Tam zamanlı çalışan gurbetçiye, Türkiye’de emekli maaşı hakkı yolda

Güncelleme Tarihi:

Tam zamanlı çalışan gurbetçiye, Türkiye’de emekli maaşı hakkı yolda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2023 12:51

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, Avrupa’da tam zamanlı çalışan gurbetçilerin yeni düzenlemeyle Türkiye’den emekli maaşı alabileceklerini söyledi. Düzenlemeyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Nacar, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“AVRUPALI Türkler, Avrupa’da çalışırken Türkiye’den emekli maaşı alamıyordu. Şu andaki sistemde 520 Euro’nun altında çalışanlar Türkiye’ye gelip emekli aylıklarını alabiliyor. Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim beyannamelerinin içerisine 520 Euro üzeri de tam zamanlı çalışan herkesin Türkiye’de emekli maaşı almalarının yolunu açacaklarını söylediler. Dolayısıyla Avrupalı Türkler dört gözle bunu bekliyor. Bu yasa şu anda hazırlık aşamasında.”
25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik hakkı tanınacağına ilişkin çalışmaların da olduğunu belirten Nacar, şöyle devam etti: “25 yıl evli kalanlara 45, 46, 47, 48, 49 yaşında emeklilik hakkının geleceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında yer verdi. Millet İttifakı da açıklamalarında söyledi. Bu ne demek; Avrupa’da ya da Türkiye’de bir ev kadını çalışsın ya da çalışmasın çocuk doğumu borçlanması yapabiliyor. 25 yıl evli olanlar 45 yaşında erken emekli olabilme statüsüne sahip olacak. Aradaki gün boşluklarını 4 çocuk doğum borçlanması yaparak elde edebilecekler. Bununla ilgili söylemler başladı. Meclis Komisyonu’nda bununla ilgili araştırmalar var. Daha yasalaşmadı. Bu haklardan yararlanabilmek için çocuk doğumlarını işletmeyenler varsa işletsinler. Ev kadını süreleri ile ilgili ikâmetgahlarını şimdiden hazırlasınlar. Bu yasa çıktığında başvurularını yapıp onlar da emekli hakkını almaya aday olacaklar.”

Tam zamanlı çalışan gurbetçiye, Türkiye’de emekli maaşı hakkı yolda
‘FUL PAKET HAZIRLANIYOR’
Nacar, ‘Mavi Kart’lı olan Avrupalı vatandaşların da yeni emeklilik reformundan yararlanabileceklerini söyledi: “1999 yılında rahmetli Necmettin Erbakan Hoca, rahmetli Turgut Özal, rahmetli Bülent Ecevit Avrupa’ya gidenlere ‘Avrupa vatandaşlığına geçin’ dediler. Avrupa’da her seminerde ‘Avrupa ülkelerinin vatandaşı olun, oradaki belediyelerde, oradaki mecliste bizi temsil edin’ dediler. ‘Bir kimlik vereceğiz’ denildi. Bunun adı ‘Pembe Kart’tı. 1999 tarihinde ‘Pembe Kart’, ‘Mavi Kart’ oldu ve kütüğe işlendi. Eskiden ‘Mavi Kart’lılar SGK’dan girip de bir çay içemezlerdi. Şimdi yapılan düzenlemelerle sadece oy kullanyorlar, emeklilik hakları var; ama Türk vatandaşlığında kaldığı süreleri borçlanabiliyorlar. ‘Mavi Kart’ta kaldıkları süreleri borçlanamıyorlar. İşte onun için de çalışma var. Artık eşitlik ilkesine aykırı dendiği için bununla da ilgili komisyonda çalışmalar var. Avrupalı Türkler için ful bir paket hazırlanıyor. Bunun için Avrupalı Türklerin gözü kulağı Meclis’te.”

BAKMADAN GEÇME!