Toplu taşımada ucuz seyahat imkânı

Güncelleme Tarihi:

Toplu taşımada ucuz seyahat imkânı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2023 09:25

Almanya’da içinde bulunduğumuz nisan ayında yine birtakım yeni düzenlemeler, yeni yasalar ve yeni uygulamalar yürürlüğe girdi. Salgın hastalığa yol açan ve tüm dünyayı neredeyse üç yıl kıskacına alan koronavirüsle ilgili kısıtlayıcı tedbirlerin tek tek son erdirilmesinden Almanya’da herkese ucuz tarifeli seyahat imkânı sunan 49 Euro’luk Almanya biletine kadar hayatımıza giren kimi yeni uygulamaların bütçemize katkıda bulunacağını belirtmeden geçmek istemiyoruz.

Haberin Devamı

Toplu taşımada ucuz seyahat imkânı
GEREK demiryolu gerekse karayolunda toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmeyi sevenlerin belki de aylardır beklediği müjdeli haberle başlayalım bugünkü yenilikler dosyamıza. Bu ay satışa sunulmaya başlanan 49 Euro’luk tren biletinin getireceği avantajları sizler için araştırdık. Koronavirüsün yol açtığı pandemi döneminde insanların ulaşım giderlerini azaltmak için geçici süreyle satışa sunulan 9 Euro’luk biletin yerine geçen Almanya bileti 1 Mayıs’tan ülke genelinde gerek şehir içi gerekse şehirlerarası hatlarda çalışan otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçlarıyla yapılacak yolculuklarda kullanılabilecek.

Haberin Devamı

KAÇ KİŞİLİK OLACAK?
Tek kişilik aylık abonelik bilet şeklinde tren istasyonlarındaki bilet satış noktalarında ve internette satılmaya başlanan Almanya bileti için yapacağınız abone sözleşmesinin fesih süresi de bir ay. Diğer bir ifadeyle, mayıs ayı için satın aldığınız Almanya biletinden vazgeçmeniz halinde, aboneliği haziran ayı itibariyle feshedebilirsiniz. Söz konusu bilet, çip kartı şeklinde satışa sunulurken cep telefonlarına sanal bilet olarak da yüklenebilecek. Arzu edenler için, Almanya bileti, geçici bir süre için QR kodlu kağıt baskı olarak da temin edilebilecek.

Toplu taşımada ucuz seyahat imkânı
BAŞKASINA DEVREDİLEBİLECEK Mİ?
Kamusal yolcu işletmesi olan ÖPNV’nin sunduğu şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden sadece Almanya bileti sahipleri tek başına yararlanabilecek. 9 Euro’luk bilette olduğu gibi, Almanya bileti şahıs adına tanzim edileceğinden, bilet sahibinin dışında kimse bu biletle seyahat edemeyecek. Bu bilet başkasına da devredilemeyecek. Söz konusu biletin abonelik koşulları uyarınca, altı yaşına kadar olan çocuklar, bilet sahibiyle birlikte ücretsiz seyahat edebilecek.

BİSİKLET TAŞINABİLECEK Mİ?
Seyahat sırasında bisiklet götürmek isteyen bilet sahipleri, bunun için ek bilet çekmeleri gerekiyor. Diğer bir ifadeyle, katlanabilir özelliğe sahip bisikletlerin dışındaki bisikletler ücretsiz toplu taşıma araçlarında taşınamayacak. Örneğin Kuzey Ren Vestfalya’da bisiklet için çekilmesi gereken ek biletin ücreti, taşımacılık işletmesine göre farklılık arz edebiliyor.
Söz konusu biletler, bilet otomatlarından çekilebileceği gibi internetten veya Alman Demiryolları İşletmesi Deutsche Bahn’a (DB) ait akıllı cep telefonu uygulamasından da temin edilebiliyor. Kuzey Ren Vestfalya’da ücreti 4.80 Euro alan FahrradTagesTicket NRW adlı biletle, eyalet genelinde bisikletinizle birlikte toplu taşıma araçlarında yolculuk yapabilirsiniz.
DB ise günlük 6 Euro’luk ek biletle, bisikletinizi ülke genelindeki seyahatte yanında götürmenize imkân tanıyor. Söz konusu ek bilet, satın alındığı gün ve ertesi gün saat gece saat 03.00’e kadar geçerli sayılıyor.
DEVAM EDECEK: Almanya bileti ile ülke genelindeki seyahat koşulları nedir?

