Çalışmayan 'Yurttaş Parası' almasın

Güncelleme Tarihi:

Çalışmayan Yurttaş Parası almasın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2024 11:28

CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkan yardımcısı Jens Spahn, işsizlere ödenen ve ‘Bürgergeld’ olarak adlandırılan ‘Yurttaş Parası’ adlı ödenek konusunda sert yaptırımlar önerdi. Redaktionsnetzwerk Deutschland’a konuşan Spahn, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“ÇALIŞABİLECEK durumda olup iş teklifi alan ancak bunu kabul etmeyen kişiler temelde artık ‘Yurttaş Parası’ ödeneği almamalı. Bu konuda gerekirse anayasa değişikliğine bile gidilebilir. Eğer genel bir iptal Federal Anayasa Mahkemesi’nin içtihadında yer almıyorsa, o zaman anayasayı değiştirmeliyiz. Kendisine iş teklifi yapılan ya da mesleki gelişim desteği sunulan herkes bundan faydalanmakla yükümlü. Reddedenler, başkaları tarafından finanse edilmeye güvenmemeli. Federal hükümet tarafından ‘Yurttaş Parası’nda planlanan yaptırımların sıkılaştırılmasını doğru yönde atılmış bir ilk adım görüyorum ancak bu yeterli değil.”

‘BU İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKTI’
Spahn’ın önerisine SPD Federal Meclis Grubu Sekreteri Katja Mast’tan eleştiri geldi. Mast, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu iş çığırından çıktı. Mesele, insanlar ve her şeyden önce çocuklar. Bu popülist ve gelişigüzel bir öneri” diye yazdı. Sol Parti lideri Janine Wissler de öneriyi sert bir dille eleştirdi. “Bu girişim şok edici ve CDU’nun toplumumuzdaki en yoksulları mağdur etmek için ne kadar ileri gitmeye hazır olduğunu bir kez daha gösteriyor” diyen Wissler, girişimin, aynı zamanda anayasanın temellerini de sarsacak tehlikeli bir yol olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

2 AY SÜREYLE İPTAL EDİLEBİLECEK
Dün toplanan kabine, vatandaşlık ödeneğinde planlanan yaptırımlara yeşil ışık yaktı. Bundan böyle iş bulma merkezleri, mağdurların işe başlamayı ısrarla reddetmeleri halinde vatandaşlık gelirini en fazla iki ay süreyle tamamen iptal edebilecek. Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin, vatandaşlık geliri alan bir kişinin somut ve makul bir iş teklifini haklı bir neden olmaksızın reddetmesi halinde yardımların tamamen kesilmesini de mümkün gördüğüne atıfta bulunuyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME!