Siz uzayda mıydınız?

Güncelleme Tarihi:

Siz uzayda mıydınız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2022 07:37

Almanya’da kendilerini ‘Reichsbürger’ (İmparatorluk Vatandaşları) ilan eden ve Federal Almanya Cumhuriyeti devletini de yasalarını da tanımadıklarını söyleyen aşırı sağcıların, soylu bir aileden gelen ve ‘sosyete emlakçısı’ olarak tanınan Prens 13’üncü Heinrich Reuss öncülüğünde darbe planları yaptığı ihbarı üzerine, Alman emniyet birimleri harekete geçerek çarşamba günü 16 eyaletin 11’inde baskınlar düzenledi.

Haberin Devamı

Siz uzayda mıydınız
ARALARINDA terörle mücadele özel GSG 9 ekibi elemanlarının da bulunduğu 3 bin polisin 150’den fazla noktada gerçekleştirdiği operasyonlarda, 25 kişi yakalandı ve bunlardan 23’ü gözaltına alındı.
13’üncü Heinrich, Frankfurt’ta, Berlin’de hâkim olarak görev yapan sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) Federal Meclis eski milletvekili Birgit Malsack-Winkemann Berlin’de yakalanarak gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında emekli 3 subay ve aktif bir astsubay ile bazı emekli ve aktif emniyet görevlileri de bulunmakta.

SANKİ İLK KEZ DUYMUŞ GİBİ!
Alman medyası da Almanya’da politik sorumluluk taşıyanlar da bu gelişme üzerine adeta ‘İmparatorluk Vatandaşları’ olgusundan ilk kez haberdar olmuş gibi bir tutum sergilediler.
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bunun bir terör tehdidi olduğunu belirtirken, olayın üzerine kararlı bir şekilde gideceklerini ilan etti.
Almanya’da hükümetin büyük kanadı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Başkanı Lars Klingbeil, eski AfD milletvekilinin de darbe planında yer aldığının ortaya çıkması üzerine “Adalet makamları devreye girmeli ve partinin aktiviteleri sorgulanmalı” çağrısında bulundu.
Alman medyasında yapılan yorumlarda da benzer yaklaşımlar sergilendi.
İşte bu tür yorumları ve benzer yaklaşımları okuyunca, insanın kafasından “Siz nerede yaşıyorsunuz? Siz uzayda mıydınız? Siz uzaydan mı geliyorsunuz?” demek geçiyor.
Gerçekten de öyle...
Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın (BfV) yıllık raporlarına göre, ‘İmparatorluk Vatandaşları’ 1980’li yıllardan beri Almanya’da faaliyet göstermektedir.
2010 yılından itibaren daha da görünür hale gelmişlerdir.
Aynı raporlara göre, ‘İmparatorluk Vatandaşları’, Almanya Federal Cumhuriyeti’ni tanımamakta, özgürlükçü demokratik sistemi devre dışı bırakarak monarşiye dönülmesini istemekteler.
Aynı zamanda Almanya’nın sınırlarının Alman İmparatorluğu sınırlarına yeniden kavuşmasını istemekteler.

Haberin Devamı

KENDİ KİMLİKLERİ VAR
21 Eylül 2020 tarihli Hürriyet’te ‘Şimdiye kadar neredeydiniz?’ başlıklı bir yazım yayınlandı.
Alman hükümetinin Kovid-19’la mücadele için aldığı önlemlere karşı yapılan protesto gösterilerine ‘İmparatorluk Vatandaşları’ ile AfD’nin damga vurduğuna yer vermiştim o yazımda.
Gösteri sırasında ellerinde ‘siyah-kırmızı-altın sarısı’ renkli Alman bayrakları yerine ‘siyah-beyaz-kırmızı’ renkli ‘Reich’ (İmparatorluk) bayrakları bulunan
bazı aşırı sağcıların bariyerleri aşarak Federal Meclis olarak bilinen Alman Parlamento binasının merdivenlerine dayandıklarına yer vermiştim.
“1980 yılından beri Almanya’da faaliyet gösteren ‘İmparatorluk Vatandaşları’ hareketi üyeleri, Anayasa’nın 23 Mayıs 1949 tarihinde kabulüyle resmen kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti’ni tanımıyorlar.
Federal Almanya Cumhuriyeti’nin meşru ve egemen bir devlet olduğunu da kabul etmiyorlar.
Almanya’nın hâlâ Alman İmparatorluğu’nun 1937 yılındaki sınırlarına sahip olduğunu savunuyorlar.
‘İmparatorluk Vatandaşları’, Alman hükümetini de Alman resmi makamlarını da tanımıyorlar.
Kendilerinin düzenledikleri ‘İmparatorluk kimlikleri’ var.
Kendilerinin düzenledikleri ‘İmparatorluk pasaportları’ var.
Kendilerinin hazırladıkları ‘İmparatorluk ehliyetleri’ var.
Vergi ödemeyi reddediyorlar.
Anayasal düzeni reddediyorlar.
Demokrasiyi de öyle” diye yazmıştım.
*
Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın resmi verilerine göre ülke genelindeki ‘İmparatorluk Vatandaşları’ üye sayısı 21 bin civarındadır.
Bunların yüzde 5’i şiddete hazırdır.
Bunların hepsi de hem Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın hem de Eyalet Anayasa Koruma Teşkilatlarının raporlarında uzun uzun yer almaktadır.
Hem de yıllardır.
İşte bu yüzden insanın kafasından ister istemez ama haklı olarak Almanya’da politik sorumluluk taşıyanlara, “Şimdiye kadar neredeydiniz?” diye sormak geçiyor.
Soruyoruz da soruyorum da!..

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!