‘Springer demokrasi için bir tehdit’

Güncelleme Tarihi:

‘Springer demokrasi için bir tehdit’
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2024 11:50

Almanya’da Federal Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından faaliyetlerinin ülke genlinde izlenmesi tartışmaları sürdürülen sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) Brandenburg Teşkilatı Başkanlığı’na, yabancı düşmanlığı açıklamalarıyla tanınan Rene Springer getirildi.

Haberin Devamı

Jüterborg’da düzenlenen kurultayda seçime tek aday olarak katılan Springer, 368 delegenin desteğiyle AfD Brandenburg Teşkilatı Başkanı seçildi. 74 delege karşı çıkarken, 6 delege de çekimser oy kullandı. Başkent Berlin yakınlarındaki Potsdam’da bir villada Alman aşırı sağcıların ülkede yaşayan milyonlarca yabancıyı Alman vatandaşı olsalar bile sınır dışı etme, hatta bir Afrika ülkesine sürgün etme planları yaptıklarının ortaya çıkmasından sonra “Bu gizli bir plan değil, verilen sözdür” diyerek yabancıları sınır dışı edeceklerini ilan eden Springer’in Brandenburg’da liderliği üstlenmesi tedirginliği artırdı. Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın ‘aşırı sağcı’ listesinde yer alan ‘Genç Alternatifler’e tam destek veren Springer’in demokrasi için de bir tehdit ve tehlike oluşturacağına dikkat çekildi. Şu andaki kamuoyu yoklamalarına göre 22 Eylül 2024 tarihinde yapılacak Brandenburg seçimlerinde yüzde 30’un üzerinde oy alması beklenen AfD’nin desteği olmadan yeni bir hükümet kurmanın kolay olmayacağı da belirtildi.

Haberin Devamı

KONUŞMAZSAN YENEMEZSİN
Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Thüringen’de 1 Eylül’de yapılacak seçimlere aylar kala AfD’li politikacılarla konuşup konuşmama tartışmaları da gündeme yerleşmeye başladı. Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow (Sol Parti), gizli haber alma teşkilatının ‘aşırı sağcı’ listesinde yer alan ve mahkeme tarafından ‘faşist’ denilmesine izin verilen AfD Thüringen Teşkilatı Başkanı Björn Höcke ile kesinlikle açık oturumlara katılmama çağrısında bulunurken, CDU’nun lider adayı Mario Voigt, “Höcke’yi yenmek isteyen onunla konuşmalıdır” dedi. Saksonya Anhalt Başbakanı Reiner Haselhoff (CDU), AfD’lilerle konuşulmamasını önerirken, parti arkadaşı Voigt, “Höcke’nin felaket bir politikacı olduğundan şüphem yoktur. Onun Nazi ağzıyla konuştuğunu da biliyorum. Buna rağmen partisi Thüringen’de en güçlü parti konuma yükselmiştir. O nedenle onunla televizyon programına çıkıp politikasının yanlış olduğunu halka daha iyi anlatmalıyız. Konuşmamak çözüm değil” açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!