla Yolu’nda en uzun beklemelerin olduğu gümrüklerden biri. Alternatif olarak Tovarnik ve İlok sınır kapılarını kullanabilirsiniz. Tovarnik gümrüğü için, Sırbistan’a açılan sınır kapısı Bajakova’dan 5 km önce Nijemci-Lipovac yol ayrımından çıkmanız gerekiyor. Daha sonra Apsevci, Nijemci, Deletovci ve Banovci yerleşim alanlarını geçerek 30 km. sonra Tovarnik’e ulaşıyorsunuz. Tovarnik’den sonra ise Sırbistan’da Sid ve Belgrad levhalarını takip ederek eski güzergâhınıza bağlanıyorsunuz. İlok sınır kapısı içinde, Tovarnik şehir merkezinde İlok yönünü takip etmelisiniz.

HIZ YAPMAYIN
Hırvatistan’ın tamamı otoyol. Otoyollar bakımlı ve geniş. Adeta hıza davetiye çıkartıyor. Aksine bir uyarı levhası olmadığı sürece hız limiti 130 kmh. Acele etmeyin, hız sınırlamalarına uyun. Kendinizi ve sevdiklerinizi tehlikeye atmayın. Polis sabit ve seyyar radarlarla kontrol yapıyor. Hız ihlallerinde ceza alt sınırı 70, üst sınır ise 1000 euro. Daha ağır ihlallerde polisin ehliyetinize el koyma yetkisi var. Seyir halinde 24 saat farlarınız açık olmak mecburiyetinde. Boyu 150 cm’den kısa çocuklar arkada ve özel çocuk koltuğu ile seyahat etmek zorunda. Araçtaki herkes emniyet kemerini takmak zorunda.

Transit geçiş mecburi

Haberin Devamı

Transit geçiş mecburi
GÜMRÜKLERDE SIKI KONTROL VAR
ZAGREB Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, Hırvatistan sınırlarındaki sıkı tedbirler konusunda vatandaşlarımızı uyardı: “Polis ve gümrük memurları görevlerini istisnasız kurallara uyarak yapıyor. Sınırlardan geçiş yapan kişilerden de bu kurallara uymasını bekliyorlar. Salgınla ilgili alınan kararlar da kesinlikle uygulanıyor. Gümrük mevzuatına uymayan eşyaları aracınızda bulundurmamaya özen gösterin. Et ve süt ürünlerine hemen el konuluyor. Bunlar çok fazla miktarlarda olursa, ticari eşya statüsünde kaçak işlemi yapılabilir. Günlük kullanım dışındaki ziynet eşyaları ile 10 bin euro üstü paranın bildirilmesi şart.”
Transit geçiş mecburi

Transit geçiş mecburi
Hırvatistan, kavşak ülke konumunda. Slovenya istikametinden gelenler, Bregana Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Zagreb-Slavonski Brod-Bajokovo (Sırbistan sınırı) güzergâhını takip edecek. Bu yolun uzunluğu 306 km. Maribor istikametinden gelenler ise Macelj Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Krapina-Zagreb-Slavonski Brod-Bajakovo güzergâhını kullanacaklar. Bu yolun uzunluğu ise 352 km.
Transit geçiş mecburi

Transit geçiş mecburi

Transit geçiş mecburi

Hırvatistan’da otoyol ücretlerini gişelerde ödüyorsunuz. Geçiş fiyatları euro ve kuna olarak yazıyor. Her iki para birimiyle de ödeme yapabilirsiniz. Ücretler oldukça yüksek. Lübliyana istikametinden gelenler toplam 18 euro ödüyor. Maribor istikametinden gelenlerden ise toplam 21 euro tahsil ediliyor.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ ADRES VE TELEFONLAR
T.C. Zagreb Büyükelçiliği
Andrije Hebranga 32-34
10000 Zagreb
Telefon: + 385 1 486 46 60
Acil durum telefonu +385 99 43 96 520
e-mail: embassy.zagreb@mfa.gov.tr
Polis: 192
İtfaiye: 193
İlk yardım: 112
Karayolu yardım (SOS): 987

AKARYAKIT FİYATLARI (1 euro = 7.50 kuna)
Dizel: 1.32 Euro
Super benzin: 1.45 Euro

HIRVATÇA SÖZLÜK (TÜRKÇE OKUNUŞUYLA)
Dobar dan: İyi günler
Dobro yutro: Günaydın
Dovicenya: Hoşçakalın
Hvala: Teşekkürler
Voda: Su
Kruh: Ekmek
Kava: Kahve
Yedan: Bir
Pomoç: İmdat
Meso: Et
Teleçe meso: Dana eti
Govece meso: Sığır eti
Yaneçe meso: Kuzu eti
Pileçe meso: Piliç

HIRVATİSTAN
* AB üyesi fakat Schengen bölgesinde değil.
* Avrupa’dan gidişlerde kısıtlama yok. Türkiye’den dönüşte transit geçme mecburiyeti var.
* Hırvatistan’da kalacaksanız, internetten bildirimde bulunmanız gerekli.
* Para Birimi kuna.
* Vinyet yok. Otoyol parasını gişelerde ödüyorsunuz.
* AB giriş kapısı olması nedeniyle sınırlarda kontroller sıkı.
* 10 bin euro üstü nakit parayı mutlaka bildirmeniz gerekiyor.
* Sırbistan’a sınır kapısı Bajakova’da uzun bekleme süreleri oluyor.
* Tovarnik ve İlok alternatif sınır kapıları.

Haberin Devamı

 ÇEK CUMHURİYETİ

Adım başı kontrol

Çek Cumhuriyeti’nde polis otoyolda hız ve vinyet kontrolü yapıyor. Hız sınırlamalarına uymayanlara ve vinyetsiz araç kullananlara ağır cezalar var. Çek Cumhuriyeti toplam 370 km. Bu mesafe yaklaşık 3 ila 4 saat arasında geçilebiliyor. Genelgelere göre transit geçişinizi 12 saat içinde tamamlamak zorundasınız.

ÇEK CUMHURİYETİ, Avrupa’nın kuzeyinden yola çıkanların tercih ettiği güzergâh üzerinde bulunuyor. Ülkede salgının başlamasından sonra trafik ışığı sistemi uygulanmaya başlandı. Bu uygulama ile ülkeler vaka sayılarına göre yeşil, turuncu ve kırmızı kategorilere ayrıldı. Çek Cumhuriyeti’ne gelen yabancı ülke vatandaşlarına ait oldukları ülke gruplarına göre değişik uygulamalar söz konusu. Ülke genelinde vaka sayılarının son günlerde hızla düşmesiyle bu uygulamalarda bazı esneklikler gösterilmeye başlandı. Çek Cumhuriyeti toplam 370 km. Bu mesafe yaklaşık 3 ila 4 saat arasında geçilebiliyor. Genelgelere göre transit geçişinizi 12 saat içinde tamamlamak zorundasınız. Fakat ciddi bir kontrol mekanizması yok. Eğer 12 saatten fazla kalacaksanız ve son on günde bir risk bölgesinde bulunmuşsanız, internet üzerinden elektronik bir form doldurmak zorundasınız.

Haberin Devamı

YOL DURUM
Bu güzergâhı kullananlar sırasıyla Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan’ı geçerek Sırbistan’a giriş yapıyor. İlk sınır kapısı da Macaristan’dan Sırbistan’a giriş kapısı olan Röszke. Almanya-Çek sınırından Belgrad 980 km. Otoyolları kullanmak için vinyet zorunlu. On günlük vinyet bedeli 12 euro. Hız limitlerine ve trafik kurallarına uyun. Gündüzleri farlarınız açık olsun. Çek polisler kural hatalarını affetmiyor. Sabit ve seyyar radarların yanı sıra dürbünle devamlı kontrol yapıyorlar. Kontroller park yeri girişlerinde artıyor.

Transit geçiş mecburi

Transit geçiş mecburi

Çek Cumhuriyeti’nde radar kontrolü yapan polis görmeden yolculuk yapmanız neredeyse imkânsız. Otoyollarda hız sınırı 130 kmh. Çek polisleri bu konuda oldukça hassas. Cezalar ağır.
Transit geçiş mecburi

Transit geçiş mecburi

Transit geçiş mecburi

Çek Cumhuriyeti üzerinden Türkiye’ye gidecek vatandaşlarımızın izleyeceği güzergâh şöyle: Prag-Bratislava-Györ-Budapeşte-Szeged-Subotica-Novi Sad-Belgrad-Niş-Sofya–Edirne.

ÖNEMLİ ADRES VE TELEFONLAR
T.C. Prag Büyükelçiliği:
Adres: Na Orechovce 69 - 16200 Praha-6 Czech Republic
Telefon: +420 224 311 402 ve 403
Acil durum telefonu: +420 777 929 971
e-mail. embassy.prague@mfa.gov.tr
Polis imdat: 158
Ambulans: 155
Acil yardım (SOS): 112
Yol yardım: 154
İtfaiye: 150
Çek Otomobil Kulübü UAMK: 1230

AKARYAKIT FİYATLARI (1 euro = 26 koruna)
Dizel: 1.14 Euro
Süper benzin: 1.24 Euro

ÇEKÇE SÖZLÜK (TÜRKÇE OKUNUŞUYLA)
Ahoj: Merhaba
Ahoj: Hoşcakal
Dobry rano: Günaydın
Dobry den: İyi günler
Dobry vecer: İyi akşamlar
Na Şledanou (kısaca naşle): Allahaısmarladık
Dekuji: Teşekkürler
Ano: Evet
Ne: Hayır
Pomoc: İmdat
Voda: Su
Kava: Kahve
Cay: Çay
Kure: Piliç
Hovezi: Sığır eti
Prominte: Pardon
Nerozumim: Anlamadım

ÇEK CUMHURİYETİ
* AB üyesi ve Schengen bölgesinde.
* Avrupa’dan gidişlerde kısıtlama yok. Türkiye’den dönüşte transit geçme mecburiyeti var.
* Para birimi kron.
* Vinyet mecburi.
* Ödemelerinizi kredi kartı veya kron ile yapın.
* Otoyollarda polis kontrol yapıyor.
* Seyyar ve sabit radarlar var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!