‘Sürekli barış’ için harekete geçti

Güncelleme Tarihi:

‘Sürekli barış’ için harekete geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2024 12:51

2021 yılındaki genel seçimlerde Almanya’nın başbakanlığına soyunan, ancak kazanamayan CDU’lu Armin Laschet öncülüğünde, Gazze’de sürdürülen savaşın bitmesi ve barışın sağlanması için bir komite oluşturuldu.

Haberin Devamı

FRANSIZ-Alman tarihini örnek alarak yola çıkılan, Yahudi ve yabancı düşmanlığına karşı oluşturulan komitede, politik, ekonomi ve kültür çevrelerinden tanınmış isimler yer aldı. Fransız Aladdin Projesi’nden Eric de Rotschild ve Leah Pisar ile Abraham Accords Enstitüsü’nden Joel Herzog, Tobias Koch ve Başkan Armin Laschet’in girişimiyle oluşturan komitenin hedefinin, Avrupa ile Orta Doğu’daki insanlar arasında diyaloğu geliştirerek bölgede barışın sürekli olarak sağlanması olduğu açıklandı. Yıllarca birbiriyle savaşan Fransa ve Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı sonrası 1963 yılında imzalanan Elysee Sözleşmesi ile dünyaya örnek bir dostluk sergilediklerini hatırlatan Laschet, spor ve eğitim projeleriyle, İsrailli ve Arap öğrenciler için değişim programlarıyla Orta Doğu’da sürekli barışın mümkün olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI
Avrupa Birliği’nin anası konumundaki Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun (AET) kurulmasına öncülük eden Fransız ekonomist ve iş insanı Jean Monnet’nin “İnsanların doğasını değiştiremeyiz ama karşılıklı saygı ve hoşgörü bağlamında davranışlarını, tutumlarını değiştirebiliriz” söylemini hatırlatan Laschet, başlattıkları bu girişimle bölgede sürekli barışın sağlanmasına önemli katkıda bulunmayı umduklarını dile getirdi. Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve Federal Meclis eski Başkanı Rita Süssmuth’un da destek verdiği komitenin projeleri arasında, Erasmus Programı gibi İsrailli öğrencilerin Mısır, Ürdün, Birleşik Srap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Fas ve Sudan’da, Arap öğrencilerin de özel bursla İsrail’de öğrenim yapmaları yoluyla diyalog ve dostluğun geliştirilmesi yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!