Steinmeir’den Trump’a sert eleştiri: Rusya’nın ekmeğine yağ sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Steinmeir’den Trump’a sert eleştiri: Rusya’nın ekmeğine yağ sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2024 11:02

ABD’de yaklaşan seçimler öncesinde başkanlık yarışının önemli adaylarından ABD eski Başkanı Doland Trump, açıklamalarıyla Almanya’yı kızdırdı.

Haberin Devamı

ABD eski Başkanı Donald Trump, hafta sonu seçim kampanyası sırasında yaptığı konuşmada, mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO ortaklarına Rusya’ya karşı herhangi bir koruma sağlamayacağını açıkça ifade etmişti. Trump, isim vermeden, ‘büyük bir ülkenin devlet başkanının’ kendisine, savunma harcamalarını ödememesi halinde ABD’nin bu ülkeyi Rusya’dan korumaya devam edip etmeyeceğini sorduğunu söyledi ve kendisinin de “Hayır, sizi korumam” diye cevap verdiğini belirtti. Trump, daha da ileri giderek, “Rusya’yı ne isterlerse yapmaları için teşvik edebileceğini” bile ifade etti. NATO ülkelerinin GSMH’nin en az yüzde 2’sini NATO’ya ödemelerini isteyen ve bunu sık sık gündeme getiren Trump’ın bu yöndeki son çıkışı yine tepki çekti. Başkan olduğu dönemde de Almanya’ya yönelik sıcak mesajlar vermeyen ve başkanlığı sonrasında Alman siyasetçiler tarafından eleştirilen Trump, son çıkışıyla da yine Almanya’nın hedefi haline geldi.

Haberin Devamı

SORUMSUZCA VE TEHLİKELİ
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier “Bu açıklamalar sorumsuzca ve hatta Rusya’nın ekmeğine yağ sürüyor” dedi. İttifak içindeki hiç kimsenin bundan bir çıkarı olmayacağını belirten Steinmeier, Güney Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulidis ile düzenlediği basın toplantısında ABD’de bir seçim kampanyası olduğunu ve bazı şeylerin provokatif olduğunu söyledi. “Ancak kışkırtıcı olsa bile, bu ciddiye almamamız gerektiği anlamına gelmez” diyen Steinmeier, aynı zamanda Avrupalılara ABD’deki seçimlere çoktan karar verilmiş gibi davranmamaları çağrısında bulundu.
Başbakan Olaf Scholz da benzer şekilde Trump’ın açıklamalarını eleştirdi. Scholz, “NATO’nun yardım garantisinin herhangi bir şekilde göreceli hale getirilmesi sorumsuzca ve tehlikelidir” derken, bu tür açıklamaların yalnızca Rusya’nın çıkarlarına hizmet ettiğini ifade etti. SPD’li siyasetçi, NATO’nun koruma vaadinin “Kısıtlama olmaksızın geçerli olduğunu, ‘Birimiz hepimiz, birimiz hepimiz için’ kuralının geçerli olduğunu vurguladı.

BAKMADAN GEÇME!