SPD ile FDP’nin AP lider adayları belli oldu

Güncelleme Tarihi:

SPD ile FDP’nin AP lider adayları belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2024 11:11

Almanya’da hükümet ortakları SPD ile FDP, 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için lider adaylarını belirledi. SPD’nin lider adayı Katarina Barley, FDP’nin adayı ise Marie-Agnes Strack-Zimmermann oldu.

Haberin Devamı

SPD’nin dün (pazar) Berlin’de 149 delegenin katılımıyla yapılan toplantısında, 5 yıl öncesinde olduğu gibi bu yılki seçimlere de Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Katarina Barley liderliğinde gidilmesine onay verildi. Merkel döneminde Federal Adalet Bakanı olarak da görev yapan Barley, delegelerin yüzde 98.7’sinin desteğini ve onayını aldı. Katarina Barley, oylama öncesi yaptığı konuşmada, Almanya’nın, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını isteyen sağ popülist AfD’yi ‘ülkeyi çıkmaza sürüklemekle’ suçladı. “Bunlar, bizim demokrasimizi devre dışı bırakmak istiyor. Bu yeni Naziler, Alman olan ve Alman olmayan göçmen kökenlileri sürgün etmek istiyorlar” diyen Barley, sağduyulu herkese AfD ve aşırı sağcılara karşı kararlı bir biçimde mücadele verme çağrısında bulundu. Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın sistematik olarak AB’ye şantaj yaptığına dikkati çeken Barley, gereken tepkileri göstermediği için AB Komisyonu’nu da eleştirdi. 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak AP seçimlerinin her zamankinden daha önemli olduğunun altını çizen Barley, “Bu seçimler, Avrupa’nın kendisini iç ve dış düşmanlara karşı savunması açısından ayrı bir önem taşımaktadır” dedi.

SPD ile FDP’nin AP lider adayları belli oldu

Olaf Scholz, Katarina Barley

Haberin Devamı

‘İNSANLARIMIZI İKNA ETMELİYİZ’
Şansölye Olaf Scholz da sağ popülist ve aşırı sağcılara karşı sert bir seçim kampanyası sürdüreceklerini ilan etti. “Biz sosyal demokratlar olarak, Avrupa’nın bir başarı modeli olmasını istiyoruz. İnsanlarımızı da buna ikna etmeliyiz. Düşmanları şu anda Avrupa düşüncesine, fikrine saldırmaktadır. Biz bunlara karşı kararlı bir mücadele vermeye hazırız” dedi. SPD Eş Başkanları Saskia Esken ve Lars Klingbeil da hedefin Avrupa’yı ve AB’yi güçlendirmek olduğunu vurgularken, sağduyulu herkese demokrasi düşmanlarına karşı birlikte mücadele etme çağrısında bulundular.

SPD ile FDP’nin AP lider adayları belli oldu
‘AfD, ALMANYA’YI ÇÖKERTMEK İSTİYOR’
Hükümetin küçük ortağı FDP de AP seçimlerine Federal Meclis milletvekili Marie-Agnes Strack-Zimmermann liderliğinde katılma kararı aldı. Aynı zamanda Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı olan Strack-Zimmermann’a, Berlin’de düzenlenen etkinliğe katılan 400’e yakın delegenin yüzde 90’ı destek verdi. Sağ popülist AfD’lilere karşı katı bir tutum sergilemekle tanınan Strack-Zimmermann, “Yalnız Almanya’da değil, Avrupa’da demokrasi düşmanlarına karşı mücadele vereceğim. Hedef FDP’yi ve liberal politikamızı mümkün olan en iyi şekilde Avrupa’ya yansıtmaktır. Ben kazanmak için aday oluyorum. Mümkün mertebe en yüksek düzeyde oy almak için aday oluyorum. Başka türlüsü budalıklık olur” dedi.
FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner de Strack-Zimmermann’ın yanında olduğunu ve her türlü desteği vereceklerini söyledi. AP seçimlerinin protesto değil, ‘şekillendirme seçimleri’ olacağını belirten Lindner, AfD’nin demokrasi için bir tehdit ve tehlike olduğunun altını çizdi. Lindner, Almanya’nın AB’yi terk etmesini isteyen AfD’lilere “Almanya’yı ekonomik olarak çökertmek istiyorlar” suçlamasında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!