Taliban’a vizeyi kim verdi?

Güncelleme Tarihi:

Taliban’a vizeyi kim verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2023 13:31

DİTİB’e ait Köln Chorweiler Camii salonunda Taliban mensubu bir Afgan’ın konuşma yapması, Almanya’da tartışma konusu oldu. Cami derneğine ait salonun, ‘Kunar Gençler Kültür Derneği’ tarafından kiralandığını duyuran DİTİB eleştirileri geri çevirdi, “Almanya’da bize ait salonlardaki etkinliklere Taliban’ın katılmasını şiddetle kınıyoruz” açıklaması yaptı. Şimdi de etkinlikte konuşan kişinin hangi vizeyle Almanya’ya girdiği tartışmaları başladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Chorweiler Camii’nin salonunda düzenlenen etkinlikte bir Taliban yetkilisinin konuşma yapması, gözleri bir anda DİTİB’e çevirdi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser başta olmak üzere farklı partilerden politikacılar, olayın her yönüyle aydınlatılması için DİTİB’e çağrıda bulundu. Bunun üzerine DİTİB, etkinliğin kendileri tarafından düzenlenmediğini duyurdu. DİTİB tarafından yapılan açıklamada, salonun Kunar Gençlik Kültür Derneği tarafından kiralandığı, ancak bu derneğin yapılan sözleşmeye uymadığı ve etkinliğin siyasi bir etkinliğe dönüştüğü belirtildi. Bu olay karşısında DİTİB yönetiminin de şoke olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

‘SÖZLEŞME İHLAL EDİLDİ’
“Bu bağlamda adı geçen dernek, ibadet ritüellerinin ve din ile ilgili eğitim etkinliklerinin gerçekleştirilebilmesi için tesis veya seminer odalarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Parti siyasi meseleleri burada tartışılmamalıdır. Organizatörler de bu konuda yazılı olarak bize güvence verdi. Ancak basından öğrendiğimiz kadarıyla söz konusu etkinlikte Afganistan’daki Taliban hükümetinin eski bir üyesinin de yer aldığı söyleniyor. Bu organizatörler tarafından açıklanmadı. Buna müsamaha göstermeyeceğiz ve kulübün tesislere girmesini yasaklıyoruz. Güvenimizin bu şekilde sömürülmesi bizi derinden hayal kırıklığına uğrattı. Bu, sözleşmenin bariz bir şekilde ihlali anlamına geliyor. Cemaatimiz, derneğimiz, DİTİB, Taliban’la her türlü manevi yakınlığı reddediyor. Almanya’da bize ait salonlardaki etkinliklere Taliban’ın katılmasını şiddetle kınıyoruz. Taliban’ın insanlık, kadın ve özgürlük düşmanı zihniyeti, bizim inancımızda hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz ve bu dini yoruma Müslümanlar olarak kararlı bir biçimde karşı duruyoruz.”

Haberin Devamı

ALMANYA’YA NASIL GİRDİ?
Köln’deki etkinliğe katılan ve Taliban propagandası yapan şahsın Afganistan Gıda ve İlaç Kurumu Direktörü Abdul Bari Omar olduğu açıklandı. Omar’ın, Taliban’ın Afganistan’daki başarılarını içeren konuşması Taliban tarafından sosyal medya platformu X’te yayınlanması üzerine Almanya Dışişleri Bakanlığı kendilerinin Omar’a vize vermediklerini açıkladı. Ancak Almanya’ya nasıl girdiğinin araştırılacağı belirtildi. Federal Dışişleri Bakanlığı, “Federal hükümet Taliban’ı tanımıyor. Taliban, Afganistan’da insan haklarını, özellikle de kız ve kadınların haklarını ayaklar altına aldığı sürece de ilişkilerimiz Taliban rejimiyle normalleşmeyecektir” açıklaması yaptı. Taliban mensubu Abdul Bari Omar’ın Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bağlı Dünya Yerel Üretim Forumu’nun düzenlediği bir toplantıya da katıldığı ve Hollanda’nın diplomatik temsilcilerinden aldığı Schengen vizesi ile Almanya’ya geldiği iddia edildi.

BAKMADAN GEÇME!