Sırbistan yolun yarısı, mola verin

Güncelleme Tarihi:

Sırbistan yolun yarısı, mola verin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 10:53

Memleket yolunun yarısı bitti. Tuna ile Sava nehirlerinin birleştiği noktada bulunan ve Osmanlı’dan izler de taşıyan Sırbistan’daki Belgrad Kalesi’ni gezmek bütün yol yorgunluğunuzu alacaktır.

Haberin Devamı

SIRBİSTAN, Sıla Yolu’nun ortası. Şimdi mola zamanı. Belgrad Kalesi görülmesi gereken yerlerden. Otoyoldan kaleye 15 dakikada varabilirsiniz. Avrupa’ya hayat veren Tuna ile Sava nehirleri bu noktada birleşiyor. Hele bir de gün batımına denk geldiyseniz, mükemmel bir manzara sizleri bekliyor. Ayrıca, Belgrad ile Niş kentleri arasında otoyol üstünde çok sayıda tesis Türklere özel hizmetler veriyor. Buralarda dinlenebilir, yorgunluğunuzu üstünüzden atabilirsiniz. Güvenli ve kalabalık yerleri tercih edin. Ülke genelinde az sayıda da olsa hırsızlık, kapkaç ve dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor. Yorgun ve uykusuz araç kullanmayın. Geç olsun, ama güç olmasın.
Hırvatistan yönünden, Sırbistan’a girenler 117 km, Macaristan üzerinden Sırbistan’a girenler ise 211 km sonra Belgrad’a ulaşıyor. Belgrad-Niş arası 230 km. Niş’de yol ikiye ayrılıyor. Bulgaristan üzerinden Niş-Kapıkule arası 467 km. Bu güzergahta Pirot tüneller bölgesi artık tamamen otoyol. Yunanistan üzerinden Niş–İpsala arası ise 730 km.

