Silah yasası sertleştiriliyor

Güncelleme Tarihi:

Silah yasası sertleştiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2023 11:00

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Almanya’da darbe planlayan ‘Reichsbürger’ ‘İmparatorluk Vatandaşları’ adlı aşırı sağcılara yönelik geniş çaplı baskının ve yılbaşı gecesi Berlin’de çıkan olayların ardından silah edinme yasasını sertleştirmek için harekete geçti. Ancak koalisyon ortağı FDP buna karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

FEDERAL İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD) silah yasasının sıkılaştırılmasına yönelik planlarını açıkladı. Bakanlık tarafından hazırlanan yasa tasarısı taslağına göre, özel vatandaşlar için savaş silahlarına benzer yarı otomatik silahların yasaklanması öngörülüyor. Taslağa göre, arbalet (otomatik ok) sahibi olmak için küçük ateşli silah ruhsatı gerekecek. Uyarıcı ateşli silahlar için de daha sıkı düzenlemeler planlanıyor. Faeser, aralık ayında yaptığı açıklamada, koalisyon anlaşmasında kararlaştırıldığı üzere silah yasasının sıkılaştırıldığını teyit etmişti. Düzenlemenin arka planında ise ‘Reichsbürger’ adlı aşırı sağcı bir grubun hükümeti devirmeye yönelik planlarının ortaya çıkması yatıyor. Faeser, baskınlar sonrası yaptığı açıklamada, “Aşırılık yanlılarının tüm silahlarını ellerinden almalıyız” demişti. Bir kişinin akıl hastası ve tehlikeli olduğuna dair kanıt olması durumunda da bu kişiye silah ruhsatı verilmemesi, var olanların da iptal edilmesi gerektiği belirtildi. 

Haberin Devamı

Silah yasası sertleştiriliyor

SERTİFİKA ZORUNLU OLACAK
Yasa tasarısında yarı otomatik silahların özellikle amok ve terör eylemleri için kullanılabileceğine dikkat çekiliyor. Genel olarak, silah ruhsatı verilirken ek kontroller yapılması isteniyor. Gelecekte, silah ruhsatı veren yetkililerin son beş yılda ikâmet edilen karakollarda soruşturma yapması gerekecek. Buna ek olarak, ateşli silah edinme izninin ilk kez verilmesi için tıbbi veya psikolojik bir sertifika sunulması genel bir zorunluluk olacak. Ayrıca, yetkili makamlar arasındaki bilgi alışverişi geliştirilmesi de öngörülüyor. Taslağın bakanlıklar tarafından oylanması bekleniyor. Ancak koalisyon ortağı FDP’den yasa taslağına bile itiraz gelmeye başladı. FDP Meclis Grup Başkan Yardımcısı Konstantin Kühle, Twitter hesabından yaptığı açıklamada bunun yanlış bir yol olduğunu ifade ederken, “Mevcut yasa uzun zamandır ‘Reichsbürger’ üyelerinin ve anayasa düşmanlarının silahsızlandırılmasına izin vermektedir. Yasaklara ilişkin yeni tartışmalar yardımcı olmuyor” dedi.

Haberin Devamı

Silah yasası sertleştiriliyor
YEŞİLLER’DEN DESTEK
Diğer koalisyon ortağı Yeşiller’den ise İçişleri Bakanı’na destek geldi. Yeşiller İçişleri Uzmanı Marcel Emmerich, “Özellikle anayasa düşmanlarının silahsızlandırılması ve uyarı silahları konusunda ciddi bir eyleme ihtiyaç var. Yılbaşı gecesi ve aralık ayında ‘Reichsbürger’ üyelerine yönelik baskınlar bunu bir kez daha açıkça ortaya koymuştur” dedi. Koalisyon sözleşmesindeki silah yasalarının sıkılaştırılmasına yönelik anlaşmaya atıfta bulunan Emmerich, FDP’yi bu konuda diğer hükümet partileriyle bir araya gelmeye çağırdı. Berlin Eyalet Başbakanı Franziska Giffey de (SPD) yılbaşı gecesi başkentte polis memurlarına ve kurtarma görevlilerine kasten ateş açıldığı olaylara atıfta bulundu. Bu çerçevede, alarmlı ateşli silahların satın alınma koşullarının kısıtlanmasını talep etti. SPD, Yeşiller ve FDP, koalisyon anlaşmasında, teröristleri ve aşırılık yanlılarını ‘sürekli olarak silahsızlandırma’ konusunda mutabık kalmışlardı. Ayrıca silah kanununda daha önce yapılan değişikliklerin değerlendirilmesi ve kontrol seçeneklerinin daha etkili hale getirilmesi de istendi.

BAKMADAN GEÇME!