SPD’nin seçim programı hazır

Güncelleme Tarihi:

SPD’nin seçim programı hazır
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2021 12:25

Almanya’da 26 Eylül’de yapılacak genel seçim öncesi Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) ‘seçim programı’ kesin şeklini almaya başladı.

Haberin Devamı

15 Mayıs’ta dijital ortamda SPD üyelerinin onayına sunulacak olan ‘Sosyal, dijital, nötr iklim’ başlıklı 48 sayfalık programda, özellikle dar ve orta gelirlilerin vergi yükünün azaltılması, varlıklıların toplumsal dayanışmaya daha fazla destek vermesi yer aldı. Aynı zamanda sağlık sisteminde köklü reform yapılması da öngörüldü. Herhangi bir rakam verilmese de 1997 yılında devre dışı bırakılan ‘varlık vergisi’ uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi de.
Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz’u başbakan adayı gösteren SPD’nin seçim programında, eski Başbakan Gerhard Schröder döneminde hayata geçirilen ve ‘Hartz IV’ olarak bilinen sosyal yardım yerine yaptırım içermeyecek ‘yurttaş parası’ ödenmesi yer aldı. Ekonomi uzmanları, Almanya’nın dünya genelinde ekonomik gücünü korumasında ve dünya genelinde yaşanan krizleri zarar görmeden atlatmasında sosyal alanda yapılan ‘Hartz IV’ reformunun etkin rol oynadığının altını çizseler de, seçmenlerin bu uygulama yüzünden SPD’den uzaklaştığına işaret edilen programda, ‘işçi partisi’ olan SPD’nin ‘yurttaş parası’ uygulamasıyla yeniden dar gelirlileri yanına çekeceği belirtildi.

SPD’nin seçim programı hazır
ÇOCUK PARASINDA ARTIŞ
SPD’nin programında çocuk parasının önemli ölçüde artırılması da yer aldı. Çocuk başına vergiden muaf dilim uygulamasının kaldırılıp, Bunun yerine ilk çocuk için ödenecek çocuk parasının 219 eurodan 250 euroya yükseltilmesi öngörüldü. Ailelerin durumlarına göre çocuk parasının çocuk başına 528 euroya yükseltilmesi vaadi de programda yer aldı.
Otoyollarda hızı 130 km ile sınırlandırmayı hedefleyen SPD, güneş ve rüzgâr enerjisine ağırlık vererek 250 yılına kadar ‘nötr iklim’ yaratılmasını da seçim programına aldı. Tüm okulların ve mağazaların çatılarına güneş enerjisi panelleri yerleştirilmesi de öngörüldü. Programda aynı zamanda ‘nötr iklim’ hedefine ulaşılması için 2030 yılına kadar en az 15 milyon elektrikli otomobilin trafiğe çıkması için gereken adımların atılmasına da yer verildi.

Haberin Devamı

ÖZELLEŞTİRMEYE HAYIR
Öte yandan asgari saat ücretinin 12 euroya yükseltilmesi başta olmak üzere sağlık alanında köklü bir reform yapılması da SPD’nin seçim programındaki vaatler arasında yer aldı. Alman Demiryolları başta olmak üzere SPD’nin devlet şirketlerinin özelleştirilmesine kesinlikle karşı olduğunun da altı çizildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!