Sırbistan yolun yarısı, mola verin
KURALLARA UYUN
Sırbistan otoyollarında hız sınırı saatte 130 kmh. Polis, özellikle Belgrad-Niş arasında sivil plakalı araçlarla seyir halinde hız kontrolü yapıyor. Arkanızdan bir süre sizi takip eden polis, videolu radar ile hız ölçümü yapıyor. Daha sonra da en yakın park yerinde sizi durdurarak ceza yazıyor. Otoyolda hız kontrolü yapan sivil plakalı polis araçları genelde beyaz Audi veya siyah BMW marka. Sırbistan’da gişeler arası mesafe ve süre kontrolü uygulaması var. Gişeler arası ölçüm yapan radar sistemleri ortalama hızınızı tespit ediyor. Hız ihlali yaptıysanız, polis mutlaka sizi gişelerde bekleyecektir. Hız limitini 70 km aşarsanız 30 gün hapis cezası sizi bekleyebilir. Otoyollarda 24 saat farlarınız açık olsun.
Sırbistan yolun yarısı, mola verin
10 BİN EURO ÜZERİNİ BİLDİRİN
Belgrad Büyükelçiliği ikinci kâtibi Fulya Tülay Çanga, Sıla Yolu’na çıkan Avrupalı Türklere şu önemli uyarılarda bulundu: “Kişi başı 10 bin euronun üzerindeki paranızı gümrüklerde mutlaka deklare edin. Giriş ve çıkışlarda bu miktarlar deklare edildiği takdirde hiçbir problem yaşanmamaktadır. Deklare edilmeyen paralar tespit edildiğinde bu el konuluyor. Sırbistan sınırlarında geçtiğimiz senelerde el konulan para miktarlarında önemli artışlar oldu. Geri almak ise neredeyse imkânsız. Ayrıca yolun yarısı olması itibarı ile vatandaşlarımıza dinlenmelerini, yorgun ve uykusuz araç kullanmamalarını öneriyoruz. Güvenli ve kalabalık yerlerde mola vermek yararınıza olacaktır. Herkese hayırlı yolculuklar dileriz.”
Sırbistan yolun yarısı, mola verin
Sırbistan’ın Niş kentinde, Bulgaristan ve Yunanistan yol ayrımı var. Yunanistan güzergâhını kullanacaklar Thessaloniki–Skopje, Bulgaristan güzergâhını kullanacaklar ise Sofia–Nis istikâmetini takip etmeli.
Sırbistan yolun yarısı, mola verin
Sırbistan otoyollarında hız sınırı saatte 130 kmh. Sivil plakalı polis arabaları siz seyir halindeyken arkanızdan hız kontrolü yapıyor. Otoyolda hız kontrolü yapan sivil plakalı polis araçları genelde beyaz Audi veya siyah BMW. Hız sınırını 70 km aşarsanız 30 gün hapis cezası sizi bekleyebilir. Gişeler arası mesafe-süre kontrolü var. Hırvatistan sınırı ile Belgrad arası 120 km. Bu mesafe için hesaplanan süre 1 saat. Belgrad-Niş arası ise 230 km. Bu mesafe için ise hesaplanan zaman 2 saat. Macaristan güzergâhında ise Subotica gişeleri ve Belgrad arası 190 km. Bu mesafe için hesaplanan süre ise 1 saat 40 dakika.
Sırbistan yolun yarısı, mola verin
Belgrad’ın Sırpçada anlamı beyaz şehir. Gezilip görülmesi gereken bir şehir. Özellikle, Kalemegdan yani Belgrad Kalesi bütün yol yorgunluğunuzu alacak kadar güzel. Otoyolda Belgrad şehir merkezini gösteren tabelaları takip edin. Şehir merkezinden sonra ‘Kalemegdan’ yazılı kahverengi tabelalar sizi hemen kaleye ulaştıracak. Tuna ve Sava nehirlerinin buluştuğu noktaya hâkim bir tepede kurulan kale, Romalılardan başlayarak Osmanlı’ya kadar birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış durumda. Zindan Kapısı’ndan girdikten sonra sizi hemen Damat Ali Paşa türbesi karşılıyor. Türbenin yanı başındaki seyir teraslarından veya kafelerden şehrin siluetini ve iki coşkulu nehrin birleşmesini seyretmek sizler için unutulmaz bir anı olacak.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Belgrad Büyükelçiliği
Krunska 1 - 11000 Belgrade, Serbie
Telefon: + 381 11 333 24 00
Acil durum telefonu: +381 69 66 99 48
E-mail: embassy.belgrade@mfa.gov.tr
Polis: 92
İtfaiye: 93
İlk yardım: 94
Yol yardım: 987
Sırbistan Otomobil Kulübü (AMCC): +381 11 987
ADAC Belgrad: + 381 11 333 1111

Haberin Devamı

Akaryakıt fiyatları (Haziran ayı itibarı ile)
Dizel: 1.73 euro
Süper Benzin: 1.53 euro

Sırpça sözlük (Türkçe okunuşu ile)
Dobar dan: İyi günler
Dobro yutro: Günaydın
Dobro vece: İyi akşamlar
Doviceny: Hoşça kalın
Hvala: Teşekkürler
Koliko kosta: Ne kadar
Voda: Su
Kafa: Kahve
Hılep: Ekmek
Meso: Et
Govece: Sığır eti
Yağnece: Kuzu Eti
Pilece: Piliç

Sırbistan yolun yarısı, mola verin
BUNLARA DİKKAT!

* Para birimi dinar (1 euro = 117 dinar)
* Vinyet yok. Otoyol parasını gişelerde ödüyorsunuz.
* Otoyol gişelerinde ödeyeceğiniz miktar euro olarak yazıyor.
* Akaryakıt ödemelerinizi kredi kartı ile yapın.
* Sivil plakalı polis araçları otoyolda radar kontrolü yapıyor.
* Farlarınız 24 saat açık olsun.
* Gişeler arası hız ve mesafe kontrolü var.
* Güvenli yerlerde mola verin.
* Bütün Sırbistan sınır kapılarında Türk polisleri görev yapıyor.
* Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Sırbistan sınır kapılarında bilgilendirme noktaları kurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!