Haberin Devamı

SON KISITLAMALAR ARTIK TARİHE KARIŞTI
Dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından koronavirüs pandemisi nedeniyle Mart 2020 tarihinde uygulamaya konulan ve kamusal alandaki hayatı durma noktasına getiren kısıtlamalar, nisan ayı itibariyle tümden kaldırıldı. Üç yıl süren pandemi sürecinde uygulamaya konulan sayısız yönetmelik, kanun ve yeni düzenlemelerle günlük hayatımızın bir parçası haline gelen kısıtlamalar, halkı bunaltmıştı. 7 Nisan 2023 tarihi itibariyle artık, uygulamada kalan örneğin Almanya genelinde kliniklerde, bakım ve huzur evlerinde ve muayenehanelerde FFH2 tipi maske kullanma zorunluluğu gibi son kısıtlamalar da artık tarih oldu. Yine pandemi döneminde, uygulamaya konulan tedbirlerden biri olan telefonla rapor alma imkanı da bu ay itibariyle sona erdi.

Toplu taşımada ucuz seyahat imkânı
SON NÜKLEER SANTRALLAR DEVRE DIŞI BIRAKILDI
Nisan ayı Almanya için aslında bir tarihi ay. Çünkü 60 yılı aşkın süredir nükleer enerjiden elektrik ve enerji üretimi, bu ay itibariyle resmen sona erdi. Haziran 1961’de Bavyera eyaletinin Unterfranken bölgesinde hizmete giren ilk nükleer santralla birlikte başlayan atom enerjisinden elektrik üretim süreci, son üç nükleer enerji santralı olan Isar 2, Neckarwestheim 2 ve Emsland 15 Nisan itibariyle devre dışı bırakılmasıyla sonlandırılmış oldu. Aslına bakılırsa, bu son üç nükleer enerji santralı geçen yılın sonunda kapatılacaktı. Ancak Ukrayna’da patlak veren savaş nedeniyle ortaya çıkan enerji krizini aşmak için, üç atom santralın da bu aya kadar devrede kalmasına karar verilmişti.

Haberin Devamı

BOYA VE BADANACILARDA ASGARİ ÜCRET ARTIRILDI
ALMANYA’da Ver.di Sendikası kamusal alanda zam yapılması için mücadele verdiği şu dönemde, nisan ayı itibariyle boya ve badanacılar için geçerli olan asgari ücret artırıldı. Bu alanda çalışanlar için yürürlükte olan toplu iş sözleşmesine göre, 1 Nisan 2023’ten itibaren yardımcı statüsünde çalışanların saat ücreti 12.50 Euro, kalifiye olanlarınki ise 14.50 Euro‘ya yükselecek. Yer üstü ve yer altı inşaat sektöründe çalışanlardan batı eyaletlerinde yaşayanlar için aylıklarına yüzde 2, doğuda olanlar içinse yüzde 2,7 oranında zam yapılacak. Sezonluk işçilerin saat ücreti de bu ayın başından itibaren 13 Euro’ya yükseltilecek.

Haberin Devamı

VERGİ MUAFİYETLERİ ARTIRILDI
ALMANYA’da 1 Nisan’dan itibaren sigortalı çalışanlara uygulanan vergi muafiyet sınırları yükseltildi. Vergi muafiyetleri, bundan böyle artık doğruden işveren tarafından aylıklardan daha az kesinti yapmak suretiyle kendini hissettirecek. Çalışanlara uygulanan vergi muafiyet sınırı bu ay itibariyle 30 Euro artırılarak 1.230 Euro seviyesine çıkarıldı. Diğer bir ifadeyle, sigortalı çalışanların vergiye tabi yıllık gelirlerinden bundan böyle 1.230 Euro düşülecek ve böylelikle vergiye tabi gelir miktarları azalarak ceplerinde daha fazla para kalacak. Çocuğunu tek başına yetiştirenlerde ise vergi muafiyeti 4.008 Euro’dan 4.260 Euro’ya yükseltilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!