Sığınmacı kabulünde sınıra dayandık!

Güncelleme Tarihi:

Sığınmacı kabulünde sınıra dayandık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2023 11:46

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, AB üye ülkelerine sığınmacı kabulü konusunda ortak hareket etme çağrısı yaptı. İtalya gibi Almanya’nın da bu konuda sınıra dayandığını belirten Steinmeier, ‘adil bir yük dağılımı’ olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB), bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla rekor göçmen geçişi ile karşı karşıya. İtalya bu durumdan en çok etkilenen ülkeler arasında ve göçmenlerin AB üye ülkeleri arasında adil bir şekilde dağıtılmasını istiyor. İtalyan Corriere delle Serra gazetesine konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, aynı sıkıntıyı kendilerinin de yaşadığını söyledi. Bu yılın ilk yarısında AB ülkelerine iltica başvurularının üçte birinden fazlasının Almanya’ya yapıldığını belirten Steinmeier, ayrıca savaştan kaçan 1 milyondan fazla Ukraynalıyı barındırdıklarını ve artık Almanya’nın da sığınmacı kabulünde sınıra dayandığını vurguladı. DW Türkçe’nin haberine göre Steinmeier, “İtalya gibi Almanya da yüklenebileceği sınıra ulaşmıştır. Her iki ülke de büyük yük altında. Bu nedenle İtalya’da ve Alman kentlerinde yükselen yardım çağrılarını çok ciddiye alıyorum” dedi.

Haberin Devamı

ADİL YÜK DAĞILIMI YAPILMALI
Almanya, Dublin Prosedürü çerçevesinde sığınmacıları geri kabule yanaşmadığı için İtalya’dan gönüllü sığınmacı alımını ağustos ayında durdurmuştu. Almanya’nın bu adımıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Steinmeier, ülkesinin gönüllü dayanışma mekanizması çerçevesinde İtalya’dan binden fazla sığınmacıyı kabul ettiğini hatırlattı. Avrupa’ya gelen sığınmacı sayısının azaltılması ve bu ağır yükün taşınabilir sınırlar içinde kalması için tüm AB ülkelerinin ortak çabasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Steinmeier, bunun için AB sınırlarında daha sıkı kontrol ve gözetimin, AB üye ülkeleri arasında daha adil bir yük dağılımının önemine işaret etti.

FRANSA’DAN YARDIM ÇAĞRISINA RET
İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre yıl başından bu yana ülkeye gelen sığınmacı sayısı geçen yılki sayının iki katına çıktı ve 130 bini buldu. Sadece pazartesi gününden bu yana İtalya’nın Lampedusa Adasına 199 tekne içinde 8 bin 500 kişi ulaştı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, pazar günü yaptıkları açıklamada AB ülkelerini İtalya’ya gelen sığınmacıların bir bölümünü kabul etmeye çağırmıştı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise dün akşam yaptığı açıklamada Fransa’nın, Lampedusa’dan doğrudan sığınmacı kabul etmeyeceğini belirtmiş, “Sığınmacıların iyi diplomatik ilişkilere sahip olduğumuz ülkelere geri gönderilmesine yardımcı olmaya hazırız” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!