SPD’den demokrasi ve dayanışma ödülleri

Güncelleme Tarihi:

SPD’den demokrasi ve dayanışma ödülleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2023 10:06

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kuruluşunun 160’ıncı yıldönümü kutlamaları kapsamında demokrasi ve dayanışma adına faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları da ödüllendirildi. Berlin’deki Willy Brandt Evi’nde düzenlenen ödül törenine, Almanya’nın çeşitli kesimlerinden parti üyeleri de katıldı.

Haberin Devamı

SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert’in hem açılışını hem de sunuculuğunu yaptığı etkinlikte SPD Eş Başkanı Saskia Esken ile Lars Klingbeil da hazır bulundu. Federal Almanya Cumhuriyeti’nin eski cumhurbaşkanlarından Gustav Heinemann Ödülü, Belarus’ta demokrasiye dönüş için mücadele eden RAZAM e.V derneğine verildi. Belarus’ta susturulan insanların yeniden özgürlüklerine kavuşturulması ve Ukrayna’da savaşa son verilmesi için Almanya’nın çeşitli kesimlerinde gösteriler düzenleyen RAZAM’ın böyle bir ödülü hak ettiğinin altı çizildi. Belarus kökenli genç kadınlara ödüllerini verenler arasında Gustav Heinemann’ın kızı olan Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Johannes Rau’nun eşi Christina Rau da yer aldı.

SPD’den demokrasi ve dayanışma ödülleri

SPD’den demokrasi ve dayanışma ödülleri

SPD’den demokrasi ve dayanışma ödülleri
‘ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM’
Eski Doğu Almanya’nın (DDR) çöküş döneminde ‘Demokrasi Şimdi’ hareketinin öncülerinden olan ve iki Almanya’nın birleşmesinden önce DDR’de kurulan ‘geçiş hükümetinde’ Çalışma ve Sosyal Bakanı olarak görev alan Regine Hildebrandt Ödülü de çocukların cinsel taciz ve istismardan korunmasına dönük faaliyetlerde bulunan Dreist e.V derneğine verildi. Övgü konuşmasını yapan ve kendisinin de bir anne olduğunu söyleyen SPD’li Mecklenburg-Vorpommern Başbakanı Manuela Schwesig, “Geleceğimizi şekillendirecek çocuklarımıza sahip çıkalım” dedi. Çocuklara şiddet ve cinsel istismara karşı kararlı mücadele verme çağrısında da bulundu.
İkinci Dünya Savaşı döneminde Almanya Komünist Partisi (KPD) üyesi olan ve savaş sonrası SPD’de aktif politikaya atılıp yıllarca Rheinland-Pfalz Eyalet Parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Wilhelm Dröscher Ödülü de birbirlerini hiç tanımayan insanları buluşturarak diyalog kurmalarına katkıda bulunan Hamburg-Harburg’daki ‘Reperaturcafe’ (kahve içilirken bisiklet tamir edilen kafe) işletmecisi çifte verildi.
SPD’den demokrasi ve dayanışma ödülleri

İçişleri Bakanı Nancy Faeser

Haberin Devamı

AŞIRI SAĞ EN BÜYÜK TEHLİKE
Ödül töreninde konuşan Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, dün olduğu gibi bugün de demokrasinin korunması için savunmaya gerek duyulduğunu vurguladı. Faeser, “Günümüzde de aşırı sağ demokrasi için en büyük tehlike ve tehdittir” derken, bu alanda mücadelelerini kararlı biçimde sürdüreceklerini söyledi. Almanya eski Başbakanı Willy Brandt’ın ‘Ostpolitik’ (Doğu Politikası) ile iki Almanya’nın birleşmesinin yolunu açtığını, Helmut Schmidt’in petrol krizinin, RAF terörünün üstesinden geldiğini, Gerhard Schröder’in ‘Gündem 2010’ reformuyla Almanya’da işsiz sayısının düşmesine önemli katkılarda bulunduğunu hatırlatan Faeser, Olaf Scholz’un da zor bir dönemde üstlendiği bu görevi başarıyla sürdürdüğünü kaydetti. Ekim ayında Hessen’de yapılacak seçimlerde başbakan adayı olan Nancy Faeser, Scholz hükümetinin Alman vatandaşlığına geçiş koşullarını kolaylaştırmaya ve ‘çoklu vatandaşlık’ (çifte vatandaşlık) yolunu tamamen açmaya kararlı olduğunu yineledi.

BAKMADAN GEÇME!